Kruipfasen: wanneer kruipt een baby?

Met kruipen, een van de vele mijlpalen die baby's in het eerste jaar bereiken, begint je baby gemiddeld als hij 7 tot 10 maanden is.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Dat je baby klaar is om te kruipen heeft minder te maken met leeftijd, maar meer met spierkracht. Het is dus belangrijk om je kind niet te dwingen te kruipen. Hier vind je stap-voor-stap tips om je kleintje te begeleiden van zitten naar bewegen:

Fases van kruipen

Kruipen begint meestal nadat je baby kan omrollen en als hij leert zelfstandig te zitten, gevolgd door:

  • Op handen en voeten zitten

  • Heen en weer schommelen

  • Achteruit glijden wanneer de coördinatie zich ontwikkelt

  • Bewegen van armen en benen om zichzelf vooruit te bewegen

Je kunt je baby aanmoedigen om te kruipen door hem regelmatig op de buik te leggen, speelgoed en boekjes net buiten het bereik te leggen en tegen zijn voeten te duwen wanneer je baby op handen en voeten zit. Dit stimuleert de beweging vooruit.

Soorten kruipen

Er bestaat geen 'juiste' manier van kruipen voor baby's, maar je zult ontdekken dat je kind de voorkeur heeft voor één (of meer) van de volgende zes kruipstijlen:

1. Klassieke manier van kruipen: afwisselend met één arm en het tegenovergestelde been (bijvoorbeeld rechterarm met linkerbeen).

2. Als een krab: eén knie gebogen en het andere been gestrekt om vooruit te komen.

3. Tijgeren: plat op de buik, zichzelf met alleen de armen vooruit slepen (net als soldaten in het leger).

4. Als een beer: op handen en voeten met gestrekte ellebogen en knieën.

5. Schuivend kruipen: met behulp van de armen vooruit schuiven op de billen.

6. Rollen: vooruit bewegen door het lichaam te rollen en te draaien.

Sommige kinderen leren nooit kruipen, maar gaan direct van zitten over op lopen. Er is fysiek niets mis met je kind als hij niet 'op tijd' gaat kruipen of zelfs helemaal niet kruipt, zolang hij zich maar over de vloer beweegt met armen en benen, op welke manier dan ook.

Let op als je baby slechts één kant van zijn lichaam gebruikt om te kruipen; dit zou kunnen duiden op een probleem. Neem dan voor de zekerheid contact op met het consultatiebureau of de huisarts!

Je baby leert kruipen wanneer hij er klaar voor is en zal dit op zijn eigen manier doen, dus blijf geduldig en positief.

Beheer Cookies