Band opbouwen met je baby

Hoe kun je het beste een band opbouwen met je baby? Bij sommige ouders gaat het als vanzelf, anderen zijn er een beetje onzeker over. Hechting is essentieel voor je baby. Het geeft hem – ook op de langere termijn – een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Je kunt al beginnen met die band op te bouwen vanaf het moment dat je baby geboren is. Dit is iets wat je elke dag kunt blijven doen. Zo doe je dat. 

1. Houd hem vast! 

Je houdt van je baby, en hij ligt dolgraag in je armen. Draag je kind, wieg hem en druk hem stevig tegen je aan om de band te versterken. 

2. Masseer je baby 

Eenvoudige massages helpen je baby te ontspannen en in slaap te vallen. Het geheim is heel rustig masseren. Je kunt een babymassage-cursus volgen. Informeer eens bij je verloskundige of een thuiszorgorganisatie. Of meer over het onderwerp lezen. 

3. Communiceer 

Je baby heeft wellicht geen idee van wat je zegt, maar dat betekent niet dat hij je stemgeluid minder prettig vindt! Of je je baby nu voorleest, voor hem zingt of tegen hem praat (of zelfs die schattige babygeluidjes nadoet), je stimuleert zijn zintuigen en dat versterkt de band. 

4. Doe hem in bad 

Baden van je pasgeboren baby helpt jullie beiden om te ontspannen na een drukke dag en bereidt je baby voor op een goede nachtrust. Er is niets zo intiem als een heerlijk bad! 

5. Draag je baby 

Als je dicht bij je pasgeborene wilt zijn, maar hem niet kunt vasthouden (misschien omdat je aan het typen bent of de was opvouwt), kun je hem ook dragen!  Een draagdoek zorgt ervoor dat je baby zich veilig voelt tegen je borst. Zorg wel dat de draagzak of doek het hoofdje en de nek goed ondersteunt.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies