me:	naar-de-peuterzaal-605x403

Vanaf 2 jaar kan je kind naar de peuterspeelzaal. Dit is niet hetzelfde als de crèche, die als opvang is bedoeld. Op de peuterspeelzaal leert je kind spelen met andere kinderen en wordt hij voorbereid op de basisschool.

Als je kind naar de crèche gaat, is het niet noodzakelijk om hem óók naar de peuterspeelzaal te laten gaan. Het kan wel. Gaat je kind niet naar een bepaalde vorm van opvang, dan is het goed om je kind een paar dagdelen per week naar de peuterspeelzaal te laten gaan. Misschien is het even wennen, maar al snel zul je merken dat hij er in zijn ontwikkeling aan toe is. Bovendien leert je peuter vaardigheden die hem helpen als hij straks naar de basisschool gaat.

Je kind gaat meestal 2 dagdelen per week naar de peuterspeelzaal. Een dagdeel duurt 2,5 tot 3 uur. Zie het dus niet als reguliere opvang.

Wat leert je kind op de peuterspeelzaal?

  • Samen spelen met andere kinderen, delen, wachten op speelgoed waar een ander kind mee bezig is.

  • Samen zingen.

  • Er wordt voorgelezen en er is een kringgesprek, zodat elk kind zelf ook iets kan vertellen

  • Er wordt geknutseld.

  • Er is allerlei speelgoed, zodat je kind van alles kan proberen en ontdekken.

Afscheid nemen

Zeker als je kind nooit naar de opvang is geweest, kan het moeilijk zijn om afscheid van jou te nemen. Merk je dat jouw peuter daar ook moeite mee heeft? Ga er niet zomaar vandoor. Op de peuterspeelzaal heb je de ruimte om even met je kind een spelletje of een puzzeltje te doen. Wees wel duidelijk over dat je weggaat en ook dat je je kind straks weer ziet. Een knuffel en een kus, zwaaien voor het raam en klaar. Dit geeft duidelijkheid voor je kind. Bovendien: de peuterspeelzaal sluit zo goed aan op de ontwikkelingsfase waarin hij nu zit, hij zal het snel naar zijn zin hebben met de andere kinderen.

De veiligheid van jouw baby komt op de eerste plaats