Ongemakken in het laatste trimester

Je buik groeit elke dag. De dag dat je je baby gaat zien, komt steeds dichterbij. In deze laatste fase van je zwangerschap kun je last hebben van een aantal kwaaltjes. Wat kun je doen?

Bereken je bevallingsdatum

Het toegenomen gewicht en de druk veroorzaken ongemakken zoals benauwdheid en problemen met de spijsvertering. Deze klachten zullen waarschijnlijk meteen na de geboorte verdwijnen, maar met de volgende tips maak je de laatste maanden zo comfortabel mogelijk.

1. Kortademigheid 

Omdat je baarmoeder groter wordt en hoger in je buik groeit, drukt deze op je middenrif waardoor ademhalen moeizamer kan zijn. Je merkt misschien dat je al buiten adem bent als je de trap op loopt. Doe het gewoon wat rustiger aan en probeer je niet te veel in te spannen.

Sommige vrouwen hebben ook ademhalingsproblemen als ze gaan liggen. Als dit het geval is, probeer dan in een halfzittende positie te slapen, omgeven door kussens voor wat extra steun. Kortademigheid tijdens het laatste trimester is vrijwel altijd normaal, maar als je je ongerust maakt, praat dan met je verloskundige.

Bekijk de checklist voor de ziekenhuistas om stress op het laatste moment te voorkomenr!

2. Brandend maagzuur

Tijdens de zwangerschap werkt het maagdarmstelsel langzamer. Hierdoor ontspannen de spieren van de maag en slokdarm zich. Hierdoor kunnen maagzuren, die normaal in de maag blijven, naar boven komen in je slokdarm en mond. De zuren geven een brandend gevoel in je keel. Daarom heet het brandend maagzuur. Je houdt er een nare smaak in je mond aan over van oude voedselresten en maagzuren.

Om brandend maagzuur te helpen voorkomen:

  • Eet regelmatig kleine porties en neem ook snacks tussen de maaltijden. Hierdoor blijft het maagzuur werken aan het verteren van voedsel in plaats van zich op te hopen in de maag

  • Vermijd vet voedsel

  • Blijf na het eten rechtop zitten (zwaartekracht helpt!).

  • Eet niet meer vlak voor het slapengaan.

  • Kauw op kauwgum om de bittere smaak in je mond te verminderen.

  • Overleg eerst met je verloskundige voordat je maagzuurremmers gaat slikken.

Ga voor meer informatie over wat er in het derde trimester allemaal gebeurt, naar ‘Je bent er bijna: het derde trimester'.

BABYNAAMTOOL

Babynaamtool icoon

Babynaamtool

Filter op geslacht:

Meisjes

Jongens

Unisex

Filter op thema:

Oudheid

Babynamen Beroemdheden

Bijbelse namen

Eigenzinnig

Beheer Cookies