Bedtijdritueel: 10 tot 12 maanden

Een slim bedtijdritueel is belangrijk voor de ontwikkeling van je oudere baby.

Je baby heeft aan het einde van het eerste jaar flinke sprongen gemaakt. Hij kan inmiddels kruipen, zijn oog-handcoördinatie is verbeterd en doorslapen is geen uitzondering meer. Hij krijgt nu waarschijnlijk geen nachtvoeding meer, en je zult merken dat zijn slaappatroon verandert. Onderstaande maatregelen zorgen ervoor dat je kleintje de rust krijgt die hij nodig heeft in de laatste paar maanden van zijn eerste jaar.

Tel de uurtjes

Je oudere baby heeft minder slaap nodig dan in de eerste maanden, ongeveer 14 uur per 24 uur. Maar hij blijft één tot twee dutjes per dag doen, en die zijn belangrijk voor zijn groei en ontwikkeling.

Blijf consequent

Een vast bedtijdritueel is een belangrijke voorwaarde voor probleemloze nachten. Het zal je opvallen dat nu je baby ouder wordt, zijn interesses ook veranderen. Als je ritueel niet zo goed werkt als voorheen, probeer dan eens een van de activiteiten in je bedtijdritueel te wijzigen (zoals een boekje lezen in plaats van slaapliedjes zingen). Zorg weer voor een rustig ritueel, doe de handelingen elke avond in dezelfde volgorde zodat je baby weet dat hij aan het eind van het bedtijdritueel moet gaan slapen.

Blijf niet in de babykamer rondhangen

Op deze leeftijd is een van de belangrijke fases in de ontwikkeling van je baby, dat hij leert begrijpen dat mensen en dingen blijven bestaan, zelfs als hij ze niet kan zien. Wanneer je baby weet dat je ergens anders in huis bent, kan hij gaan huilen wanneer je de kamer verlaat om je terug te laten komen. Hoor je je kleintje huilen, steek je hoofd dan even om de deur, maar doe geen lampje aan, pak hem niet op en blijf niet te lang. Zo leert hij om uit zichzelf weer in slaap te vallen.

Zorg dat de kamer van je baby veilig is

Rond 12 maanden bereikt hij nog een mijlpaal in zijn ontwikkeling; de vaardigheid om zichzelf zonder hulp op te trekken naar een staande positie. Onthoud dit wanneer je de kamer van je baby op veiligheid checkt. Verwijder foto's, schilderijtjes of decoratie waar hij nu misschien bij kan.

Voor de meeste baby's zijn gewoontes belangrijk, dus probeer het bedtijdritueel van je kind iedere avond hetzelfde te houden, ook als jij zelf niet thuis bent. Een goed uitgeruste baby zorgt voor een blije en goed uitgeruste moeder!

Beheer Cookies