Moedermelk geeft een goede start in het leven. Het bevat stoffen die beschermen tegen infecties en ziektes en is volledig afgestemd op de behoeftes van baby's. En borstvoeding geven is ook gezond voor jou.

Een gezonde start

Je lichaam bereidt zich tijdens je zwangerschap al voor op het maken en geven van borstvoeding. En na de geboorte is het dus ook direct beschikbaar, helemaal in de juiste samenstelling en hoeveelheid voor je baby!

De eerste moedermelk die je baby drinkt heet colostrum. Die eerste melk zit boordevol antistoffen om je baby optimaal te beschermen tegen infecties. Het is fijn als je goede begeleiding krijgt in die eerste periode. Bij het aanleggen bijvoorbeeld, goed aanleggen is heel belangrijk.

Als dat allemaal goed gaat, werkt dat mee aan het goed verlopen van borstvoeding geven. Vraag dus altijd om advies, aan de kraamverzorgende, de verloskundige of een lactatiekundige. Deze professionals zijn er om jou te helpen de borstvoeding tot een succes te maken.

Wil je weten waar er bij jou in de buurt een lactatiekundige gevestigd is? Kijk hier: https://www.nvlborstvoeding.nl/

Je baby weet het

Je baby geeft zelf aan wanneer en hoeveel voeding hij nodig heeft. Leg je kind ook steeds aan, als je merkt dat hij dat wil. Dat is de eerste dagen ongeveer 8 tot 12 keer per dag. Op die manier komt de merkproductie goed op gang. 

Het geven van borstvoeding kan jullie helpen een band te op te bouwen en geeft jou en je baby de kans een speciale intimiteit te delen. Ook stimuleert het zuigen van de baby het vrijkomen van endorfine. Dit zijn de hormonen die het geluksgevoel van welzijn bevorderen.