Misselijkheid tijdens de zwangerschap: Ochtendmisselijkheid en braken tijdens de zwangerschap

Misselijkheid tijdens de zwangerschap : Ochtendmisselijkheid en braken tijdens de zwangerschap

Als je last hebt van misselijkheid tijdens de zwangerschap of moet overgeven tijdens je zwangerschap, ben je niet alleen! Veel zwangere vrouwen krijgen in de eerste of tweede maand van hun zwangerschap te maken met misselijkheid en overgeven, ook wel bekend als ochtendmisselijkheid of zwangerschapsmisselijkheid . Lees verder en ontdek waarom je tijdens de zwangerschap misselijk kunt worden en soms zelfs moet overgeven. Ontdek wanneer ochtendmisselijkheid meestal begint en eindigt en bekijk ook een paar handige tips om je symptomen te verlichten.

Wat is ochtendmisselijkheid?

Ochtendmisselijkheid is de misselijkheid of het overgeven dat waar sommige vrouwen tijdens de zwangerschap last van hebben. Ondanks de naam 'ochtendmisselijkheid', kan dit veelvoorkomende zwangerschapsverschijnsel op elk moment van de dag optreden. De exacte functie van misselijkheid tijdens de zwangerschap is niet duidelijk, maar sommige experts suggereren dat het lichaam hiermee de baby beschermt tegen schadelijke stoffen in voedsel.

Wanneer begint ochtendmisselijkheid?

Ochtendmisselijkheid begint meestal tussen de vierde en negende week van de zwangerschap. Vaak is het in de maand na het ontstaan van de klachten het ergst.

Het moment waaropmisselijkheid tijdens de zwangerschap begint, kan voor elke vrouw anders kan zijn en ook verschillen tussen zwangerschappen. Sommige vrouwen voelen zich in de eerste weken al misselijk, terwijl anderen hun hele zwangerschap nergens last van hebben.

Als je niet zeker weet hoe ver je bent in je zwangerschap, kun je dit uitzoeken met onze calculator of door je zorgverlener te vragen om een inschatting.

Wanneer bereikt ochtendmisselijkheid zijn hoogtepunt?

Hethoogtepunt van misselijkheid tijdens de zwangerschapis voor bijna iedere vrouw anders. Meestal bereiken de misselijkheid en het overgeven hun piek echter rond week acht tot tien van de zwangerschap.

Wanneer eindigt ochtendmisselijkheid?

Nu we hebben besproken wanneer ochtendmisselijkheid kan beginnen of zijn hoogtepunt kan bereiken, vraag je je waarschijnlijk af: "Hoe lang duurt ochtendmisselijkheid? En wanneer gaat het weer over? " Volgens experts ervaart tussen de 70 en 85 procent van de zwangere vrouwen ochtendmisselijkheid in hun eerste trimester, en de meeste vrouwen merken dat hun symptomen weer verdwijnen in het tweede trimester, rond week 16. Elke zwangerschap is uniek, dus terwijl de symptomen voor sommigen tot enkele maanden kunnen aanhouden, kan bij een klein percentage van de vrouwen de misselijkheid gedurende de hele zwangerschap blijven bestaan. Sommige vrouwen ervaren zelfs misselijkheid aan het einde van de zwangerschap.

Symptomen van ochtendmisselijkheid

Hoe voelt ochtendmisselijkheid? Veel vrouwen beschrijven het als een misselijk gevoel, dat kan optreden met of zonder overgeven.

En, het heet misschien ochtendmisselijkheid, maar het kan op elk moment van de dag toeslaan. Het kan elke dag voor een korte periode voorkomen, komen en gaan gedurende de dag, of de hele dag aanhouden. Hoewel veel zwangere vrouwen dus op een bepaald moment last krijgen van misselijkheid, is het toch anders voor elke vrouw.

Als jemisselijk bent tijdens je zwangerschap, kun je ook last krijgen van een lage eetlust, brandend maagzuur, reflux of hongergevoelens. Je merkt misschien ook dat de misselijkheid of het overgeven worden getriggerd door bepaalde voedingsmiddelen of geuren. Sommige vrouwen worden misselijk na het eten tijdens de zwangerschap,maar ook avondmisselijkheid tijdens de zwangerschap is niet ongebruikelijk.

Er is ook een ernstige vorm van ochtendmisselijkheid bekend als hyperemesis gravidarum. Slechts ongeveer 2 procent van de vrouwen met ochtendmisselijkheid ervaart deze ernstige aandoening. Hoewel niemand weet wat de oorzaak is, is het mogelijk dat vrouwen met een meerlingzwangerschap hier meer kans op hebben, dan vrouwen die één baby dragen. Bij deze vorm van ochtendmisselijkheid kan je zorgverlener medicijnen voorschrijven, om de symptomen van misselijkheid en overgeven te verlichten.

Wat veroorzaakt ochtendmisselijkheid?

Het is nog onduidelijk waaromvrouwen misselijk worden tijdens de zwangerschap. Er kan echter een verband zijn met de verhoogde niveaus van de zwangerschapshormonen hCG (humaan choriongonadotrofine) en oestrogeen tijdens de vroege zwangerschap.

Deze hormonale veranderingen kunnen ook je zintuigen versterken. Dat betekent dat je gevoeliger kan worden voor bepaalde geuren. Ook je smaak kan veranderen. Bekende gerechten kunnen anders smaken, bijvoorbeeld zuur of bitter. Soms kan zo'n geur of smaak dan ineens misselijkheid opwekken. En het kan ook zijn dat je trek krijgt in dingen die je voor je zwangerschap nooit zou eten. Lees meer over zwangerschapscravings en -aversies .

Wat helpt tegen ochtendmisselijkheid?

Ochtendmisselijkheid is niet leuk. Je kan het helaas ook niet helemaal voorkomen, maar er zijn wel wat tips tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap. Vaak kan je je symptomen hiermee in ieder geval wat verlichten:

  • Zorg dat je genoeg drinkt. Voldoende vocht is essentieel. Drink water, kruidenthee of gemberbier om je vochtgehalte op peil te houden en te voorkomen dat misselijkheid verergert door uitdroging. Voldoende vochtinname is cruciaal. Het drinken van water, kruidenthee of gemberbier kan helpen om je vochtgehalte op peil te houden en te voorkomen dat misselijkheid verergert door uitdroging.

  • Neem voldoende rust en verminder stress. Met voldoende rust en stressbeheersing via ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhalingsoefeningen, kan je vaak de ernst van ochtendmisselijkheid verminderen.

  • Vermijd triggers. Probeer om uit te vinden wat je triggers zijn. Als je bijvoorbeeld gevoelig bent voor bepaalde geuren, flikkerende lichten of warme omgevingen, kan je die zoveel mogelijk vermijden om zo je misselijkheid te verminderen. Het kan ook helpen om je kamer goed te ventileren, eventueel ook met ventilatoren of luchtreinigers.

  • Kijk naar je prenatale vitamines. Soms kan je ook gevoelig zijn voor je prenatale vitamines.

    Probeer eens om ze in te nemen met een snack of voor het slapengaan, of experimenteer met een andere vorm, zoals kauwtabletten of gummy's.

  • Zorg goed voor je tanden. Spoel je mond na het overgeven met een mengsel van water en zuiveringszout. Dit helpt om je tanden te beschermen tegen het maagzuur in braaksel.

  • Probeer alternatieve therapieën. Voor sommige vrouwen helpen alternatieve therapieën tegen hun misselijkheid. Denk hierbij aan hypnose, aromatherapie met essentiële oliën, acupunctuur of het dragen van acupressuurpolsbandjes. Als je een van deze alternatieve therapieën wilt proberen, raadpleeg dan eerst je zorgverlener.

Deze tips tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap kunnen helpen om je ochtendmisselijkheid draaglijk te houden en je comfort tijdens de zwangerschap te verhogen. Raadpleeg altijd je zorgverlener voordat je met een nieuwe behandeling begint.

Medicatie tegen ochtendmisselijkheid

Vitamine B6-supplementen kan helpen om misselijkheid te verlichten. Deze worden vaak aanbevolen voordat met medicijnen op recept wordt begonnen.

Je zorgverlener kan ook medicatie voorschrijven om misselijkheid te voorkomen op basis van jouw situatie.

Wat kan je eten als je last hebt van ochtendmisselijkheid?

Vaker een kleine maaltijden eten, zoute crackers snacken en af en toe een slokje gemberthee of gemberbier nemen, of op gembersnoepjes zuigen, kan misselijkheid verminderen. Het kan ook helpen om 's ochtends direct een paar droge crackers of toast te eten om je maag te kalmeren.

Als je echt veel last hebt van ochtendmisselijkheid, kan je zorgverlener aanraden over te schakelen op milde voeding, zoals het BRATT-dieet (bananen, rijst, appelmoes, toast en thee). Dit is makkelijker te verteren.

Het is het beste om tijdens deze periode vette en pittige voedingsmiddelen te vermijden, aangezien deze je symptomen kunnen verergeren.

Onderzoekers hebben ontdekt dat een eiwitrijke voeding bij ochtendmisselijkheid beter kan helpen dan koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Probeer of het toevoegen van eiwitten aan elke maaltijd helpt.

Tips tegen misselijkheid en overgeven

Wanneer moet je je zorgverlener of huisarts bellen

Ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap is normaal.Als je echter een van de volgende symptomen ervaart, bel dan je zorgverlener:

  • Je kunt niet plassen, plast een zeer kleine hoeveelheid, of plast minder dan drie keer per dag

  • Je urine is donker van kleur of heeft een sterke geur

  • Je kunt gedurende 24 uur of langer geen voedsel of vloeistoffen binnenhouden

  • Je bent gestopt met aankomen of minstens 2,5 kilo afgevallen binnen één tot twee weken

  • Je huid, mond en lippen zijn erg droog

  • Je wordt duizelig wanneer je opstaat

  • Je wordt snel moe en verward

  • Je hart klopt snel of bonst

Als je de hele dag misselijk bent tijdens je zwangerschap en niet kunt overgeven, of als deze symptomen je dagelijkse leven beïnvloeden, neem dan contact op met je huisarts.

Samenvatting

Misselijkheid tijdens de zwangerschap kan vroeg in je zwangerschap beginnen, vaak tussen de vierde en negende week, en duurt meestal niet langer dan je eerste trimester. Je eigen ervaring kan echter anders zijn, aangezien elke zwangerschap uniek is.

Zwangerschapsmisselijkheid is een zeer vaak voorkomend symptoom, en het kan op elk moment van de dag gebeuren, niet alleen 's ochtends. Zoute crackers en gemberthee kunnen helpen. Er zijn verschillende dingen die je kan doen tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap om je symptomen te verlichten.

Als je merkt dat je uitgedroogd raakt of gewicht verliest, of als je symptomen bijzonder ernstig zijn, is het het beste om contact op te nemen met je zorgverlener.

Gelukkig merken de meeste zwangere vrouwen dat ochtendmisselijkheid in het tweede trimester verdwijnt. Als je veel last hebt van misselijkheid tijdens de zwangerschap, probeer dan om te onthouden dat je een nieuw leven aan het maken bent. Raadpleeg je zorgverlener voor persoonlijke begeleiding en advies.

Beheer Cookies