Vroegtijdige weeën herkennen

In je laatste trimester kun je te maken hebben met harde buiken. Dit zijn oefenweeën. Je bevalling is dan nog niet echt begonnen. De meeste vrouwen voelen wel wanneer het menens is.

Je buik is nu zo groot dat je denkt dat je je voeten nooit meer zult zien. Toch zal na de geboorte je baarmoeder weer net zo klein worden als voor de zwangerschap. Naarmate de bevallingsdatum nadert, trekt je baarmoeder zich af en toe samen. Deze oefensamentrekkingen worden harde buiken genoemd en ze zijn volledig normaal. Heel soms zijn het wel echte weeën en zorgen deze voor een vroegtijdige bevalling.

Bereken je bevallingsdatum

Hoe weet je of je harde buiken hebt of vroegtijdige weeën? Het verschil zit hem met name in de frequentie, intensiteit en duur.

Bekijk onze uitgerekende datumcalculator om de komst van je kleintje te kennen en ook om te weten hoe ver je al bent.

Harde buiken

Je zult in je derde trimester harde buiken gaan voelen. Ze kunnen aanvoelen alsof je baarmoeder zich samentrekt, bijna alsof het een balletje wordt. De samentrekkingen zijn meestal niet pijnlijk en houden vaak na ongeveer een uur op. Je lichaam voert een soort oefening uit om zich voor te bereiden op de bevalling en ervoor te zorgen dat de baarmoeder na de bevalling weer even groot wordt als ervoor. Alle vrouwen krijgen harde buiken in hun derde trimester, maar niet iedereen voelt ze, vooral niet bij de eerste baby. Maak je dus geen zorgen als je ze nooit voelt - ook dan is je lichaam klaar voor de bevalling.

Vroegtijdige weeën

Vroegtijdige weeën kunnen zich voordoen tussen de 24e en 37e week van de zwangerschap. Ze houden niet op en kunnen steeds regelmatiger en ongemakkelijker worden.

Andere tekenen voor een vroegtijdige bevalling zijn onder andere:

  • Menstruatieachtige krampen boven het schaambeen

  • Druk of een pijnlijk gevoel in de bekken, dijen of lies

  • Doffe pijn in de onderrug of druk in de rug

  • Een toename in vaginale afscheidingWaterige vloeistof, roze of bruine afscheiding of bloed uit de vagina

Als je deze symptomen ervaart of meer dan 4 weeën per uur hebt, bel dan meteen je verloskundige. Het kan zijn dat ze je vraagt om langs te komen voor controle of je weeën te timen. Je kunt de weeën (de baarmoeder die zich samentrekt en weer ontspant) voelen door je vingertoppen zachtjes op je buik te plaatsen.

Een vroegtijdige bevalling stoppen

Als je verloskundige denkt dat je vroegtijdig gaat bevallen, zal ze je laten opnemen in het ziekenhuis. Hiervoor zijn drie redenen.

1. Om via een vaginaal onderzoek te kijken of de baarmoeder zich aan het ontsluiten is en om het vaginale vocht te testen, aan de hand waarvan een vroegtijdige bevalling voorspeld kan worden.

2. Om de bevalling uit te stellen met medicijnen. Dit werkt niet altijd en is niet voor iedereen geschikt, maar je gynaecoloog zal je advies geven. Als je echt een vroegtijdige bevalling hebt, zul je een steroïdeninjectie krijgen die helpt de longetjes van de baby te ontwikkelen. Als de weeën blijven komen, kan het zijn dat je wordt opgenomen in het ziekenhuis zodat je beter in de gaten kan worden gehouden.

3. Alles dit alles niet lukt en de baby te vroeg geboren wordt, is het beter dat dit in het ziekenhuis gebeurt. Je baby kan erg klein zijn en problemen hebben met ademhalen, eten, zijn lichaamstemperatuur op een normaal niveau te houden en in verband met de ontwikkeling van de organen. De zorg voor een te vroeg geboren baby gebeurt in een speciale Neonatale Intensive Care Unit (NICU), waar er met extra aandacht voor gezorgd wordt dat de baby zich goed ontwikkelt.

Een voortijdige bevalling voorkomen

Een vroegtijdige bevalling kun je niet voorkomen. Maar je kunt wel goed voor jezelf en je baby zorgen om het risico te beperken.

  • Drink om de paar uur een klein glas sap of water om te voorkomen dat je uitdroogten de baarmoeder minder snel 'geïrriteerd' raakt.

  • Zorg dat je gezond eet tijdens de zwangerschap.

  • Houd je blaas leeg om de kansen op een urineweginfectie te voorkomen. Een urineweginfectie kan de kans op voortijdige weeën en een te vroege bevalling vergroten.

  • Veeg na het urineren of ontlasten altijd van voren naar achteren om een urineweginfectie te voorkomen.

  • Draag ondergoed van katoen. Katoen 'ademt' beter dan andere stoffen en hoe meer lucht erbij kan, hoe kleiner de kans op het vormen van bacteriën.

  • Stop met roken en gebruik geen drugs of alcohol.

  • Verricht geen zwaar tilwerk.

  • Probeer de stress in je leven zoveel mogelijk te verminderen.

Het beste wat je kunt doen, is de activiteit van je baarmoeder in de gaten houden en goed voor jezelf zorgen. Bel je verloskundige als je iets ongebruikelijks opmerkt.

Beheer Cookies