5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

19 weken zwanger: je baby

Je weet het geslacht misschien nog niet, maar als je baby een meisje is, dan is haar voortplantingssysteem al aanwezig. De vagina, baarmoeder en eileiders zitten op hun plek en de eierstokken bevatten meer dan 6 miljoen primitieve eicellen.

Bij de geboorte is het aantal eicellen gedaald tot ongeveer 1 miljoen, en dat zijn alle eicellen die je dochter zal hebben in haar leven! Is het niet fascinerend om te weten dat de eicel waaruit je baby is ontstaan net zo oud is als jij en dat het al die tijd heeft gewacht tot het zou worden bevrucht?

Als je baby een jongen is, dan is er intussen ook van alles gebeurd! Het mannelijke voortplantingssysteem is bijna helemaal ontwikkeld. De testikels hebben zich gevormd en hebben ongeveer vanaf de 10e week van je zwangerschap testosteron afgescheiden. De externe geslachtsdelen die in het eerste trimester hun mannelijke karakter kregen, groeien nu verder: meestal is de balzak nu al te onderscheiden.

Rond deze tijd begint de huid een crème-achtige substantie te produceren, de zogenoemde vernix, die bestaat uit door de huid afgescheiden oliën, dode huidcellen, en lanugo, het donshaar dat het lichaam bedekt. Deze wasachtige laag beschermt de huid van je kleintje tegen de gevolgen van het vruchtwater waardoor hij is omgeven.

De vernix zal grotendeels voor de geboorte verdwijnen, tenzij je baby te vroeg wordt geboren. Te vroeg geboren baby's zijn bij hun geboorte vaak bedekt met een grote hoeveelheid vernix. Zelfs kinderen die op de uitgerekende datum worden geboren hebben een beetje vernix in de huidplooien zitten.

embryoimage-week19-700

19 weken zwanger: jouw symptomen

Probeer niet die donkere vlekken op je neus, wangen en voorhoofd eraf te wassen. Je gezicht is namelijk niet vies - de vlekken zijn een normaal verschijnsel dat bij de zwangerschap hoort en wordt "zwangerschapsmasker" of chloasma genoemd.

Deze vlekken worden veroorzaakt door hormonen en komen niet bij alle zwangere vrouwen voor. Deze zwangerschapshormonen zijn ook verantwoordelijk voor de linea nigra, de donkere lijn die van je navel naar je schaambeen loopt.

Zowel het chloasma als de linea nigra zullen na de geboorte geleidelijk verdwijnen. Blootstelling aan de zon kan het pigment in de huid donkerder maken, zorg er dus voor dat je altijd zonnebrandcrème gebruikt en in de schaduw blijft als je wilt dat je huid zo egaal mogelijk blijft. (Dagelijks gebruik van zonnebrandcrème is sowieso een goede gewoonte om mee te beginnen!))

Naarmate je baarmoeder groter wordt, moet de ronde band die de baarmoeder ondersteunt, worden uitgerekt. De opengerekte banden zullen af en toe een scherpe of doffe pijn veroorzaken in je onderbuik, meestal aan één kant.

Je zult er waarschijnlijk het meeste last van krijgen als je plotseling van positie verandert of opstaat van een stoel of uit bed. Zoals bij de meeste ongemakken tijdens de zwangerschap biedt rust meestal de beste verlichting. Hoewel bandenpijn een veel voorkomende klacht is, kun je je huisarts, vroedvrouw of verloskundige raadplegen als je je zorgen maakt.

Van de deskundigen: Het is niet waar dat je je tepels tijdens de zwangerschap steviger moet maken om je voor te bereiden op de borstvoeding, zegt dr. Suzanne Dixon. Suzanne Dixon.

"Dat advies is heel achterhaald." "Het kan zelfs gevaarlijk zijn, want door de borsten te stimuleren kan er een hormoon vrijkomen dat ervoor zorgt dat de baarmoeder zich samentrekt."

Heb je echter ingetrokken tepels - tepels die naar binnen gaan als ze worden gestimuleerd - dan kan de verloskundige tips geven over hoe je de borstvoeding makkelijker kunt maken zodra je baby is geboren.

19 weken zwanger: Jouw Checklist

Gebruik zonnebrandcrème of blijf in de schaduw als je naar buiten gaat

Rust regelmatig, vooral als je last hebt van bekkenpijn

Zoek een kinderarts

Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips

19 weken zwanger: Jouw Checklist

Gebruik zonnebrandcrème of blijf in de schaduw als je naar buiten gaat

Rust regelmatig, vooral als je last hebt van bekkenpijn

Zoek een kinderarts

Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips