18 weken zwanger: symptomen en lichamelijke veranderingen

Je baby is nu zo groot als een zoete aardappel

18 weken zwanger: je baby

Elk mens is anders. Deze week ontwikkelt je kleintje een uniek kenmerk: de vingerafdruk. De vetkussentjes die op de vingertoppen en tenen ontstaan zullen zich langzaam schikken in de karakteristieke wervelende lijnen.

Sanitaire voorzieningen. Aan de ontwikkeling van het spijsverteringsstelsel wordt al enkele weken voortdurend doorgewerkt. Je baby slikt vruchtwater in, dat via de maag in de darmen belandt. Deze vloeistof vormt samen met dode cellen en afscheidingen in de darmen het meconium — een zwarte, pekachtige substantie die je in de allereerste poepluier zult vinden.

Oren. Rond de 18 weken gaan je baby's oren verder van het hoofd staan en kunnen zelfs geluid gaan waarnemen.

Galblaas. Het kan zijn dat de galblaas al begint te werken; je baby heeft gal nodig om voedingsstoffen te verteren.

BABYNAAMTOOL

Babynaamtool icoon

Babynaamtool

Filter op geslacht:

Meisjes

Jongens

Unisex

Filter op thema:

Oudheid

Babynamen Beroemdheden

Bijbelse namen

Eigenzinnig

Hoe groot is je baby met 18 weken zwangerschap?

Als je 18 weken zwanger bent, is je baby ongeveer zo groot als een zoete aardappel. Hij is zo'n 14 centimeter (van de kruin tot en met het stuitje) en weegt ongeveer 200 gram.

embryoimage-week18-700

18 weken zwanger: jouw lichaam

Als dit je eerste zwangerschap is, kun je rond deze tijd de baby voelen bewegen. Veel vrouwen omschrijven dit als een lichte trilling, vergelijkbaar met gerommel in je darmen. Nu je baby groter en sterker wordt, zal je de komende weken heftigere bewegingen en misschien zelfs schopjes voelen. Elke zwangerschap en moeder zijn anders, dus het kan dat je deze bewegingen al eerder waarneemt of als zodanig herkent (dit gebeurt vooral als het niet je eerste kind is) of juist wat later. Als je je baby niet voelt bewegen in de 18e week van de zwangerschap, maak je dan vooral geen zorgen!

Je lichaam is onderhevig aan behoorlijke veranderingen in je circulatie. Zo maak je meer bloed aan voor jou en je baby én je bloedvaten verwijden waardoor je bloeddruk opeens kan dalen. Er komt dan even niet genoeg bloed in je hersenen en je wordt duizelig.

Ook kun je last hebben van opgezwollen voeten. Dit komt gedeeltelijk omdat je vocht vasthoudt, ook wel oedeem genoemd, wat vanaf het tweede trimester op kan spelen. Maar ook hormonen kunnen ervoor zorgen dat je voeten groter worden. Het zwangerschapshormoon relaxine ontspant niet alleen je bekkengewrichten zodat je baby straks door het geboortekanaal past, het maakt ook de banden in je voeten losser zodat je voetbotjes wat wijder uit elkaar komen te staan. Het kan helpen om je voeten omhoog te houden, om wisselbaden te nemen ter stimulering van de bloedsomloop of om iets grotere, comfortabele schoenen aan te schaffen.

18 weken zwanger: jouw symptomen

  • Duizeligheid. Je hart werkt zo'n 40 tot 50 procent harder dan voor je zwangerschap. Deze inspanning, plus de druk van je groeiende baarmoeder op de omringende bloedvaten, kan ervoor zorgen dat je je af en toe een beetje duizelig voelt, vooral als je snel opstaat. Zorg ervoor dat je regelmatig rust neemt en ga zoveel mogelijk op je zij liggen. Een lage bloedsuikerspiegel kan ook leiden tot duizeligheid. Uitrusten, op je zij liggen of een stuk fruit eten kan de bloedsuikerspiegel weer wat verhogen, waardoor je duizeligheid afneemt.

  • Schopjes en schokjes. De meeste vrouwen voelen de eerste bewegingen van de baby tussen de 16 en 20 weken. Je baby is nog heel klein, dus als je 18 weken zwanger bent is het meer een kleine fladder, trilling of rommeling in je buik dan een stevige stomp.

  • Kramp in je benen. In week 18 van je zwangerschap kun je last krijgen van kramp in je benen, meestal 's avonds. Probeer je kuiten te strekken voor het slapen gaan en drink voldoende. Een warm bad, hete douche of massage kan ook verlichting geven.

  • Neusproblemen. Door de verhoogde hoeveelheden bloed en hormonen staat er een grotere druk op je slijmvliezen en de dunne bloedvaatjes die daar doorheen lopen. De vaatjes kunnen sneller scheuren en een bloedneus veroorzaken. Ook kun je vaker last hebben van een verstopte neus.

  • Rugpijn. Je groeiende buik, toegenomen gewicht en veranderingen in je hormoonspiegel kunnen zorgen voor pijn in je onderrug.

18 weken zwanger: belangrijke overwegingen

  • Eet voldoende omega 3-vetzuren. De juiste voedingsstoffen binnenkrijgen voor jou en je baby is erg belangrijk. Omega 3-vetzuren zijn cruciaal in de ontwikkeling van je baby's zenuwstelsel. Uit sommige onderzoeken blijkt dat het ook jouw immuunsysteem een handje kan helpen en zelfs depressie of neerslachtigheid kan verminderen. Voedsel dat van nature rijk is aan omega 3 is: zalm, vette vis, lijn- en raapzaadolie, plantaardige margarine, broccoli en walnoten.

  • Eet voldoende én gezond. Het klinkt natuurlijk leuk, maar je hoeft niet écht voor twee te eten. In het tweede trimester is het voldoende om zo'n 300 calorieën meer te eten dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 2000 calorieën, wat gelijk staat aan een glas magere melk en een halve belegde boterham.

  • Leer om te gaan met ongevraagd advies. Iedereen, van je schoonmoeder tot vreemden op straat, lijkt zich geroepen te voelen om je advies te geven over jouw zwangerschap. Hoewel dit erg irritant kan zijn, probeer er goed mee om te gaan. Je hoeft je persoonlijke uitdagingen en keuzes niet te verantwoorden of uit te leggen. Een simpele: "Dank je, ik zal eraan denken," kan mensen al netjes afwimpelen. Al is het ongevraagd, het is goedbedoeld en geeft aan dat mensen met je meeleven.

18 weken zwanger: vraag het je zorgverlener

  • Vraag je dokter of verloskundige naar hoe je baby beweegt en naar zijn ligging in week 18 van de zwangerschap.

  • Als je deze afspraak nog niet gepland hebt als je 18 weken zwanger bent, vraag dan je dokter om een echo te maken.

18 weken zwanger: Jouw Checklist

  • Probeer meer voedsel binnen te krijgen dat rijk is aan omega 3.

  • Verzamel boekjes die je aan je kindje voor kunt lezen, nu én na de geboorte.

  • Begin vast met nadenken over babynamen en speel eens met onze Babynaamtool voor inspiratie.

  • Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips.

Beheer Cookies