10 weken zwanger: symptomen en psychische veranderingen

10 weken zwanger: je baby

De ontwikkeling van armen en benen was het grote nieuws van de afgelopen week, maar deze week staan de oren centraal. Tegen het einde van deze week zal het buitenoor zich ontwikkelen, nu zitten ze nog laag op het hoofd. Naarmate het hoofd groeit, zullen ze verschuiven naar de juiste plaats.

Nog even en jouw stem is het favoriete geluid van je kind!

Ook de ogen van je kleintje zijn volop in ontwikkeling. De basis van de optische structuur zit nu op zijn plaats en de oogleden beginnen de ogen te bedekken, die zich nog aan weerszijden van het hoofd bevinden.

Het eerste tandje zal pas een aantal maanden na de geboorte van je baby door het tandvlees heenkomen, maar het begin van de tandbultjes is nu al te zien. Bij de geboorte heeft je baby 20 melktandjes die de eerste paar jaren van zijn leven zullen doorkomen. Ook heeft hij volwassen tanden die onder het tandvlees groeien.

embryoimage-week10-700

10 weken zwanger: jouw symptomen

Vanaf nu zal je hart meer bloed door je aderen gaan pompen, na 32 weken zul je 40 tot 50 procent meer bloed in je lichaam hebben dan voor je zwanger werd!

Extra volume die nodig is om bloed te leveren voor de baarmoeder en voor de moederkoek. Nu we het toch over circulatie hebben, alles wat je nu doet om je bloedsomloop te verbeteren, zal je helpen later in je zwangerschap spataderen te voorkomen. Elke dag wandelen, op je linkerkant liggen, je benen omhoog leggen (met ondersteuning voor je knieën), zitten zonder je benen te kruisen, helpt allemaal te voorkomen dat je bloedsomloop vertraagt.

Volgens deskundigen: "Als je als kind waterpokken hebt gehad, dan geef je de beschermende antilichamen door aan je baby zolang die in je baarmoeder zit." zegt Dr. Suzanne Dixon. "Er zijn echter situaties waarbij je bijzondere voorzorgsmaatregelen moet nemen, bijvoorbeeld wanneer je als kind geen waterpokken hebt gehad."

10 weken zwanger: Jouw Checklist

  • Vermijd cafeïne zo veel mogelijk

  • Verbeter je bloedcirculatie door te wandelen, je benen omhoog te leggen of op je linkerzijde te liggen

  • Zorg dat je voldoende slaap en rust krijgt

  • Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips.

Beheer Cookies