5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
1 2 3 4 5 6 7 8 9
1 2 3

Als je twee maanden zwanger bent, kun je van alles voelen. Overdonderd, uitgelaten, bezorgd, blij, een mix daarvan en meer. Dit hoort bij de zwangerschap.

Maandelijkse zwangerschapssymptomen: twee maanden zwanger

In de tweede maand van je zwangerschap zijn er een aantal veel voorkomende zwangerschapssymptomen, zoals:

  • Emotioneel en stemmingswisselingen
  • (Ochtend)misselijkheid
  • Cravings en aversies
  • Lichte zwelling van de handen en voeten
  • Brandend maagzuur en indigestie
  • Constipatie
  • Opgeblazen gevoel
  • Winderigheid
  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid

Hoewel deze symptomen niet allemaal even fijn zijn, horen ze bij het zwanger zijn. Het kan zijn dat je er maar van een paar last hebt.

Stemmingswisselingen: Een van de redenen voor stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap is dat je lichaam wordt overspoeld met hormonen zoals hCG, progesteron en oestrogeen. Deze hormonen kunnen ook een rol spelen bij andere zwangerschapskwaaltjes zoals winderigheid, obstipatie, brandend maagzuur, duizeligheid, spierpijn, spataderen en veranderingen in je huidpigment (zoals zwangerschapsmasker of donkere tepels).

Je stemming kan ook beïnvloed worden door hoe je je fysiek voelt. Als je bijvoorbeeld last hebt van brandend maagzuur en duizeligheid, dan is het vrij normaal dat je daar nu emotioneel of een beetje neerslachtig van wordt.

(Ochtend)misselijkheid: In het eerste trimester kun je last hebben van (ochtend)misselijkheid. Hoewel je hier vaak 's ochtends mee te kampen hebt, kun je ook op andere momenten van de dag misselijk zijn en moeten overgeven. Het goede nieuws is dat deze misselijkheid in het tweede trimester meestal verleden tijd is.

Om ochtendmisselijkheid te verlichten, is het verstandig om een uitgebalanceerd dieet na te leven, vet en pittig gekruid voedsel zoveel mogelijk te vermijden en meerdere keren per dag een kleinere maaltijd te eten zodat er altijd wat in je maag zit. Eet bijvoorbeeld wat simpele crackers zodra je wakker wordt om je bloedsuikerspiegels te stabiliseren. Neem rust, drink voldoende en probeer eens op wat citroenpartjes te zuigen of er alleen maar aan te ruiken.

Cravings: Andere symptomen als je twee maanden zwanger bent, zijn voedselhunkeringen (cravings) en -aversies. Het is niet bewezen waarom je ze hebt en hoe raar ze ook kunnen zijn, ze horen bij de zwangerschap. Neem contact op met je huisarts of verloskundige als je zin hebt in niet-eetbare dingen zoals kalk of aarde.

Twee maanden zwanger: veranderingen van binnen en buiten

Ontwikkeling foetus: In de tweede maand van de zwangerschap, ontwikkelt de foetus gezichtskenmerken zoals de mond, neus en tong. De oogleden dekken de ogen af en zullen pas over een aantal maanden open gaan. De aanzet van het oor groeit nu verder in zijn herkenbare vorm en er vormen zich hele kleine teennagels. Ook kan je kleintje nu bewegen, al zal je daar nog niet zoveel van voelen.

Tegen het eind van de tweede maand van de zwangerschap zitten de organen, het skelet en de ledematen op hun plaats. Er heeft zich een placenta gevormd, die je kleintje tijdens de rest van de zwangerschap van belangrijke voedingsstoffen zal voorzien.

Veranderingen in je lichaam: Je lichaam zal er nog niet dramatisch anders uitzien, maar je borsten kunnen zwaarder worden en er voller uitzien. Sommige vrouwen kunnen op een zeker moment rood- en paars gekleurde spataderen krijgen, veroorzaakt door verhoogde hormoonspiegels en bloedvolume. Voldoende beweging kan helpen bij het voorkomen van spataderen en bij veel vrouwen verdwijnen ze een paar maanden na de bevalling.

Tweede maand zwanger: checklist

Afspraken: Ga naar al je prenatale afspraken om ervoor te zorgen dat je gezond blijft en je zwangerschap goed verloopt. Je zorgverlener kan in deze maand, vaak al bij je eerste afspraak, de hartslag van je foetus horen. Als je in verwachting bent van een meerling dan zal er meer dan één hartslag zijn.

Volg een gezond dieet: Je arts of verloskundige kan je een voedzaam en gezond dieet aanraden en al je vragen hierover beantwoorden.

Emoties: In de tweede maand van de zwangerschap kunnen je stemmingswisselingen nogal een achtbaan veroorzaken. Bespreek je gevoelens met andere zwangere vrouwen of begripvolle vrienden en familieleden.

Uitgerekend: Als je nog niet weet wanneer je bent uitgerekend, probeer dan onze Pampers Zwangerschapscalculator om te berekenen wanneer je je baby kunt verwachten.

Meld je aan voor meer zwangerschapstips.