19 weken zwanger: symptomen en lichamelijke veranderingen

19 weken zwanger: je baby

  • Extra eitjes. Als je in verwachting bent van een meisje, dan is haar voortplantingsstelsel nu al goed ontwikkeld. De vagina, baarmoeder en eileiders zitten op hun plek en de eierstokken bevatten meer dan 6 miljoen primitieve eicellen. Zodra ze geboren is, zijn dit er nog maar 1 miljoen.

  • Mannelijke geslachtsorganen. Als je in verwachting bent van een jongen, dan zijn de testikels nu ontwikkeld. Ze scheiden al sinds week 10 testosteron af en ook de uitwendige geslachtsorganen groeien verder.

  • Als een tweede huid. Rond deze week begint de huid een wasachtige substantie te produceren, ook wel vernix of huidsmeer genoemd. Het bestaat uit olie dat door de huid wordt afgescheiden, dode huidcellen en lanugo (het fijne donshaar op het lijfje) en beschermt je baby's huid tegen de effecten van het vruchtwater waardoor hij is omgeven. Op wat restjes in de huidplooien na verdwijnt het meeste voor de geboorte, al hebben te vroeg geboren baby's meestal nog een dikke laag vernix.

  • Slaapcyclus. Rond de 19e week van de zwangerschap ontstaat er een regelmatiger patroon van slapen en wakker zijn. De baby kan ook wakker worden van bepaalde bewegingen en geluiden.

  • Nieuwe nagels. Er beginnen nagels te groeien aan je baby's recent gevormde vingers en tenen.

BABYNAAMTOOL

Babynaamtool icoon

Babynaamtool

Filter op geslacht:

Meisjes

Jongens

Unisex

Filter op thema:

Oudheid

Babynamen Beroemdheden

Bijbelse namen

Eigenzinnig

Hoe groot is je baby met 19 weken zwangerschap?

Met 19 weken is je baby ongeveer zo groot als een mango. Hijis ongeveer 18 centimeter lang en weegt zo'n 185-225 gram. Als je nu of binnenkort een onderzoek hebt zal je zorgverlener de hoogte van je baarmoeder meten om de voortgang van je baby te bepalen.

embryoimage-week19-700

19 weken zwanger: jouw lichaam

Als je 19 weken zwanger bent, op hoeveel maanden zit je dan? Je bent nu halverwege de vijfde maand en kunt last gaan krijgen van meer pijntjes omdat je buik alsmaar doorgroeit. Ook kunnen je voeten op gaan zwellen en je kunt hinder ervaren van duizeligheid, neusproblemen en rugpijn. Maar het zal nog steeds geweldig zijn om een lichte trilling of schopje te voelen terwijl je baby groeit en actiever wordt.

19 weken zwanger: jouw symptomen

  • Vreemd gezicht. De donkere plekken die je misschien op je neus, wangen en voorhoofd hebt, zijn een vrij normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap en heet melasma of zwangerschapsmasker. Dit wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen, die ook verantwoordelijk zijn voor de linea nigra of zwangerschapsstreep, de donkere lijn die over het midden van je buik loopt tot aan je schaambeen. Zowel het zwangerschapsmasker als de zwangerschapsstreep zullen vervagen na de geboorte van je kind. Blootstelling aan de zon kan het pigment in je huid nog donkerder maken, smeer je dus goed in met zonnebrandcrème of blijf in de schaduw.

  • Bandenpijn. Naarmate je baarmoeder groeit, stretchen de banden hieromheen uit. Soms kan dit een scherpe pijnscheut of juist een lichte, aanhoudende pijn veroorzaken in je onderbuik, meestal slechts aan één kant tegelijk. Je merkt het waarschijnlijk het meest als je van houding verandert of plotseling opstaat. De beste remedie is rust. Neem contact op met je dokter als deze pijn heel heftig wordt of gepaard gaat met verhoging, rillingen, pijn bij het plassen of bloedingen.

  • Pijn in de onderrug. Rugpijn is de meest voorkomende klacht tijdens de zwangerschap, vooral vanaf de tweede helft. Terwijl je hormoonhuishouding verandert, blijft je baarmoeder groeien, waardoor het zwaartepunt in je lijf verschuift. Je groter wordende buik eist echter nogal wat van je rugspieren. Om de pijn te verlichten, kun je oefeningen doen om je rugspieren te rekken en versterken, kleding dragen die je buik ondersteunt en warme kompressen gebruiken om je spierpijn te verzachten.

  • Neusproblemen: verstopping en bloeding. Rond week 19 kun je vaker last hebben van een verstopte neus of loopneus. Je hormoonniveau's zijn toegenomen en je lichaam maakt extra bloed aan, waardoor de slijmvliezen in je neus kunnen uitzetten en je een verstopte neus kunt hebben of zelfs een bloedneus.

  • Duizeligheid. Je kunt je flauw of duizelig voelen of een licht gevoel in je hoofd hebben. Neem rust, ga op je zij liggen en zorg ervoor dat je voldoende drinkt.

19 weken zwanger: belangrijke overwegingen

  • Kom in beweging. Beweging is goed voor jou en je baby, maar hou het bij activiteiten met een lage impact zoals wandelen, zwemmen, yoga of pilates. In de 19e week van je zwangerschap is het verstandig om oefeningen te doen om je rugspieren te versterken. Ook kan beweging helpen om even lekker buiten te zijn, je hoofd leeg te maken en stress te verminderen. Overleg met je zorgverlener wat goede zwangerschapsoefeningen voor je kunnen zijn.

  • Goede nachtrust. Je buik kan 's nachts behoorlijk in de weg zitten. Vanaf het tweede trimester is het waarschijnlijk niet meer prettig om op je rug te slapen. Niet alleen kan het extra gewicht een belasting zijn voor je ruggenwervel en rugspieren, het kan ook op belangrijke bloedaders drukken, waardoor je duizelig wordt. Probeer op je zij te liggen en slaap met een kussen tussen je gebogen knieën. Je kunt nog een kussen onder je buik toevoegen en achter je rug. Mocht je 's nachts op je rug wakker worden, ga dan weer op je zij liggen om verder te slapen.

19 weken zwanger: vraag het je zorgverlener

  • Vraag je dokter of verloskundige naar de grootte en ligging van je baby in week 19 van de zwangerschap.

  • Vraag je zorgverlener om hulp bij het opstellen van een sport- of bewegingsroutine.

  • Als je hevige rug- of buikpijn hebt, bespreek dit dan met je zorgverlener, vooral als je ander ongemak ervaart zoals koorts of pijn bij het plassen.

19 weken zwanger: Jouw Checklist

  • Gebruik zonnebrandcrème of blijf in de schaduw.

  • Heb het met je zorgverlener over een sport- of bewegingsroutine.

  • Rust regelmatig, vooral als je last hebt van bandenpijn.

  • Zoek een kinderarts.

  • Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips.

Beheer Cookies