Bloedonderzoek in je eerste trimester

In het eerste trimester krijg je een bloedonderzoek om de gezondheid van jou en van je baby te controleren. De meeste vrouwen bezoeken hun verloskundige voor het eerst rond de 10 weken zwangerschap. Waar wordt op onderzocht?

Elke zwangere krijgt een bloedonderzoek voor het bepalen van je bloedgroep, de resusfactor, irreguliere antistoffen, hepatitis B, lues (syfilis), HIV (aids virus) en je hemoglobine (Hb) gehalte (ijzergehalte) om te zien of je bloedarmoede hebt. Sommige verloskundigen controleren ook het bloedsuikergehalte. Het bloed wordt afgenomen via een naald in je arm (venapunctie). Het bloedonderzoek wordt standaard gedaan, maar alleen met jouw toestemming.

Het is voor de gezondheid van je baby belangrijk dat bekend is of er afwijkingen in je bloed aanwezig zijn. De uitslag van het bloedonderzoek is meestal met één week bekend bij je verloskundige. Je krijgt de uitslag te horen bij de volgende controle, tenzij er iets afwijkends wordt gevonden. Worden er afwijkingen gevonden in je bloed, dan zal je verloskundige je bellen en een afspraak met je maken. Niet alle verloskundigen nemen zelf bloed af, sommigen verwijzen je hiervoor naar een speciaal artsenlaboratorium in je regio

Bereken je bevallingsdatum

Beheer Cookies