Zwangerschapscravings en aversies

Hunkeringen, eetbuien en zogenaamde food cravings tijdens de zwangerschap. Het standaard voorbeeld is de enorme trek in augurken, eventueel zelfs met slagroom of ijs erbij. Misschien verlang je hier ook naar of heb je juist heel andere food cravings tijdens je zwangerschap. Elke zwangere vrouw is anders. Zo kan het zijn dat je een geur of smaak, die je een paar maanden geleden heerlijk vond, nu opeens vies vindt. Of misschien heb je helemaal geen cravings. Over het algemeen hoef je je over deze cravings geen zorgen te maken en kun je, met mate, toegeven aan de verleiding van die reep chocola of bak ijs. Mocht je echter behoefte krijgen aan niet-eetbare producten zoals klei of krijt neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

Wat veroorzaakt zwangerschapscravings?

Onderzoek wijst niet voldoende uit waar hunkeren naar voedsel vandaan komen, maar het kan zijn dat je lichaam hiermee aangeeft dat je een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine C, calcium of ijzer. Cravings kunnen ook ontstaan doordat je smaak- en reukzin toeneemt tijdens de zwangerschap of omdat je lichaam extra calorieën nodig heeft om je baby te voeden. Er wordt vermoed dat je cravings in het eerste trimester gelinkt zijn aan de toename van zwangerschapshormonen. Je kunt ook gewoon een beetje moe of emotioneel zijn en behoefte hebben aan je favoriete comfort food.

Wat zijn aversies tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap kan het voorkomen dat je opeens een enorme aversie hebt tegen de geur en/of smaak van bepaald voedsel, zelfs als je hier eerder nooit last van had. Koffie en vis zijn bijvoorbeeld vaak de boosdoener. Er bestaan verschillende theorieën over hoe deze klachten veroorzaakt worden, maar het zou kunnen dat je gewoon gevoeliger bent voor bepaalde smaken en geuren vanwege veranderingen in je hormoonhuishouding. Ochtendmisselijkheid kan veroorzaakt worden door bepaalde aversies; geuren kunnen je misselijker maken dan gewoonlijk.

Wanneer beginnen en eindigen cravings en aversies?

Cravings en aversies kunnen een vroeg zwangerschapssymptoom zijn in het eerste trimester en gaan gepaard met alle hormonale veranderingen in je lichaam. Bij de meeste vrouwen worden de cravings minder in het tweede trimester. Nadat je baby is geboren, behoren al deze cravings en aversies tot het verleden. Sommige vrouwen hebben zelfs helemaal geen cravings of aversies.

Normale zwangerschaps-cravings

Je hebt waarschijnlijk genoeg grappen gehoord over vreemde zwangerschapscravings. Hoewel je nog net geen hagelslag op je groenten strooit, kun je best andere bijzondere food cravings hebben, vooral 's avonds laat. Elke zwangere vrouw is hier uniek in. Een aantal van de meest voorkomende zwangerschapscravings:

  • Zoet: ijs, chocolade, snoep

  • Zuur: augurken, citroenen

  • Zout: chips, nootjes

  • Vet: friet, mayonaise

  • Pittig: gekruid eten

  • Hartig: ham, eieren, kaas, pindakaas

Hunkeringen tijdens je zwangerschap. Wat doe je eraan?

Als je een specifieke craving hebt, kun je nergens anders meer aan denken en wil je ook niets anders. Zolang het eten waar je naar hunkert redelijk gezond is, is het prima om daar aan toe te geven. Dus wil je alleen maar chocolade, neem dan een stukje chocolade! Andere keren heb je misschien geen behoefte, maar moet je er juist niet aan denken om bepaald voedsel te eten. Sterker nog, de gedachte alleen al maakt je misselijk.

Cravings en aversies horen bij de zwangerschap, al is elke vrouw uniek in haar cravings.

Lees over de zwangerschapskalender die u tips geeft die u tijdens uw zwangerschap kunt volgen!

Misschien heb je continu zin in zoute snacks of juist in zoetigheid of iets kouds. Of misschien maak je opeens de meest vreemde combinaties, die je normaalgesproken nooit samen zou eten. Er zijn genoeg fabels die claimen dat je in verwachting bent van een meisje als je zin hebt in zoet en een jongetje als je zin hebt in zout. Natuurlijk zijn hier geen medische bewijzen voor. Niemand weet zeker waarom je behoefte hebt aan zoet of zout tijdens de zwangerschap.

Cravings om mee naar de dokter te gaan

Sommige zwangere vrouwen hebben niet-eetbare cravings zoals klei, afwasmiddel, aarde, as of verfschilfers. Deze aandoening heet pica en kan een indicator zijn van een voedingstekort. Als je zin hebt in dit soort niet-eetbare dingen, bespreek dit dan met je huisarts of verloskundige. Geef niet toe aan dit soort cravings, het kan gevaarlijk zijn voor jou en je baby.

Cravings zijn heel normaal en soms zelfs grappig. Je hebt waarschijnlijk zelf ook een paar vermakelijke verhalen over hunkeringen en food cravings. Als je meer wilt weten over voeding, lees dan hier meer over gezond eten tijdens de zwangerschap.

Zolang je tijdens de zwangerschap de juiste voeding binnenkrijgt, is het prima dat je af en toe een snack neemt. Luister naar je lichaam en vergeet niet om te genieten van deze levens veranderende ervaring.

Bekijk onze uitgerekende datumcalculator om de komst van je kleintje te kennen en ook om te weten hoe ver je al bent.

Bereken je bevallingsdatum

Beheer Cookies