Leer meer over jeuk tijdens zwangerschap

Zwangerschap brengt veel duidelijke lichamelijke veranderingen en nieuwe omstandigheden met zich mee, zoals gewichtstoename, een groeiende buik, en vermoeidheid, humeurigheid en misselijkheid. Maar jeuk tijdens de zwangerschap kan dat ene kwaaltje zijn dat je verbaast. Of je nu last hebt van vaginale jeuk tijdens de zwangerschap, een jeukende huid of gewoon overal jeuk, je vraagt je misschien af waarom niemand je heeft gewaarschuwd voor deze minder bekende overlast! We zijn er om je te helpen ontdekken waarom het gebeurt en hoe je het kan verzachten. 

Hoe vaak komt jeuk tijdens de zwangerschap voor en wanneer gaat het weg? 

Hoewel niet iedereen aan deze aandoening lijdt, ervaart ongeveer 20 procent van de zwangere vrouwen op enig moment tijdens hun zwangerschap milde of matige jeuk. Het kan op eender welk moment voorvallen, en ook al kan het vervelend en ongemakkelijk zijn, het is een normaal onderdeel van zwanger zijn. Raadpleeg natuurlijk altijd je zorgverlener als je zorgen of vragen hebt. Maar eenmaal je begint te krabben is het moeilijk om je nog ergens anders op te focussen! Dat je lichaam jeukt tijdens de zwangerschap is een uitdaging, zowel fysiek als emotioneel, maar je kunt er gerust over zijn dat dit vervelende symptoom meestal verdwijnt na de geboorte. Houd vol!  

Jeukende huid tijdens de zwangerschap 

Als je tijdens je zwangerschap begint te merken dat je huid jeukt, weet dan dat je niet alleen bent. Heel wat zwangere vrouwen ervaren wat jeuk aan hun buik of ergens ander op hun lichaam. De jeuk wordt meestal veroorzaakt door je groeiende buik, wat leidt tot droge, schilferige en uitgerekte huid, soms gepaard met uitslag. Samen met jeuk kun je ook striemen opmerken op je borsten, je buik, dijen, kont of bovenarmen. Zoals de naam al aangeeft, komen zwangerschapsstriemen wanneer de huid uitrekt en elasticiteit verliest door hormonale veranderingen. Op hun beurt kunnen ook zwangerschapsstriemen jeuken!  

Tip 

Vergeet niet dat striemen, jeuk en gewichtstoename een normaal onderdeel zijn van de zwangerschap. De meeste van deze ongemakkelijke tekenen verdwijnen na de bevalling, maar wat sport en wat vaker gezond eten kunnen je helpen terug te komen. Je kan onze zwangerschapsgewichtstoenamecalculator gebruiken om je aanbevolen gewichtstoename bij te houden op basis van je BMI vóór de zwangerschap.  

 Jeukende borsten tijdens de zwangerschap 

Als je borsten jeuken tijdens je zwangerschap, is dat meestal om dezelfde reden als jeuk ergens anders: je huid zet uit, rekt uit en droogt uit. Zelfs aan het begin van de zwangerschap kun je wat jeuk en andere veranderingen opmerken aan je borsten. Wees dus niet verbaasd als je een hele cupmaat groeit tijdens je eerste trimester! Het grootste deel van die groei vindt plaats door vetopbouw en toegenomen melkklieren, allemaal goede dingen ter voorbereiding op het voeden van je baby. Maar jeuken tepels ook tijdens de zwangerschap? Ja, je hele borst is gevoelig voor jeuk, dus je kan ook jeuk op je tepelhof krijgen.  

Samengevat 

Omdat je huid zich uitstrekt over je groeiende lichaam en hormonale niveaus invloed hebben op de elasticiteit, kun je tijdens de zwangerschap over je hele huid jeuk krijgen. Veelvoorkomende gebieden zijn de buik, kont, borsten, dijen en armen. 

 Vaginale jeuk tijdens de zwangerschap 

Vaginale jeuk tijdens de zwangerschap en jeuk rond de plasbuis kunnen soms voorkomen en de kans is groter dat deze opduiken naarmate je zwangerschap vordert. Je kan ook wat pijn, een branderig gevoel of vaginale afscheiding opmerken. Dit is allemaal normaal, maar kan oncomfortabel kunnen zijn. Normaal verminderen deze symptomen na de geboorte. Je kan tijdens de zwangerschap meer vaginale jeuk krijgen omdat je fluctuerende hormonen een pH-onbalans kunnen veroorzaken, wat ook kan leiden tot een schimmelinfectie. Helaas komen schimmelinfecties en jeuk in het vaginale gebied tijdens de zwangerschap vrij vaak voor, dus maak je geen zorgen als je symptomen ervaart. Jouw zorgverlener kan je helpen! 

Anale jeuk tijdens de zwangerschap 

Van alle jeuk aan je intieme delen tijdens de zwangerschap is anale jeuk de meest beschamende. Vergeet gewoon niet dat je hormonen veranderen en dat samengaat met veranderingen waarover je geen controle hebt. Een veelvoorkomende gebeurtenis bij de zwangerschap is het ontwikkelen van aambeien, wat gezwollen bloedvaten zijn rond de anus en het rectum. Je kunt zowel hormonen als het typische zwangerschapssymptoom constipatie de schuld geven. 

Kort samengevat 

Naarmate je hormonen verschuiven en je last hebt van constipatie, kun je vaker schimmelinfecties en aambeien krijgen. Deze infecties kunnen op elk moment, tijdens de zwangerschap of niet, leiden tot vaginale of anale jeuk. Praat met je zorgverlener over de juiste behandelingskuur, aangezien sommige vrij verkrijgbare behandelingen niet veilig zijn voor je baby.  

Hoe verlicht je de jeuk tijdens de zwangerschap? 

Het helpt zeker om te begrijpen waarom jeuk tijdens de zwangerschap optreedt, maar het is nog nuttiger om te weten hoe je er verlichting van kunt krijgen. Gelukkig kun je de meeste jeuk tijdens de zwangerschap oplossen, of het nu je eerste, tweede of derde trimester, is, met de volgende huismiddeltjes. En als je 's nachts tijdens je zwangerschap last krijgt van jeuk, kunnen deze oplossingen de irritatie op elk moment helpen kalmeren. 

Blijf gehydrateerd 

Als het gaat om jeuk op je huid of borsten tijdens de zwangerschap, is het geheim om gehydrateerd te blijven en je huid gehydrateerd te houden. Naarmate je huid zich uitrekt en hormonen verschuiven, kun je een drogere en schilferigere opperhuid krijgen, die kan gaan jeuken. Veel drinken en vocht inbrengende crème of olie aanbrengen op je buik, borsten, billen, benen of elk ander gebied met een uitzettende huid kan je helpen verlichting te vinden. 

Neem een maïzena- of havermoutbad 

Een andere manier om je huid thuis natuurlijk te kalmeren is met een bad maïzena of havermout. Van zowel maïzena als colloïdale havermout (het type havermout dat wordt gebruikt in lotions en badproducten) is bekend dat het de geïrriteerde huid kalmeert en wat verlichting kan bieden. Plus, in bad liggen klinkt best wel lekker wanneer je zwanger bent, toch? 

Tip 

Geniet van een warm bad voordat je gaat slapen om je te helpen ontspannen. Ontspannen met een bad kan je helpen beter te slapen en verzacht ook je huid wanneer je ‘s nachts tijdens de zwangerschap jeuk ervaart. 

 Draag losse kleding 

Een andere eenvoudige manier om jeuk tijdens de zwangerschap tegen te gaan is het dragen van losse, natuurlijke kledij. Je wil koel blijven en losse kleren gemaakt van materialen zoals katoen en linnen zullen je ook koel houden. Als je het te warm hebt, kan dat tot meer jeuk leiden. 

Gebruik een crème tegen jeuk van je zorgverlener 

Als je tijdens de zwangerschap last hebt van vaginale of anale jeuk, neem dan contact op met je zorgverlener voor advies en behandeling. Sommige vrij verkrijgbare crèmes werken, maar je kunt ook dingen gebruiken die medicinaal zijn met toverhazelaar (voor anale jeuk) of zalf voor schimmelinfecties (het is het beste om orale medicatie voor deze symptomen tijdens de zwangerschap te vermijden). 

Volg een vezelrijk dieet 

Aambeien kunnen worden veroorzaakt door constipatie, probeer dus vezelrijk voedsel te eten. Dagelijks fruit en groenten eten kan helpen, net zoals een vezelsupplement. Vraag je zorgverlener om een veilig supplement voor te schrijven. 

Tip 

Probeer tijdens de zwangerschap niet te veel te zitten om anale jeuk te voorkomen. Zo sla je twee vliegen in één klap! Het opnemen van dagelijkse lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap kan namelijk ook helpen constipatie te bestrijden.  

 Ernstige jeuk tijdens de zwangerschap 

Hoewel de meeste jeuk tijdens de zwangerschap, inclusief vaginale jeuk, mild is, is er een mogelijkheid om ernstigere of extreme jeuk te ervaren. Als dit gebeurt, is het goed om je zorgverlener te raadplegen op dezelfde dag dat je de symptomen opmerkt, vooral als je ernstige jeuk ervaart tijdens de zwangerschap in de maanden 7 tot 9 (derde trimester) of later.  

  • Jeuk tijdens het derde trimester van je zwangerschap, met name op de handpalmen of voetzolen, kan wijzen op een leveraandoening die cholestase wordt genoemd. Omdat het je lever aantast, zijn er enkele risico's voor je baby. Het is een van die belangrijke zwangerschapssignalen waar je op moet letten.  

  • Een andere aandoening die tijdens de zwangerschap extreme jeuk kan veroorzaken, samen met rode en verhoogde plekken, is een aandoening die algemeen bekend staat als PUPPP (Pruritic urticarial papulesand plaques of pregnancy). Het komt vaker voor bij eerste zwangerschappen of zwangerschappen met meerlingen. Slechts ongeveer 1 op de 160 zwangere vrouwen krijgt dit probleem en er is geen risico voor jebaby.  

Kort samengevat 

Omdat sommige vormen van extreme jeuk tijdens de zwangerschap kunnen wijzen op aandoeningen die risico's voor je baby kunnen opleveren, kun je het beste zo snel mogelijk contact opnemen met je zorgverlener als je de symptomen ervaart. 

Veelgestelde vragen

Jeuk tijdens de zwangerschap komt vaak voor. Twee op de 10 vrouwen zullen het op een bepaald moment ervaren, dus je bent niet alleen! Als het ernstige jeuk wordt of gepaard gaat met uitslag, vooral op handen en voeten, moet je meteen contact opnemen met je zorgverlener.  

 De conclusie 

Jeuk tijdens de zwangerschap is niet erg comfortabel, en het kan een van de zwangerschapssymptomen zijn die je overvalt. Gelukkig is jeuk meestal niets om je zorgen over te maken, verdwijnt meestal na de bevalling en kan tijdens de zwangerschap (helemaal door je derde trimester) worden verlicht met wat huismiddeltjes. 

Bekijk onze zwangerschapskalender om beter te begrijpen wat elke week van je zwangerschap kan brengen. 

Bronnen: 

TheAmericanCollegeofObstetriciansandGynecologists 

MayoClinicGidsvooreenGezondeZwangerschap 

Mayo Clinic: Wat kan ik doen om aambeien tijdens de zwangerschap te behandelen? 

Mayo Clinic: Wat is de beste manier om een ​​schimmelinfectie tijdens de zwangerschap te behandelen? 

Mayo Clinic: Jeuk tijdens de zwangerschap 

NCBI: Prevalentie van vulvaire en vaginale symptomen tijdens de zwangerschap en het kraambed 

 

Beheer Cookies