De fases waarin je baby tanden krijgt

Iedereen is het erover eens: kinderen worden te snel groot. Toch volgen de bijzondere momenten elkaar snel op. En de eerste melktandjes zijn daar deel van.

infografiek-fases-tandjes-krijgen

De eerste melktandjes verschijnen meestal tussen 3 en 12 maanden. Maar wist je dat sommige baby's al een tandje hebben bij de geboorte? Ongeveer 1 op 2000.

Sommige baby's merken niets van hun eerste tanden. Terwijl anderen een vreselijke periode doormaken. Wees aandachtig voor de signalen die de eerste tandjes aankondigen. Verhoogde speekselproductie bijvoorbeeld.

Elk kind is uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Na de komst van het eerste tandje verschijnen er in het algemeen elke 6 maanden 4 nieuwe. Die eerste “tijdelijke tanden” of “melktanden” worden vervangen door de volwassentanden als je kleintje tussen de 6 en 12 jaar is.

In principe verschijnt het eerste babytandje tussen 4 en 7 maanden. Meestal laten de onderste snijtanden zich eerst zien. Vervolgens de bovenste snijtanden en dan de tweede snijtanden, meestal tussen 9 en 6 maanden. Het komt bovendien vaak voor dat tandjes per 2 verschijnen.

Vervolgens komen de hoektanden, meestal voor je kind 2 is. De tanden die het langst op zich laten wachten zijn de kiezen. Meisjes krijgen sneller tandjes dan jongens. Maar de meeste baby's hebben 20 schattige melktanden voor hun 3de verjaardag.

Tandjes krijgen is natuurlijk geen competitie. Maak je dus geen zorgen als andere baby's sneller tanden krijgen. De tanden verschijnen als hij er klaar voor is.

Onthoud dat je baby kan kauwen zonder tanden. Om verstikkingsgevaar te vermijden, hou je je hem dus best goed in de gaten als hij eet. En sommige voeding blijft gevaarlijk, zelfs als je kleintje al z'n tandjes heeft. Druiven ban je dus best!

Leidt tandjes krijgen tot een huidontsteking?

De Amerikaanse kinderarts Tom DeWitt bevestigt dat tanden krijgen soms samengaat met luieruitslag en zachte stoelgang. Maar die symptomen hebben niets met elkaar te maken. Diarree is geen gevolg van doorkomende melktandjes. Als je baby in deze periode ook last heeft van buikloop, hydrateer hem dan goed. En raadpleeg een arts als hij hoge koorts maakt. (38, 8°C of meer). Of als zijn diaree bloed of etter bevat.

Beheer Cookies