Babyshowers zijn feestjes voor de aanstaande moeder en ze worden vaak georganiseerd aan het begin van het zwangerschapsverlof door een vriendin of een familielid van de aanstaande moeder. Of op het werk door een goede collega. Vergis je niet in het plannen, dat is best veel werk. Met onze checklist maak je een goede start.  

1. Maak een gastenlijst

Bespreek de gastenlijst met de aanstaande moeder. Zorg ervoor dat alle speciale vrienden en familieleden op de lijst komen.

2. Kies een locatie

Kies een locatie die geschikt is voor de aanstaande moeder en haar gasten. Het kan thuis zijn of in een restaurant of een park. Wees er zeker van dat de locatie geschikt is voor de  grootte van je groep en goed te bereiken is voor eventuele leveranciers (bijvoorbeeld de cateraar of het entertainment). Lees de kleine lettertjes van ieder contract dat je ondertekent, zodat je op de hoogte bent van alle kosten en voorwaarden.

3. Kies een thema

Voordat je met het plannen van het feestje begint, beslis je  of het feestje een thema krijgt. Zo ja, gebruik het thema dan als basis voor alle andere beslissingen. Bepaal het thema vroeg met de aanstaande moeder.

4. Verstuur uitnodigingen

Uitnodigingen moeten een aantal weken voor de shower verstuurd worden, zelfs als je dit via e-mail doet. Stuur de uitnodigingen vroeg genoeg zodat de genodigden het in hun agenda kunnen zetten en een cadeau kunnen kopen.  

5. Regel het eten

Je kunt ervoor kiezen een cateraar in te schakelen, alle gasten te vragen zelf iets mee te nemen of zelf te koken. Bespreek het menu met de eregast, als zij bijvoorbeeld last heeft van maagzuur, zijn taco's niet zo'n goed idee! Alles kan, van een diner tot tapas tot een desserttafel. Pas je gerechten aan op het tijdstip en het thema van het feestje.

6. Organiseer spelletjes en activiteiten

Veel gasten verwachten traditionele babyshowerspelletjes. Plan er een paar om een feestelijke sfeer te creëren en iedereen bezig te houden. Als je niet van spelletjes houdt, kun je alternatieve activiteiten verzinnen, zoals het invullen van inspiratiekaartjes voor de aanstaande moeder of een knutselactiviteit om leuke dingen voor de baby te maken.

7. Maak een rooster voor de dag van de babyshower

Als de dag van de shower aanbreekt, gebeurt er veel tegelijk. Maak dus een schema voor jezelf zodat je niets vergeet. Je hoeft natuurlijk geen minuut-tot-minuutschema bij te houden, maar een algemeen schema helpt te zorgen dat alles gaat zoals gepland.

Zelfs als je je aan een schema houdt, moet je natuurlijk op de tijd en de eregast letten. Heeft ze honger? Is ze moe? Heeft ze plezier? Het is haar dag en jouw schema moet flexibel genoeg zijn om aangepast te kunnen worden op haar stemming!

8. Regel geschenkjes

Kleine geschenkjes voor de gasten zijn ook een traditie bij babyshowers. Iets lekkers zoals koekjes of snoep is prima. Persoonlijke verzorgingsproducten zoals zeep of potpourri zijn ook populair. Pas je geschenkjes aan op je thema.

Het plannen van een shower betekent veel verschillende en belangrijke taken tegelijkertijd regelen. Vraag gerust hulp, vooral op de dag van de shower, om te zorgen dat alles gladjes verloopt. Vraag een vertrouwde gast om je te helpen de aanstaande moeder in de gaten te houden zodat zij alles heeft wat ze nodig heeft. En vergeet niet om zelf ook van de dag te genieten! Het is de viering van een nieuw leven, dat is een heel bijzondere gebeurtenis!