Zo haal je het meest uit je zwangerschapsverlof

Natuurlijk ben je ongeduldig en kun je niet wachten om straks eindelijk je baby vast te houden. Maar probeer deze laatste weken nog even flink te genieten. Je zwangerschapsverlof is hét moment om aan jezelf te denken. Om bij te slapen, uit te rusten, leuke dingen te doen met je partner, af te spreken met vriendinnen en om je voor te bereiden op je baby.

Zwangerschapsverlof

Nog vier tot zes weken tot de uitgerekende datum, dus je verlof is ingegaan! Misschien merkte je de laatste tijd al dat je je minder goed kon concentreren op je werk. Daarom is het extra fijn dat je nu alle tijd hebt om je op jezelf en het moederschap te richten. Kun je nog even volop genieten van je zwangerschap en je voorbereiden op de komst van je baby. Gebruik deze tijd om dingen te doen die meestal niet in je drukke werkschema passen. Zie het als een welverdiende vakantie. Nadat je de afgelopen acht maanden hard hebt gewerkt, heb je dit zeker verdiend!

Vul je dagen met leuke dingen

Je kunt je verlof op veel manieren zo leuk mogelijk maken. Klets bij met vrienden die je een tijd niet hebt gezien. Pak een oude hobby op, of kies een nieuwe. Lees dat boek waar je geen tijd voor had of kijk een hele serie achter elkaar. Dit is ook het perfecte moment om samen met je partner wat leuks te doen, zoals lekker uit eten of die kookcursus die jullie al zo lang wilden volgen. Doe mee met een zwangerschapscursus, zoals yoga of Mom in Balance. Ga regelmatig zwemmen, een geweldige manier om te bewegen tijdens die laatste loodjes. Maar plan ook genoeg rustmomenten om te slapen, te lezen of te hangen én om contact te maken met het kind in je buik.

Doe rustig aan

Met nog een paar weken te gaan voor de geboorte, verlang je natuurlijk enorm naar je baby. Misschien ben je zo ongeduldig dat je vergeet te genieten. Zonde! Deze vrije tijd aan het begin van je verlof is heel bijzonder. Als je baby er eenmaal is, ben je fulltime moeder. Je hebt het druk met de kleine, slapeloze nachten en zult in het begin zelden een moment voor jezelf hebben. Dus doe je best om jezelf nu te (laten) verwennen!

Voor meer informatie over zwangerschapscursussen en activiteiten om je voor te bereiden op het moederschap in je omgeving, overleg je met je verloskundige, googel je of kijk je op prikborden in wijkcentra, huisartsenpraktijk of het ziekenhuis. Lees eventueel ook ons artikel 'Het is je eerste baby en je wilt een goede moeder zijn: op zwangerschapscursus' op onze website of ga naar de website van Centrum voor Jeugd en Gezin: www.cjg.nl.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies