Babyverzorging in de eerste week

Voor het eerst alleen met je baby thuis. Dat is best een beetje spannend. Want hoe dóe je dat eigenlijk, een luier verschonen of een rompertje aantrekken? Maak je geen zorgen. Vertrouw vooral op je intuïtie. En als je het niet meer weet zijn er altijd voldoende mensen die kunnen helpen of advies kunnen geven.

De eerste paar dagen na de bevalling met een pasgeboren baby staan in het teken van wennen voor een nieuwe moeder. Na het wonder van de geboorte, het harde werk tijdens de bevalling en je blijdschap na de geboorte, heb je nu een kleine hulpeloze baby in je handen, die volledig op jou vertrouwt. Je staat voor de belangrijke taak om direct na de bevalling een expert te worden op het gebied van babyverzorging.

Probeer te vertrouwen op je moederinstinct. Je zult zien dat je het razendsnel oppakt. Waar kun je op letten?

Tere babyhuid

De babyhuid is zeer gevoelig en heeft milde verzorging nodig. Het belangrijkste is om de huid droog en schoon te houden. Verwissel de luier na elke maaltijd of ieder dutje of wanneer je denkt dat het nodig is. Gebruik alleen de beste luiers die vochtabsorberend werken, zodat er geen vocht achterblijft op de huid van je kleintje. Zorg er altijd voor dat al die kleine huidplooitjes schoon en droog blijven.

Navelstompje

De verloskundige zal je vertellen hoe je omgaat met het navelstompje, het kleine stukje navelstreng dat na de geboorte werd afgeknipt en nog steeds aan de navel vastzit.

Baby in bad

In de eerste paar dagen hoeft je baby niet dagelijks in bad. Elke 3 of 4 dagen is al genoeg. Dep je baby op de andere dagen met een vochtig katoenen doekje en veeg gezichtje, handjes, en voetjes voorzichtig af. Doe je baby wel in bad na zijn eerste ontlasting, oftewel meconium. Dit is een wat taaie ontlasting net na of tijdens de geboorte. 

Vergeet niet

  • Naar je instinct te luisteren.

  • Ondersteun dat kleine hoofdje. Je baby's nekje is nog niet stevig genoeg.

  • Voed je baby op verzoek. Zijn kleine maagje kan nog niet zoveel voedsel verwerken, dus het is nu vooral melk op aanvraag.

  • Zorg ervoor dat hij niet te warm of te koud wordt.

  • Neem je maatregelen om wiegendood te voorkomen. (Meer informatie over wiegendood)

  • Doe rustig aan. Jij en je baby hebben zeker een week rust nodig na de geboorte. Geef je lichaam de kans om zich te herstellen.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies