Bedritueel voor je baby van 6 maanden

Na de nachtvoedingen in de eerste maanden is je baby waarschijnlijk met zo'n zes maanden zover dat hij de hele nacht kan doorslapen. Een vast bedritueel helpt hem te kalmeren na een drukke speeldag en zich voor te bereiden op een goede nachtrust. We geven je wat ideeën voor jullie bedritueel. 

1. Wees consequent

Baby's reageren het beste op routine, ook tijdens bedtijd! Elke nacht hetzelfde slaapschema hanteren helpt je kind te kalmeren en zorgt ervoor dat hij voorbereid is op wat er gaat gebeuren. Hoewel het niet altijd mogelijk is steeds hetzelfde ritueel te hanteren (je bent soms wel eens een nachtje weg of op vakantie), moet je ernaar streven het ritueel en tijdstip van het slapen gaan voor je baby zo consequent mogelijk aan te houden.

2. Lekker schoon

Een warm bad maakt iedereen slaperig en dus ook jouw baby. Baby's hoeven niet elke avond van top tot teen te worden schoongeboend, maar een bad in warm water kan heel ontspannend werken. 

Het wassen van zijn gezicht, hals en handjes met een warme doek is prima als je weinig tijd hebt.

3. Vertel een verhaaltje

Voorlezen is fantastisch voor de taalontwikkeling van je baby, en als dit 's avonds gebeurt, is dit een prima manier om samen een gezellig moment te hebben. 

Als je met een boekje aankomt tegen het einde van het bedritueel, weet je kleintje dat de dag bijna voorbij is.

4. Zing een liedje

Zelfs als je niet mooi kunt zingen, helpt hetzelfde liedje je baby tot rust te komen. Je kunt ook je baby wiegen en zachtjes heen en weer bewegen terwijl je zingt, maar houd hem niet vast totdat hij diep in slaap is. Dat kan het voor hem moeilijk maken om te leren zelf in slaap te vallen!

Je kunt hem beter in bed leggen terwijl hij slaperig, maar wel nog steeds wakker is. 

5. Kom niet binnenstormen

Als je kind 's nachts wakker wordt, geef hem dan enkele minuten de tijd om zelf weer in slaap te vallen. De meeste baby's van deze leeftijd vallen zelf weer in slaap, dus geef je baby wat tijd om het zelf te proberen. 

Als dit niet lukt, houd het dan kort. Probeer het licht uit te laten, praat niet hard en speel niet met hem. De achterliggende gedachte is om alles rustig te houden, zodat hij meteen weer kan gaan slapen. 

Het opzetten van een bedritueel dat werkt, kan even duren, maar de meeste baby's hebben veel baat bij een ritueel. Laat ook anderen die voor je baby zorgen, weten wat werkt voor je baby (bijvoorbeeld één verhaaltje, gevolgd door twee liedjes). Wees consequent en geniet van een betere nachtrust!

Beheer Cookies