Onderzoeken, ontdekken, verkennen en experimenteren. Je baby is volop aan het leren. Kiekeboespelletjes en voorwerpen verstoppen zijn nu razend interessant.

Bij je bezoek aan het consultatiebureau zal het vooral gaan om voeding, slaap en motorische ontwikkeling. Je kind wordt opnieuw gewogen en gemeten. Deze gegevens worden opgenomen in de groeicurve en in je Groeiboekje.

Eten en drinken

Je baby's eet- en drinkgewoonten zijn belangrijk. Hoe ziet zijn dagelijkse menu eruit? Eet je kind gevarieerd genoeg? Krijgt hij nog borstvoeding of ben je overgestapt op kunstvoeding? Het is goed om vanaf nu te proberen je kind uit een (tuit)beker te leren drinken. Dit is beter voor de tanden én voor de spraak-taalontwikkeling. In principe heeft je kind geen supplementen nodig, behalve vitamine D tot zijn vierde jaar.

Eenkennigheid

Je kind heeft nu de leeftijd dat hij eenkennig kan worden. Hij maakt onderscheid tussen vaste verzorgers, zoals jij en je partner, en vreemden. Ook is hij de wereld in rap tempo aan het ontdekken, best een beetje spannend. Zijn veiligheid zoekt hij daarom bij jou, een teken van veilige hechting. Weet je niet hoe je hiermee om kunt gaan? Vraag om advies.

Bereid je voor

Om een goed beeld te krijgen van hoe je baby zich ontwikkelt en of het goed gaat, zal de jeugdarts of de verpleegkundige jou dingen vragen. Bijvoorbeeld over de volgende onderwerpen:

  • Ben je met je baby bij de dokter of een specialist in het ziekenhuis geweest? Wat was het resultaat van dit bezoek? Is je baby onder behandeling van een arts en/of krijgt hij medicijnen?

  • Kan je baby goed zelfstandig zitten zonder steun? Kan hij van daaruit zich ook omdraaien?

  • Trekt hij zich op aan de spijlen van de box of in zijn ledikant?

  • Wat zijn favoriete spelletjes of speelgoed?

Dit kan jouw baby met 9 maanden

Gemiddeld (!) kunnen baby's dit als ze 9 maanden oud zijn. Hij:

  • reageert op zijn naam.

  • Zegt ‘mama' of ‘dada'.

  • herkent een paar woordjes.

  • Kan voorwerpen pakken tussen duim en wijsvinger en wijst dingen aan.

Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Juist door aan te geven wat je baby wel en niet kan, helpt om hem goed te kunnen volgen.

Geef het aan als:

  • hij vast voedsel niet goed naar binnen krijgt.

  • hij niet stabiel kan zitten of de ene kant van het lichaam meer gebruikt dan het andere.

Jij bent ook belangrijk

Hoe gaat het met jou? Ook hier wordt naar gevraagd. Gaat alles zoals je verwacht? Kun je het moederschap goed aan? Vraag om advies als je vragen hebt over je baby's voedingspatroon of slaapgewoonten.