Alles over innestelingsbloeding & menstruatie

Wanneer een bevruchte eicel zich hecht aan de baarmoederwand, waar het kan beginnen te groeien, kunnen er wat lichte vlekken optreden. Dit wordt innestelingsbloeding genoemd en het kan een van de eerste aanwijzingen zijn dat je zwanger bent. Sommige vrouwen krijgen dit soort bloedingen niet en sommigen merken het gewoon niet op. Als het gebeurt, duidt dit niet op een probleem met je zwangerschap.  

Is het een innestelingsbloeding of mijn menstruatie? 

Het is mogelijk om in het begin een innestelingsbloeding te verwarren met een zeer lichte en vroege menstruatie. Aangezien de menstruatie van elke vrouw anders is, is het nog steeds mogelijk om na te gaan of het nu ook echt om een innestelingsbloeding gaat. Het is dus moeilijk om je te baseren op de kleur en de hoeveelheid bloeding, je menstruatiecyclus of andere vroege tekenen van zwangerschap zoals bijvoorbeeld vaker naar de wc gaan, vermoeidheid en misselijkheid (zoals ochtendmisselijkheid). 

Dit zijn de belangrijkste tekenen en symptomen van innestelingsbloeding in vergelijking met een menstruatie: 

  • De hoeveelheid bloed. Innestelingsbloeding is geen zware bloeding; het is meer een afscheiding of een licht vlekje van ongeveer een paar druppels bloed. 

  • De kleur van de vlek. Innestelingsbloed is meer roze of bruin van kleur, in plaats van felrood dat sommige vrouwen normaal gezien tijdens een menstruatie verliezen. 

Wanneer treedt een innestelingsbloeding op? 

Je kunt ongeveer 10 tot 14 dagen na de bevruchting een innestelingsbloeding opmerken, wanneer een bevruchte eicel zich aan de binnenkant van je baarmoeder hecht. Houd er rekening mee dat de bevruchting mogelijk niet plaatsvindt op dezelfde dag dat je seks hebt gehad. Sperma kan wel vijf dagen in het voortplantingsstelsel van een vrouw leven en de bevruchting kan pas enkele dagen na de seks plaatsvinden. 

Moet ik een zwangerschapstest doen tijdens de innestelingsbloeding? 

Tijdens de innestelingsbloeding kan je thuis een zwangerschapstest doen. Bedenk dat het zwangerschapshormoon humaan choriongonadotrofine (of hCG) dat door zwangerschapstests wordt waargenomen, pas in je lichaam wordt aangemaakt op het moment dat de bevruchte eicel zich in de baarmoeder nestelt Dit kan de aanleiding zijn voor de innestelingsbloeding. Hoe vroeger je de test doet, hoe minder hCG er te detecteren is, wat betekent dat de test mogelijk nog niet nauwkeurig is. Als je het geduld hebt om te wachten, krijg je een nauwkeuriger testresultaat. 

Als je een positief testresultaat krijgt, maak dan een afspraak met je arts om je zwangerschap te bevestigen. Benieuwd naar wanneer je je baby kan verwachten? Maak een schatting met onze tool om jouw uitgerekende datum te berekenen

Moet ik naar een dokter? 

Een innestelingsbloeding is over het algemeen niets om je zorgen over te maken, maar het is een goed idee om met je arts te praten over eventuele bloedingen die je tijdens je zwangerschap ervaart. Hoewel lichte bloedingen in het begin van de zwangerschap volkomen normaal kunnen zijn, zijn er enkele redenen voor bloedingen in het begin van de zwangerschap die onmiddellijk moeten worden aangepakt. Deze kunnen een infectie, miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn.

Veelgestelde vragen

Ja, maar de resultaten van de zwangerschapstest thuis zijn meestal nauwkeuriger wanneer ze worden genomen na de eerste dag van je gemiste menstruatie. 

Hoe we dit artikel schreven  De informatie in dit artikel is gebaseerd op deskundig advies uit betrouwbare medische bronnen en overheidsbronnen, zoals de American Academy of Pediatrics en het American College of ObstetriciansandGynecologists. Hieronder vindt u een volledige lijst met bronnen die voor dit artikel zijn gebruikt. De inhoud op deze pagina dient niet ter vervanging van professioneel medisch advies. Raadpleeg altijd medische professionals voor een volledige diagnose en behandeling. 

Bekijk alle bronnen 

Mayo Clinic: Is een innestelingsbloeding normaal in het begin van de zwangerschap? 

Mayo Clinic: Hoe word ik zwanger 

Cleveland Clinic: Ben ik zwanger? 

Women’s Health: Zwangerschapstesten 

Gezonde kinderen: Vaginale bloeding 

March of Dimes: Bloeden en spotten uit de vagina tijdens de zwangerschap 

Literatuur: YourPregnancyandChildbirth: MonthtoMonth, Sixth Edition Paperback – January 1, 2016 by American College of ObstetriciansandGynecologists (Author) 

Beheer Cookies