Reizen tijdens de zwangerschap

Ben je van plan te reizen terwijl je zwanger bent? Lees hier hoe je het veilig aanpakt en welke voorzorgsmaatregelen je kan nemen voor je vertrek en tijdens je reis. 

Verschillende factoren bepalen of reizen tijdens je zwangerschap wel een goed idee is: niet alleen hoever je bent in je zwangerschap, maar ook of er complicaties zijn, het soort reis, en natuurlijk de afstand.  

Op reis tijdens je zwangerschap 

Reizen tijdens het eerste en tweede trimester wordt meestal als veilig beschouwd. Misschien ben je wel wat sneller vermoeid dan gewoonlijk.  

Bereken je bevallingsdatum

Reizen tijdens het eerste trimester van de zwangerschap kan een aantal uitdagingen met zich meebrengen, zeker als je last hebt van ochtendmisselijkheid, misselijkheid of vermoeidheid. Het risico op bloedingen of een miskraam is bovendien het grootst tijdens deze maanden. 

Het tweede trimester is de periode van je zwangerschap waarin je je waarschijnlijk het best voelt en het meest energie hebt. Dit is een geweldige tijd voor een reisje. Een vakantie met je partner in deze periode kan een ideale kans zijn om nog wat leuke tijd samen door te brengen voordat de baby er is! 

Reizen in het derde trimester kan oncomfortabel en riskant zijn. Bevallen ver weg van huis staat wellicht niet in je droomscenario.  Bij sommige luchtvaartmaatschappijen heb je een doktersbrief met toestemming nodig als je wil vliegen in de laatste maand van je zwangerschap. Vaak mag die brief maximaal 72 uur voor de vlucht geschreven zijn. Informeer dus zeker even bij je vliegmaatschappij. 

Welke manier van reizen?

Met de auto

Reizen met de auto is waarschijnlijk de meest comfortabele manier om je te verplaatsen tijdens de zwangerschap. Als je in de auto zit of rijdt, stop dan minstens om de 1 à 2 uur en maak een wandeling om de benen te strekken. Draag ook als je zwanger bent je veiligheidsgordel. Plaats de heupgordel onder je buik en laat de schouderriem schuin over je borstbeen naar je schouder lopen. 

Met het vliegtuig 

In de eerste twee trimesters is vliegen meestal geen probleem. Enkele tips om het zo comfortabel mogelijk te maken: 

  • Plan je schema zo dat je je niet hoeft te haasten en bijvoorbeeld genoeg tijd hebt tussen aansluitende vluchten 

  • Vraag om een stoel aan het gangpad. Zo heb je wat meer ruimte, en kan je makkelijk en vaak naar het toilet als dat nodig is.   

  • Loop ongeveer elk uur het gangpad op en neer om de bloedsomloop in de benen te bevorderen. 

  • Doe oefeningen als je zit, ook om je bloedsomloop te stimuleren. Strek je voeten naar boven en beneden en maak cirkelbewegingen met je voeten.  

  • Ook het dragen van steunkousen of vliegtuigsokken kan helpen als je lange tijd moet zitten. 

  • Drink voldoende om goed gehydrateerd te blijven. 

Met de boot 

Reizen per boot, zeker een groot cruiseschip, is in de eerste 2 trimesters meestal geen probleem. Op de meeste cruiseschepen is er ook medisch personeel aanwezig. Ben je gevoelig voor zeeziekte, vraag dan aan je arts welke medicijnen je veilig kan nemen tijdens de zwangerschap.  

Wat met lange en verre reizen?

Van plan verder te reizen? Bekijk dan even of je kan rekenen op goede medische zorg op je bestemming. Wat je zelf alvast kan doen: 

  • Neem je zwangerschapsdossier mee, ook de info over mogelijke onderzoeken die je liet doen, medicatie die je neemt, je bloedgroep, … 

  • Neem extra voorschriften mee, voor het geval je je medicijnen kwijtraakt.  

  • Zorg ervoor dat je in orde bent met je inentingen. Houd er rekening mee dat sommige vaccinaties niet zijn aanbevolen tijdens de zwangerschap. Vraag hierover meer info aan je arts. 

Houd er ter plaatse rekening mee dat veranderingen je tijdens je zwangerschap meer ongemak kunnen bezorgen. Denk dan bijvoorbeeld aan een ander klimaat, de hoogte, of ander voedsel dan je gewend bent. 

Beperk inspanningen de eerste dagen na aankomst, zeker als het klimaat warm is, of als je in hoger gelegen gebieden verblijft. Zo heeft je lichaam de tijd om zich aan te passen. 

Ga sowieso altijd even langs bij je dokter voor je een reis plant, zeker als je te maken krijgt met hoogteverschillen.  

Met wat planning en een goede voorbereiding is reizen tijdens de zwangerschap zeker veilig. We wensen je alvast een goede reis! 

Beheer Cookies