37 weken zwanger

37 weken zwanger: je baby

De kans is groot dat je baby langer is dan 50 cm, ongeveer 3 kg weegt en bijna klaar is om geboren te worden. Deze laatste paar weken zijn wel belangrijk! Hij komt nog steeds 15 gram per dag aan. Met dit vet kan hij zijn lichaamstemperatuur reguleren en zijn bloedsuikerspiegel op niveau houden. Ondertussen groeien de hersenen (en de schedel) door.

Ligt je baby deze dagen lager? Het voelt wellicht alsof hij in je bekken is gezakt, en misschien is dat ook zo. Dit zakken, ook wel 'indaling' genoemd, kan enkele weken voor de bevalling gebeuren. Deze nieuwe, lagere positie kan wat druk van je geplette longen en middenrif wegnemen, waardoor ademhalen gemakkelijker wordt.

embryoimage-week37-700

BABYNAAMTOOL

Babynaamtool icoon

Babynaamtool

Filter op geslacht:

Meisjes

Jongens

Unisex

Filter op thema:

Oudheid

Babynamen Beroemdheden

Bijbelse namen

Eigenzinnig

37 weken zwanger: jouw symptomen

Het dalen van je baby heeft natuurlijk voor- en nadelen. Het goede nieuws is dat je gemakkelijker kunt ademen. Het slechte nieuws is dat je misschien extra druk voelt in je onderbuik en bekken. Bovendien verplaatst het zwaartepunt zich wanneer de baby indaalt, zodat je mogelijk iets meer stuntelt dan voorheen!

Heb je je tas voor het ziekenhuis al gepakt? Slechts 5 procent van alle baby's wordt geboren op de uitgerekende geboortedatum, dus het is handig om alvast een tas klaar te zetten voor het geval dat je baby wat vroeger komt.

Neem alleen mee wat echt nodig is en vergeet niet dat je later alles terug mee naar huis moet sjouwen, samen met alle spulletjes voor de baby. Je hebt een comfortabel nachthemd of shirt nodig (neem niet je mooiste mee, want er komen allicht vlekken op), een fijne badjas, slippers of sokken met antislipzolen, een goed zittende borstvoedingsbeha en wat kleding voor jou en je baby.

Je sieraden, creditcards en portemonnee heb je niet nodig. Neem wel een identiteitsbewijs, je verzekeringspasje en wat geld voor een krant of een tussendoortje mee. Ook handig is een lijst met telefoonnummers van mensen die je wilt bellen om het goede nieuws te vertellen.

Vaders: vergeet de camera niet en een extra set batterijen mee te nemen. Neem ook wat schone kleren en enkele toiletartikelen mee voor jezelf. De bevalling kan lang duren en misschien wil je je ondertussen wat opfrissen.

Het kan zijn dat je verloskundige tijdens je wekelijkse prenatale bezoeken ook je bekken onderzoekt. Ze zal kijken of je baarmoedermond ontsloten (geopend) of verdwenen (verdund) is en je ook controleren op eventuele tekenen van weeën. Bij veel vrouwen begint de baarmoedermond al weken voor de bevalling te ontsluiten, terwijl bij andere geen tekenen van een naderende bevalling te zien zijn tot het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan.

Van de deskundigen: Verzamel alvast kleertjes voor je kleintje als je dit nog niet hebt gedaan.

"Als je babykleertjes koopt, zoek dan outfits met grote openingen voor het hoofdje, zodat ze gemakkelijk kunnen worden aangekleed", suggereert Suzanne Dixon, M.D., M.P.H. "Vermijd ook kleding met decoratieve items of koordjes vanwege verstikkingsgevaar."

37 weken zwanger: Jouw Checklist

  • Je merkt dat je baby lager 'zit', waardoor je wat minder druk voelt

  • Pak je tas voor het ziekenhuis in en zet 'm klaar bij de deur

  • Vries maaltijden in die je kunt opwarmen nadat de baby is geboren

  • Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips.

Beheer Cookies