Tweede trimester zwangerschap: 14-27 weken

Voor veel aanstaande moeders is het tweede trimester de meest fijne en comfortabele fase van de zwangerschap. Je bent waarschijnlijk niet misselijk meer en je buik is nog niet zo groot dat het in de weg zit of pijn veroorzaakt. Je kunt echter wel last hebben van andere ongemakken, de meest voorkomende zijn duizeligheid en bandenpijn. Met een beetje geluk staat hiertegenover dat je veel meer energie hebt tijdens dit trimester. Ondertussen blijft je kleintje groeien en zich in een gestaag tempo ontwikkelen. Lees hier wat je kunt verwachten in week 14 tot 27 van de zwangerschap.

Hoe lang is het tweede trimester?

Het tweede trimester van je zwangerschap loopt van 14 tot 27 weken en duurt 14 weken of ongeveer drie en een halve maand.

BABYNAAMTOOL

Babynaamtool icoon

Babynaamtool

Filter op geslacht:

Meisjes

Jongens

Unisex

Filter op thema:

Oudheid

Babynamen Beroemdheden

Bijbelse namen

Eigenzinnig

Je baby’s ontwikkeling in het tweede trimester

In het tweede trimester van de zwangerschap ontwikkelt je baby zich verder aan de hand van de basis die in het eerste trimester werd gelegd. Je baby’s groei is vergelijkbaar met een nectarine in het begin, tot de grootte van een bloemkool in de laatste week. Deze groeispurt zal voor de buitenwereld zichtbaarder worden nu je buik een prominente vorm aanneemt. Elke week van de zwangerschap brengt iets nieuws met zich mee; hier zijn een aantal hoogtepunten:

14 weken: zuigen en slikken

Rond de 14e week van de zwangerschap gaat je kleintje oefenen met de bewegingen die horen bij het zuigen en slikken. Misschien wordt er in de komende weken zelfs al op de duim gezogen!

16 weken: babygym

Tussen de 16 en 18 weken, of kort hierna, kun je een lichte beweging waarnemen als je baby trappelt of zich omdraait in de vruchtzak. Als dit je eerste zwangerschap is kan het wat langer duren voor je deze sensatie als zodanig herkent. Dit eerste gevoel wordt vaak vergeleken met een soort gerommel in je darmen of een vlinder in je buik. Je zult waarschijnlijk wel merken dat je baby’s getrappel en bewegingen krachtiger worden vanaf week 19. Je baby groeit stevig door, maar heeft genoeg bewegingsruimte in vergelijking met het derde trimester, wanneer die ruimte wat krapper wordt.

17 weken: je baby krijgt een waxlaagje

Je baby's huidklieren produceren een witte, waxachtige substantie, ook wel vernix caseosa genoemd. Deze wax bedekt je baby’s lijfje en beschermt de huid tegen de invloeden van het vruchtwater.

22 weken: je baby heeft wenkbrauwen

Er zijn nu piepkleine wenkbrauwen te onderscheiden: fijn, kleurloos haar. Hoewel de oogleden nog een paar weken gesloten blijven, kunnen de ogen al wel achter de oogleden bewegen.

23 weken: je baby reageert op geluid

De oortjes zijn nu volledig ontwikkeld en je baby kan reageren op het geluid van je stem of plotseling lawaai. Dit is een heerlijke tijd om tegen je baby te kletsen, voor hem te zingen en samen naar muziek te luisteren.

27 weken: je baby kan lachen

Je baby kan nu elk moment voor het eerst gaan lachen. Baby's oefenen dit actief vanaf week 27, meestal terwijl ze slapen, tijdens de REM fase.

Wat gebeurt er in het tweede trimester

Niet alleen je baby is druk, ook jij hebt een volle agenda! Halverwege je zwangerschap — op ongeveer 20 weken — krijg je waarschijnlijk een echo om te kijken of je baby zich gezond ontwikkelt. Mocht je dit nog niet gedaan hebben, maak hiervoor dan een afspraak met je zorgverlener. Als je wil, kun je tijdens deze echo ook uitslag krijgen over het geslacht van je baby.

In dit trimester groeien je buik en borsten aanzienlijk. Misschien is het fijner om makkelijk zittende broeken te gaan dragen of zwangerschapskleding. Kijk er niet van op als je ook een beha met een grotere cup moet aanschaffen. Laat je adviseren door een deskundige verkoopster die je goed opmeet, zodat je een ondersteunende, comfortabele bh draagt. Als je borsten gevoelig zijn of pijn doen, neem dan contact op met je zorgverlener.

Tijdens het tweede trimester kun je je een stuk energieker voelen, wat je goed kunt gebruiken om (weer) te gaan sporten. Overleg het eerst even met je dokter, maar wandelen, zwemmen en prenatale yoga kunnen prima. Ook kun je deze tijd gebruiken om de babykamer in te richten, spullen aan te schaffen die je nodig hebt zodra de baby er is en om het huis gereed te maken voor de nieuwkomer.

Symptomen zwangerschap tweede trimester

Symptomen die je kunt hebben in het tweede trimester zijn een verstopte neus, duizeligheid, kramp in je benen, rugpijn en veranderingen in je huid. Hieronder wat meer informatie:

  • Duizeligheid. Je lichaam is onderhevig aan veranderingen in de circulatie. Hierdoor gaat er minder bloed naar je bovenlichaam en hoofd, waardoor je je een beetje duizelig kunt voelen. Mocht je hier last van hebben, zorg dan dat je gedurende de dag genoeg vocht binnenkrijgt en ga indien mogelijk op je zij liggen. Ook kun je duizeligheid voorkomen door langzamer op te staan of van houding te verwisselen. Als je je ongerust maakt, vraag dan je arts of verloskundige om advies.

  • Bandenpijn. Als je pijn of kramp hebt in je onderbuik kun je last hebben van bandenpijn. Terwijl je baarmoeder groeit, komen de banden die deze op haar plek houden onder zo'n grote spanning te staan dat je dit als pijnlijk ervaart. Je hoeft je hier meestal geen zorgen over te maken, maar als de pijn echt intens wordt of niet weggaat, neem dan contact op met je zorgverlener. Hevige pijn in je buik of onderbuik kan ook op een complicatie duiden; je zorgverlener zal je willen onderzoeken om na te gaan of er niets ernstigers aan de hand is. Andere symptomen zijn bijvoorbeeld pijn in je heupen en bekken.

  • Veranderingen in je huid. Tijdens het tweede en derde trimester kan je huid er anders uit gaan zien. Je lichaam produceert tijdens de zwangerschap meer pigment, waardoor je lichaam meer kleur kan krijgen. Je tepels kunnen donkerder worden en je kunt vlekken in je gezicht krijgen, ook wel bekend als het zwangerschapsmasker. Ook kan er een donkere lijn zichtbaar zijn die van je schaambot naar je navel loopt, dit heet de linea negra. Deze donkerdere huid vervaagt meestal langzaam nadat de baby geboren is. Met de groei van je baby en buik kun je ook striae of zwangerschapsstriemen krijgen. Daarnaast kunnen er huidreacties ontstaan, zoals jeukende huid of eczeem. Hoewel er geen bewezen oplossingen voor striae zijn, kan een lotion verlichting geven bij een droge huid.

Gewichtstoename en misselijkheid in het tweede trimester

Met een beetje geluk is je misselijkheid inmiddels verdwenen en heb je weer gezonde trek. Je hoeft echter niet letterlijk "voor twee" te eten. Je hebt maar zo'n 300 extra calorieën per dag nodig — ongeveer een beker magere melk en een half belegd broodje. Let erop dat je er een volwaardig en gevarieerd dieet op nahoudt, waarmee je je baby en jezelf van voldoende voedingsstoffen voorziet. Ben je bang dat je niet genoeg aankomt, of juist teveel, neem dan contact op met je zorgverlener.

Naarmate je gewicht toeneemt en je buik begint te groeien, zal het mensen op gaan vallen dat je zwanger bent — als ze dat niet al gedaan hebben! Vergeet niet dat geleidelijke gewichtstoename een belangrijk onderdeel is van het tweede en derde trimester. Het is een herinnering dat je er elke dag steeds dichter naartoe groeit dat je je baby voor het eerst ontmoet.

Vraag en antwoord

Hoe moet ik zitten tijdens de zwangerschap? Zolang je lekker zit en ondersteund bent, hoef je niet op een bepaalde manier te zitten. Als je langere perioden moet zitten, zoals tijdens je werk, gebruik dan een verstelbare stoel met ondersteuning voor je onderrug of plaats een kussentje achter je rug. Je benen kunnen meer vocht vasthouden; gebruik om de zwelling te verlichten een voetsteun of iets anders om je voeten wat hoger te zetten.

Hoe hoort een zwangere vrouw te liggen? Naarmate je buik groter wordt kan het moeilijker zijn om tijdens het slapen een comfortabele houding te vinden. Als je graag op je buik slaapt, kan dit ongemakkelijker zijn en op je rug drukt al het babygewicht op je rugspieren en wervelkolom. De beste houding is waarschijnlijk op je zij, met gebogen knieën. Je kunt eventueel wat kussens gebruiken om het jezelf nog comfortabeler te maken.

Checklist voor dit trimester

  • Begin met nadenken over babynamen en speel eens met onze Babynaamtool voor inspiratie

  • Praat met je zorgverlener over veilige sport- en bewegingsopties

  • Maak een afspraak voor de 20 wekenecho en vraag indien nodig naar andere testen zoals vruchtwaterpunctie, als je deze uit wilt laten voeren.

  • Stel een geboorteplan op met je zorgverlener

  • Praat met je werkgever of opdrachtgever over je zwangerschapsverlof

  • Wil je meer handige informatie en updates direct in je inbox, schrijf je dan hier in voor onze e-mails:

Beheer Cookies