Hoe om te gaan met obstipatie tijdens zwangerschap

De zwangerschap brengt een aantal veranderingen in je lichaam met zich mee. Voor veel aanstaande moeders is constipatie een van de symptomen van zwangerschap. 

Als je last hebt van een onregelmatige of ongemakkelijke stoelgang. Met andere woorden, constipatie, maak je geen zorgen. Dit komt vrij vaak voor tijdens de zwangerschap om veel verschillende redenen, die we zullen uitleggen. 

Leer wat constipatie tijdens de zwangerschap kan veroorzaken en wat je kunt doen om het ongemak te verlichten of te voorkomen. 

Wat veroorzaakt constipatie tijdens de zwangerschap? 

Constipatie kan op elk moment van het leven optreden, maar je kunt er meer last van hebben in de latere stadia van de zwangerschap, bijvoorbeeld in het derde trimester. De mogelijke oorzaken van constipatie op dit moment zijn onder meer: 

 • Hogere niveaus van het hormoon progesteron hebben, dat de spijsvertering kan vertragen 

 • Het nemen van ijzersupplementen, die je spijsverteringskanaal kunnen irriteren 

 • Fysieke veranderingen zoals het gewicht van je baarmoeder dat druk uitoefent op je rectum, wat constipatie kan verergeren als je die al hebt. 

Preventie en huismiddeltjes 

Een onregelmatige stoelgang of moeilijk te passeren ontlasting kan zelfs in het beste geval onaangenaam zijn, maar deze symptomen van constipatie kunnen nog onaangenamer zijn wanneer je zwanger bent en te maken hebt met een heleboel andere kwaaltjes en pijntjes. Misschien zou je willen dat er een wondermiddel of een medische formule bestond voor onmiddellijke verlichting van je zwangerschapsconstipatie, maar dat is helaas niet het geval. Richt je in plaats daarvan op veranderingen die je kunt aanbrengen in je dieet en activiteitenniveau, waardoor de zaken op tijd in beweging kunnen komen. Hier zijn enkele veranderingen die je kunt nemen om constipatie tijdens de zwangerschap te voorkomen of te verlichten: 

 • Drink veel vloeistoffen, zoals water, pruimensap en andere 100 procent vruchtensappen. 

 • Eet vezelrijk voedsel, met als doel minimaal 25 gram per dag. Voeg groenten, fruit, bonen, volkorenproducten en zemelengranen toe aan je dieet. Het plotseling verhogen van je vezelinname kan een neveneffect van overmatige gasvorming veroorzaken, dus zorg ervoor dat je maaltijden langzaam eet en voorkom dat je te veel lucht inslikt. Vermijd ook koolzuurhoudende dranken en kauwgom om gasvorming te voorkomen. 

 • Beweeg regelmatig. Vraag je arts wat je veilig kunt doen. Zelfs gewoon meer wandelen kan je spijsvertering op gang helpen. 

 • Eet in plaats van drie grote maaltijden per dag vaker kleinere maaltijden verspreid over de dag, zodat het voedsel gemakkelijker te verteren is. 

Onmiddellijke verlichting van constipatie 

Als je merkt dat de bovenstaande veranderingen in levensstijl niet werken, neem dan contact op met je arts. Een arts kan je een van deze vrij verkrijgbare geneesmiddelen aanraden, die je kunnen helpen bij harde ontlasting, maar geen remedie zijn tegen constipatie: 

 • Een bulkvormer, die water absorbeert en vocht aan de ontlasting toevoegt, zodat deze gemakkelijker passeert. Zorg ervoor dat je extra vocht drinkt als je dit medicijn gebruikt. 

 • Een ontlastingverzachter, die vloeistof toevoegt aan je ontlasting om deze te verzachten 

 • Een stimulerend middel dat een chemische stof gebruikt om de darmactiviteit te stimuleren. 

Mogelijke complicaties van constipatie 

Als de symptomen van constipatie enkele weken of langer aanhouden, wijst dit op chronische constipatie, wat kan leiden tot complicaties zoals: 

 • Aambeien, dit zijn gezwollen aderen in je anus 

 • Anale fissuren, dat zijn scheurtjes in de huid van je anus 

 • Fecale impactie, waarbij verharde ontlasting zich ophoopt in je darmen 

 • Rectale prolaps, waarbij je rectum uit de anus steekt. 

Om complicaties te voorkomen, is het het veiligst om contact op te nemen met je arts bij de eerste tekenen van constipatie of pijn. 

Veelgestelde vragen

Je kunt vroeg in je zwangerschap last krijgen van constipatie, maar het komt vaker voor later in je zwangerschap. 

Bekijk alle bronnen 

Mayo Clinic: Is het veilig om ontlastingverzachtende middelen te nemen tegen zwangerschapsconstipatie? 

Mayo Clinic: Zwangerschap in het eerste trimester: Wat te verwachten 

March of Dimes: Veel voorkomende ongemakken tijdens de zwangerschap 

Mayo Clinic: Zwangerschapssymptomen: Wat gebeurt er eerst 

Mayo Clinic: Constipatie 

Literatuur: Uw zwangerschap en bevalling: MonthtoMonth, Sixth Edition Paperback – January 1, 2016 by American College of ObstetriciansandGynecologists (Author) 

Beheer Cookies