Zwangerschap per maand: 1 maand zwanger

Misschien heb je wat vreemde veranderingen in je lijf opgemerkt en vraag je je af: ben ik soms... zwanger?!

Of misschien heb je juist helemaal geen zwangerschapssymptomen, behalve dat je overtijd bent. Zeker weten of je zwanger bent, kan maar op één manier: doe een zwangerschapstest. Neem daarna contact op met je huisarts of verloskundige voor een medische controle en om de rest van je prenatale afspraken in te plannen.

Maandelijkse zwangerschapssymptomen: een maand zwanger

Als je een maand zwanger bent, zijn de symptomen niet altijd even duidelijk merkbaar. De meest voorkomende zijn:

  • Emotioneel en stemmingswisselingen

  • Opgeblazen gevoel

  • Kramp

  • Pijn in de onderrug

  • Licht vaginaal bloedverlies

  • Vaak plassen

  • Pijnlijke of gevoelige borsten

  • Vermoeidheid

  • Misselijkheid

  • Constipatie

  • Cravings en aversies

  • Overtijd

Het kan zijn dat je in de eerste maand van je zwangerschap weinig of geen van deze symptomen hebt. Misschien is het enige signaal, waardoor je denkt dat je weleens zwanger kan zijn, dat je overtijd bent en je menstruatie na een paar dagen nog steeds uitblijft.

Een maand zwanger: veranderingen van binnen en buiten

Embryonale ontwikkeling: Na de bevruchting zal het bevruchte eitje van de eileider naar de baarmoeder reizen en zich in de baarmoederwand nestelen. Het eitje splitst zich in een aantal cellen en wordt een embryo. Na ongeveer acht weken heeft het embryo een kleine ruggengraat en ledematen ontwikkeld en beginnen de hersenen, ogen en oren te groeien.

Veranderingen in je lichaam: Als je erachter komt dat je zwanger bent, kun je hier anders op reageren dan je verwacht had. Je gevoelens kunnen zelfs van moment tot moment verschillen. Deze emotionele veranderingen worden deels veroorzaakt door zwangerschapshormonen en zijn volstrekt normaal. Gun jezelf de rust en tijd om deze gevoelens een plek te geven. Afgezien van de symptomen die hierboven vermeld staan, heb je misschien niet zoveel andere fysieke veranderingen.

Wat zijn de zwangerschapsmaanden?

Zwangerschappen duren toch negen maanden? Nou, ongeveer. De meeste zwangerschappen zijn zo'n 40 weken (bijna 10 maanden) lang, met als beginpunt de eerste dag van je laatste menstruatiecyclus. Veel baby's worden een paar weken eerder of later geboren en het is niet altijd mogelijk om de exacte datum te bepalen waarop je kindje verwerkt is. Daarnaast heeft niet elke kalendermaand evenveel dagen — kortom, "negen maanden" is een grove houvast.

Daarom worden zwangerschappen meestal in weken gerekend in plaats van in maanden en wordt er bijvoorbeeld verwezen naar "week 12" of "week 32." Ook wordt er verwezen naar de drie "trimesters" van de zwangerschap:

Hoe bepaal je nu hoeveel maanden je zwanger bent? Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Meestal wordt aangehouden dat je een maand zwanger bent van week vijf tot acht, oftewel, de eerste weken na je uitgebleven menstruatie en een aantal weken na de bevruchting.

Zwangerschapscalculator: Als je een maand zwanger bent, wil je vast al graag weten wanneer je je kleintje kunt verwachten. Met de Pampers Zwangerschapscalculator kun je een schatting maken, gebaseerd op je laatste menstruatie of de bevruchting. Als je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt of je niet kunt herinneren wanneer je precies voor het laatst ongesteld was, dan kan je huisarts of verloskundige beoordelen hoe lang je al zwanger bent.

Eerste maand zwanger: checklist

  • Zwanger of niet? Om te bepalen of je nu wel of niet zwanger bent, kun je thuis een zwangerschapstest doen. Deze testen zijn meestal nauwkeuriger als ze een paar dagen of zelfs een week na de eerste dag van je uitgebleven menstruatie worden genomen.

  • Ga naar de dokter: Maak een afspraak met je huisarts of verloskundige, die met zekerheid kan zeggen of je zwanger bent door de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon hCG te meten. Daarnaast kunnen ze je begeleiden bij het maken van alle prenatale afspraken voor de komende negen maanden.

  • Voeding: Bespreek met je arts wat gezonde voeding is tijdens de zwangerschap en welke prenatale vitamines of supplementen geschikt voor u kunnen zijn.

  • Focus op je gezondheid: Probeer te stoppen met ongezonde gewoonten zoals roken en alcohol drinken en probeer stress te verminderen.

  • Let op je gevoel: Dit is een emotionele tijd en je kunt allerlei emoties en fysieke symptomen ervaren. Neem voldoende rust en praat met vrienden en familie over hoe je je voelt.

  • Meld je aan voor meer zwangerschapstips.

Beheer Cookies