Shoppen voor je baby. Wat koop je voor een pasgeboren baby? De beste babyproducten!

Shoppen voor je baby. Wat koop je voor een pasgeboren baby? De beste babyproducten!

Suzanne Dixon MD, MPH

Babysokjes, badhanddoeken, rompertjes, luiers: een paar voorbeelden van wat je in die eerste dagen in huis moet hebben. Waar moet je op letten bij het kopen van babykleding?
Wat koop je voor een pasgeboren baby? Het aanbod van babyspulletjes is eindeloos. Hoe weet je wat je echt nodig hebt als het zover is?

Deze must-have babyspullen heb je nodig tijdens de eerste dagen van je baby. Het lijkt misschien een lange lijst, maar je zult versteld staan hoeveel kleding en beddengoed je kleintje per dag vies maakt. Het is handig om wat extra spulletjes achter de hand te hebben, zodat je je minder druk maakt over de was. Tijdens het shoppen, kan het volgende lijstje met babyproducten van pas komen:

6 of meer pakjes of rompertjes met voorsluiting
6 tot 10 babytruitjes van katoen met drukkers (lange en korte mouw)
Een aantal katoenen mutsjes
1 of 2 vestjes
4 paar sokjes
2 paar slofjes
Luiers voor pasgeboren baby's. Als je van plan bent om wegwerpluiers te gebruiken, kies dan voor het soort dat ook de zachte ontlasting van pasgeboren baby’s absorbeert.
Een zacht katoenen mutsje
Op z'n minst één met een brede rand tegen de zon voor het naar buiten gaan.
Een warm pak en wanten voor het naar buiten gaan bij koud weer.
Optionele babyspulletjes: één of twee paar dunne anti-krabwantjes. Deze krabwantjes hoef je alleen te gebruiken als het nodig is: de meeste baby's hebben liever hun handjes vrij om alles te verkennen en om zichzelf te troosten door op de vingers te zuigen. Het is altijd beter om de vingernageltjes van de baby kort geknipt te houden dan om de handjes te verstoppen!
2 of 3 badhanddoeken in kleine maat en 3 of 4 washandjes
3 of 4 matraslakens voor in het bedje of de wieg (zorg ervoor dat ze strak om de matras passen)
Meerdere katoenen lakens
2 of 3 katoenen babydekentjes (zodat je makkelijk het aantal laagjes bij je slapende baby kunt aanpassen om te voorkomen dat je baby oververhit raakt. Onthoud dat een dubbelgevouwen deken voor 2 laagjes telt). Vermijd pluizige dekens. Sommige experts denken dat deze mogelijk wiegendood veroorzaken
Optioneel: een paar dekens op maat voor de kinderwagen.
Een dikke zachte deken of quilt voor op de vloer waarop de baby kan spelen.

Veiligheidstips.
Denk hieraan als je alle kinderkleding en babyspulletjes gaat kopen.
Koop alles van katoen of gemengd katoen dat makkelijk wasbaar en zacht is.
Zoek op de etiketten naar het woord 'Brandvertragend'
Trek je baby geen kleding met touwtjes aan, denk aan sweatshirts met capuchon en trekkoordjes; deze kunnen zich om kleine handjes, vingers, tenen en zelfs om de nek draaien.
Let erop bij het kopen van bovenkleding dat de hoofdopening groot genoeg is, zodat het aankleden van je kindje voor jullie beide comfortabel is.
Controleer regelmatig op losse knoopjes die mogelijk verstikkingsgevaar opleveren.
Vermijd babyspulletjes met decoratieve kraaltjes en lintjes, deze zijn namelijk erg verleidelijk voor kleine handjes. Als deze losraken veroorzaken ze verstikkingsgevaar.

Hoe moet ik mijn babykamer inrichten? Welke spullen kan ik voor mijn pasgeboren baby kopen? Voor het antwoord op deze vragen, lees je 'Kinderspullen'. Lees alles over de verschillende soorten autozitjes voor baby’s en het eerste ritje van het ziekenhuis naar huis in onze winkelgids voor autozitjes.

Misschien vind je dit ook interessant: