14 weken zwanger

14 weken zwanger: je baby

Als je kleintje je grapjes zou begrijpen, dan zou je deze week een glimlach op zijn gezicht zien. De mond van je foetus kan zelfs open en dichtgaan en begint slik- en zuigbewegingen te maken. De gezichtsspieren hebben zeker geen gebrek aan beweging!

De keel, de luchtpijp, het strottenhoofd en de stembanden zijn allemaal aanwezig. De stembanden maken natuurlijk nog geen geluid, omdat je kleintje nog omringd is door vloeistof. Maar ze zijn wel al helemaal klaar voor die eerste luide schreeuw vlak na de geboorte.

Elke week lijkt je foetus meer op de kleine persoon die je bij de geboorte zult ontmoeten. De ogen zitten nu al op de juiste plek bovenaan het gezicht en de oren hebben zich verplaatst van de nek naar de zijkant van het hoofd. De kaken zijn al een tijdje gereed en het gehemelte wordt van voor naar achter "dicht geritst".

embryoimage-week14-700

14 Weken zwanger: jouw symptomen

De steeds groter wordende baarmoeder. Je zorgverlener noteert de grootte van je baarmoeder bij elk prenataal bezoek door de afstand te meten van je schaambeen tot de bovenkant van je baarmoeder (de fundus). Over het algemeen komt de hoogte van het fundament overeen met de week van de zwangerschap. Op dit moment is je fundale lengte ongeveer 14 centimeter boven de bovenste rand van je schaambeen. Na 20 weken zal het ongeveer 20 centimeter zijn.

Neus verstopt? Het kan een allergie of een verkoudheid zijn, of het kan gewoon een ander zwangerschapssymptoom zijn. Veel zwangere vrouwen vinden dat hun neus constant vol zit, waardoor het moeilijk is om te ademen. Congestie treedt op omdat het hormoon progesteron de bloedsomloop naar de slijmvliezen van de neus verhoogt, waardoor ze opzwellen. Deze aandoening wordt zwangerschaps rhinitis genoemd, en helaas kun je niet veel doen om het te laten verdwijnen. Je kunt proberen een luchtbevochtiger te gebruiken of een beetje vaseline in elk neusgat te deppen om je neus minder droog te maken.

14 weken zwanger: Jouw Checklist

  • Als je last hebt van een verstopte neus, gebruik dan een luchtbevochtiger of doe wat vaseline in je neusgaten

  • Je merkt dat je taille begint uit te dijen omdat je baarmoeder boven je schaambeen begint uit te komen

  • Kijk waar je zwangerschapsgymnastiek kunt volgen en meld je aan

  • Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips.

Beheer Cookies