Vergeleken met net na de geboorte kan je baby nu al héél veel. Je merkt dat er iets meer ritme komt in de slaapjes en de voedingen. Heb je ook in de gaten hoe hard je baby groeit? In hun eerste levensjaar groeien kinderen het snelste. Groei en gewicht worden goed in de gaten gehouden bij het consultatiebureau.

Je brengt voor het eerst een bezoek aan het consultatiebureau als je kind rond de 4 weken oud is. Toen heb  je al kennis kunnen maken met de jeugdarts en de verpleegkundige. Tot je kind 4 jaar is, word je regelmatig uitgenodigd om op afspraak langs te komen. Ook houdt het consultatiebureau bij hoe je baby zich ontwikkelt en welke vaccinaties hij op welke datum heeft gekregen. Heb je zelf tussentijds vragen of maak je je zorgen over je baby's ontwikkeling, dan ben je ook altijd welkom.

Bij je eerdere bezoek heb je De Groeigids of een ander Groeiboekje ontvangen. Bewaar dit goed. Hierin staat veel informatie en kun je zelf bijzonderheden opschrijven.

Bij dit tweede bezoek kijkt de verpleegkundige hoe het is gesteld met de algehele gezondheid van je baby.

Groeicurve

De eerste keer, rond de 4 weken, zijn de lengte en het gewicht van je kind gemeten en genoteerd. Bij dit tweede bezoek gebeurt dat weer. Aan de hand van de groeicurve wordt gekeken of je kind goed groeit. Het maakt daarbij niet uit of je kind een gemiddeld gewicht of een gemiddelde lengte heeft, of juist iets erboven of eronder zit. Het gaat erom dat er een regelmatige opwaartse lijn in de grafiek te zien is.

Ontwikkelingsschema

Ook wordt gekeken of je baby zich goed ontwikkelt op gebied van beweging en motoriek, praten en sociale interactie. Kan je baby iets nog niet volgens het schema, dan is er geen reden tot ongerustheid. Het ene kind ontwikkelt zich nu eenmaal anders dan het andere. Misschien is je baby moe of maakt hij binnenkort een sprongetje en kan hij ineens van alles. Mocht over een paar weken blijken dat je kind een eventuele achterstand heeft, dan wordt dit met je besproken. Soms krijg je dan advies hoe je je baby hierbij kunt helpen of je wordt iets eerder uitgenodigd om weer langs te komen voor controle.

Vragen stellen

Er is ook gelegenheid om jouw eigen vragen te stellen. Bijvoorbeeld over borstvoeding, slaapgedrag of luieruitslag.

Inentingen

Je baby krijgt bij dit tweede bezoek ook zijn eerste inentingen. Het gaat om 2 vaccinaties: DKTP/ Hepatitis B/HIB en pneumococcen.

Bereid je voor

Om een goed beeld te krijgen van hoe je baby zich ontwikkelt en of het goed gaat, zal de verpleegkundige jou een aantal vragen stellen. Bijvoorbeeld over de volgende onderwerpen:

  • Ben je met je baby bij de dokter of een specialist in het ziekenhuis geweest? Wat was het resultaat van dit bezoek? Is je baby onder behandeling van een arts en/of krijgt hij medicijnen?

  • Heeft hij een dag- en nachtritme? Als je wilt kun je advies krijgen over hoe je dit meer inbrengt.

  • Hoe gaat het met de voedingen? Geef je (nog) borstvoeding? Hoe wil je dit straks aanpakken als je weer aan het werk gaat na je verlof? Via het consultatiebureau kun je ook vragen om een lactatiekundige die je kan helpen.

  • Huilt je baby veel? Huilen is normaal gedrag en een manier om te communiceren. In de afgelopen weken heb je waarschijnlijk gemerkt dat je baby méér is gaan huilen dan daarvoor, soms wel 3 uur per dag. Nu hoort het weer iets minder te worden. Vind je het moeilijk om een manier te vinden je kind te troosten, vraag dan om tips.