Hoe je je kind kunt helpen bij nachtangsten

Cheryl Lock

Als ouder wil je instinctief je peuter beschermen tegen enge dingen. Nachtangsten voltrekken zich volgens een ander patroon dan nachtmerries en enge dromen.

Bij nachtangsten zal je peuter meestal zonder problemen in slaap vallen, maar binnen twee uur angstig wakker worden. Hoewel hij wakker en overstuur lijkt te zijn, zul je merken dat hij niet reageert.

Het belangrijkste is dat je je kleintje probeert te kalmeren als hij last heeft van nachtangst. Midden in zijn nachtangst zal je peuter ontroostbaar zijn. Je belangrijkste taak zal dus zijn de lichten gedimd te houden en zachtjes met hem te praten. Laat hem weten dat je er bent en dat je zorgt dat niets hem kwaad kan doen.

De meeste nachtangsten bij peuters duren 10 tot 30 minuten. Daarna zal je kind waarschijnlijk kalmeren en weer in slaap vallen. De volgende dag kan hij zich er niets meer van herinneren.

Onthoud dat deze nachtangsten bij sommige peuters optreden als ze oververmoeid zijn (nog een reden dat ieder lid van je familie dutjes zou moeten doen!).

Het is belangrijk om je te houden aan de vaste slaaproutine, zeker bij jonge kinderen. Als je peuter een vaste bedtijd heeft en hij nog steeds aan nachtangsten lijdt, kun je proberen hem 30 minuten eerder naar bed te brengen en te kijken of dat helpt.

In welke vorm de nachtangsten ook optreden, je kunt er op vertrouwen dat ze verdwijnen als je kind ouder wordt. Binnen de kortste keren geniet je kind weer van een ongestoorde nachtrust.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies