Moeten vrouwen werken tijdens hun zwangerschap

Het is een vraag die elke zwangere vrouw uiteindelijk stelt: hoelang kan ik blijven werken? Lees verder voor het antwoord op deze vraag, plus strategieën om je tijdens het werk gezond en comfortabel te blijven voelen!

Veel vrouwen vragen zich af of ze moeten stoppen met werken tijdens hun zwangerschap, maar ze hoeven zich geen zorgen te maken. De grote meerderheid van vrouwen kan doorgaan met werken tot het moment van bevallen, als ze dat willen. Werken heeft geen negatieve invloed op de baby. Helemaal wanneer je een baan hebt die geschikt is voor zwangere vrouwen. Toch nemen vrouwen die tijdens de zwangerschap een hoog risico lopen, zoals vrouwen die zwanger zijn van een tweeling of met een voorgeschiedenis van vroegtijdige weeën, misschien liever eerder zwangerschapsverlof dan anderen, zodat ze de rust krijgen die ze voor zichzelf nodig hebben, terwijl andere vrouwen continu werkende moeders lijken te zijn.

Bereken je bevallingsdatum

Strategieën voor op het werk Zelfs als het geen zwangerschap met hoog risico is, is het goed om deze logische maatregelen te treffen om gezond en goed uitgerust te blijven tijdens de werkdag als je tijdens de zwangerschap werkt: neem veel pauzes en ga gedurende de dag vaak met je voeten omhoog zitten. Je bloeddoorstroming vertraagt ​​tijdens de zwangerschap; door je benen te verhogen zorg je ervoor dat het bloed blijft stromen, wat bijdraagt ​​aan het verminderen van opzwelling van de enkels en voeten. Probeer stress op het werk te minimaliseren. Als je een zeer stressvolle baan hebt, is het nu een goed moment om een techniek te leren om je stress onder controle te krijgen, zoals yoga of meditatie. Zorg dat je 's nachts genoeg slaap krijgt. Sommige vrouwen ontdekken dat ze tijdens hun zwangerschap overdag vermoeider zijn. Slaap langer om vermoeidheid overdag tegen te gaan. Of, als je werk het toestaat kan je een comfortabele plek vinden om even te gaan liggen en een dutje te doen.

Zorg voor een comfortabele werkplek. Zolang je geen last hebt van complicaties, kun je tot de laatste zes of zelfs vier weken van je zwangerschap gewoon blijven werken. Probeer als het kan regelmatig extra rustpauzes (ongeveer 15 minuten) in te lassen om even met je baby tot jezelf te komen.

Gezond en veilig op het werk

Zonder complicaties kun je - als je dat wilt - waarschijnlijk door blijven werken tot 4 weken voor je uitgerekende datum, mits jouw baan hiervoor ook geschikt is natuurlijk. Vermijd zoveel mogelijk gevaarlijke stoffen als verf en andere middelen op terpentinebasis, bestrijdingsmiddelen voor ongedierte en chemicaliën. Heb je onregelmatige werktijden of een risicovol beroep, vraag dan om advies bij de bedrijfsarts over eventuele aanpassingen. 

Om in gedachten te houden als je werkt

Sommige taken zijn risicovoller dan anderen, het kan dus zijn dat je het werk dat je doet moet verminderen of wijzigen. Als je een baan hebt waarin zware lichamelijke activiteiten zijn vereist, overleg dan met je huisarts of verloskundige. Je kunt zo fit zijn dat je niets hoeft te veranderen. De meeste huisartsen zullen je echter aanraden om activiteiten te vermijden die een goed evenwicht vereisen; zwangerschap verandert je zwaartepunt en maakt vallen waarschijnlijker.

Als je werk hebt waarbij je zware gewichten moet tillen, probeer dan ook manieren te vinden om te voorkomen dat je je rug belast. Vooral als je werkt tijdens het tweede en derde trimester en je buik steeds groter wordt. Het is nog beter als je het tillen van zware voorwerpen helemaal kunt voorkomen.

Overleg ook met je huisarts of verloskundige als je met sterke chemicaliën werkt. Een gezichtsmasker en dikke handschoenen zijn misschien het enige wat je nodig hebt om je te beschermen, maar het hangt af van de chemicaliën.

Tips voor een gezond en veilig werkklimaat

  • Neem - indien mogelijk - extra pauzes van ongeveer 15 minuten en leg je voeten gedurende de dag regelmatig omhoog. Dit stimuleert je bloedcirculatie, vermindert problemen met opgezwollen enkels en voeten en voorkomt kramp.

  • Sta niet te snel op na een lange tijd achter je bureau of rustpauze. Te snel opstaan, kan je tijdens je zwangerschap duizelig maken.

  • Bij een stressvolle baan is het belangrijk om genoeg te ontspannen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van yoga- en meditatieoefeningen. Zelfs de meest simpele oefeningen zullen stress verlichtend werken. Veel stress verhoogt het risico op een vroegtijdige bevalling, dus het is belangrijk om niet alleen goed op je lichamelijke, maar ook op je emotionele welzijn te letten.

  • Zorg voor een goede nachtrust. Als je werkplek een rustruimte heeft waar je even kunt gaan liggen, doe dan een powernap van een kwartiertje. Als dat niet mogelijk is, ga dan af en toe 's avonds extra vroeg naar bed.

Beheer Cookies