Tips voor nieuwe ouders

Van zwangerschap naar ouder zijn. Binnenkort zullen jij en je partner één van de grootste veranderingen van jullie leven meemaken. Gebruik de laatste dagen om met elkaar te praten over hoe je het ouderschap voor je ziet.

Hoe verloopt jullie leven tot nu toe? Wat zijn de verwachtingen? Welke veranderingen zullen er plaatsvinden? Door deze onderwerpen met elkaar te bespreken, weet je beter wat je aan elkaar hebt en kun je vertrouwen op elkaars steun.    

Vrouwen kunnen na de geboorte van hun kind momenten van onzekerheid ervaren en zich geïsoleerd voelen in hun nieuwe rol als moeder. Tegelijkertijd kunnen vaders hun nieuwe verantwoordelijkheden ook overweldigend vinden.

Door gebrek aan tijd en slaap kan het je als moeder of vader soms teveel worden. Je bent beiden sneller geïrriteerd en je overziet dingen niet meer. Wees niet bang om hulp van vrienden en familie te vragen. Vooral tijdens de eerste weken kun je als verse ouder wel een helpende hand gebruiken. 

Tips voor nieuwe ouders

Als het je even teveel wordt, heb je misschien iets aan de volgende tips. Verdeel de nachtelijke taken met je partner. Na het voeden kan hij de baby laten boeren en de luier verschonen, zodat jij snel weer kunt gaan slapen.

  • Doe een beroep op vrienden en familieleden. Vraag ze om maaltijden te bereiden of om hulp bij het huishouden. Als ze het niet aanbieden, vraag het gewoon!

  • Sociaal contact is belangrijk. Misschien is er in je omgeving een leuke cursus die je kunt volgen, samen met andere jonge ouders. Hier kun je de dingen bespreken waar je onzeker over bent of waarover je meer wilt weten.

  • Wees geduldig. De zwangerschap duurde 9 maanden. Neem in ieder geval net zo lang om je aan te passen aan jullie nieuwe rol als ouders!

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies