Placenta Accreta: symptomen, oorzaken en risico’s

Bij de meeste zwangerschappen komt de placenta redelijk snel los van de baarmoederwand, maar in sommige zeldzame gevallen groeit de placenta vast aan de baarmoederwand en kan dit niet van elkaar gescheiden worden. Deze ernstige zwangerschapsaandoening wordt Placenta Accreta genoemd. Lees verder om te weten wat de oorzaken zijn, welke symptomen je kunt ervaren en wat de risico's van deze aandoening zijn. Daarnaast vind je in dit artikel ook terug welke medische stappen er ondernomen zullen worden als je deze diagnose krijgt.

Wat is Placenta Accreta?

De placenta, ook wel moederkoek genoemd, is een orgaan dat in de baarmoeder groeit tijdens de zwangerschap. Het zorgt ervoor dat je baby voldoende zuurstof en voedingsstoffen heeft in de baarmoeder. Naargelang de placenta groeit, hecht het zich vast aan de baarmoederwand. In sommige ernstige gevallen (ongeveer 1 op 533 zwangerschappen) hecht de placenta zich te diep vast aan de baarmoederwand en kan dit niet gemakkelijk losgemaakt worden na de bevalling. Deze zwangerschapsaandoening wordt Placenta Accreta genoemd. 

Wat kan er gebeuren als je Placenta Accreta hebt? 

Placenta Accreta is een ernstige aandoening die zou kunnen leiden tot levensbedreigend vaginaal bloedverlies na de bevalling. Dit komt voor als een deel van de placenta vergroeit met de baarmoederwand, terwijl de rest afscheurt tijdens de bevalling.

De zware vaginale bloeding die gepaard gaat met Placenta Accreta kan voorkomen dat het bloed stolt zoals normaal, en het kan ook leiden tot long- en nierfalen.

Placenta Accreta verhoogt ook het risico op vroeggeboorte. 

Als je door de aandoening begint te bloeden tijdens je zwangerschap, zou het kunnen dat je baby'tje vervroegd met een keizersnede ter wereld wordt gebracht.

Als je dokter vaststelt dat je Placenta Accreta hebt, zal je wellicht heel wat vragen hebben over het vervolg van je zwangerschap. Je dokter zal al je vragen beantwoorden, en een plan opstellen om jou en je baby veilig te houden en de risico's te verlagen.

Verschillende types Placenta Accreta

Placenta Accreta is de algemene term voor deze aandoening, maar dit splitst zich verder op in specifieke types:

  • Placenta Accreta. De placenta hangt vast aan de baarmoederwand, maar gaat niet door de wand en heeft geen invloed op de spierwand van de baarmoeder.

  • Placenta Increta. De placenta is vergroeid met de baarmoederwand en hecht zich ook stevig vast aan de spierwand van de baarmoeder.

  • Placenta Percreta. De placenta gaat door de baarmoederwand en spierwand, en in sommige gevallen hecht het zich vast aan organen dichtbij de baarmoeder zoals de blaas of de ingewanden.

Wat is de oorzaak van Placenta Accreta?

Het is niet duidelijk wat Placenta Accreta veroorzaakt. In sommige gevallen wordt er gedacht aan afwijkingen in het slijmvlies van de baarmoeder, wat veroorzaakt wordt door littekenvorming na een keizersnede of andere operaties in de baarmoeder of blaas. Weet wel dat ook je aan deze aandoening kunt lijden als je deze operaties nog niet eerder gehad hebt.

Symptomen van Placenta Accreta

Meestal zijn er geen symptomen van Placenta Accreta tijdens de zwangerschap. In sommige gevallen zou het donkerrode bloedverlies tijdens het derde trimester een symptoom kunnen zijn. Dit kan ook net iets eerder dan het derde trimester voorkomen.

Een heftige bloeding zou ook een symptoom kunnen zijn van Placenta Previa, waarbij de placenta te laag ligt in de baarmoeder en de baarmoederhals bedekt wordt. Raadpleeg je dokter meteen als je opmerkt dat je bloed verliest tijdens je zwangerschap.

Risicofactoren van Placenta Accreta

Hoewel de oorzaak van Placenta Accreta niet bekend is, zijn er wel enkele risicofactoren:

  • Operaties aan de baarmoeder. Operaties die schade aanbrachten aan het myometrium, wat de spierwand is van de baarmoeder, verhogen het risico op Placenta Accreta. Dit zijn onder andere keizersnedes, de chirurgische verwijdering van fibromen die in de baarmoederwand zitten, de embolisatie van de baarmoederslagader en de endometriumablatie.

  • Een of meerdere vorige zwangerschappen. De kans op Placenta Accreta neemt bij elke zwangerschap toe. 

  • Ouder zijn dan 35 jaar.

  • De positie van de placenta. Als je lijdt aan Placenta Previa, is het risico op Placenta Accreta groter.

Diagnose

Vroeger kregen vrouwen pas na de bevalling de diagnose van Placenta Accreta. In sommige gevallen kan dit nog steeds voorkomen, maar nu ziet men dit op voorhand met behulp van een echo.

Dit is goed nieuws, aangezien een snellere diagnose betekent dat je dokter complicaties, zoals hevige bloedingen, kan voorkomen of er beter voorbereid op kan zijn.

Als je een van de risicofactoren hebt, zal je dokter goed in de gaten houden of je lijdt aan Placenta Accreta. Als de resultaten van de echo niet duidelijk zijn, kan een MRI-scan dit verduidelijken.

Als je gediagnosticeerd wordt met Placenta Accreta, zal je dokter je alle hulp en advies geven om jou en je kindje veilig te houden gedurende je zwangerschap en de bevalling.

Behandeling voor Placenta Accreta

Placenta Accreta kan niet behandeld worden tijdens de zwangerschap, hoewel de risico's ervan wel beperkt kunnen worden.

Als je dokter snel opmerkt dat je aan Placenta Accreta lijdt, zal je waarschijnlijk bevallen via een keizersnede, gevolgd door een hysterectomie. Bij deze operatie wordt de baarmoeder gedeeltelijk of volledig verwijderd. In sommige gevallen is het echter ook mogelijk om een hysterectomie te vermijden. Je dokter zal alle mogelijkheden met je bespreken.

Daarnaast zal hij bepalen wat de veiligste optie is, en ofwel de keizersnede vervroegd inplannen, ofwel ervoor kiezen om te wachten tot je voldragen bent. Het zou ook kunnen dat een keizersnede de beste optie is als er onverwachte complicaties optreden.

Je dokter zal je wellicht ook voorstellen om een vruchtwaterpunctie uit te voeren. Dit toont aan wanneer je kindje klaar is voor de keizersnede, aangezien deze test bepaalt of de longen van je baby helemaal volgroeid zijn.

In sommige gevallen zal je corticosteroïden toegediend krijgen om je baby's longen en andere organen sneller te doen groeien. Dit zal je baby ook beschermen als je dokter denkt dat een vervroegde keizersnede de beste en veiligste optie is.

Bereken je bevallingsdatum

Veelgestelde vragen

Placenta Accreta zou veroorzaakt kunnen worden door afwijkingen of littekenvorming in de baarmoederwand, hoewel het in sommige gevallen niet duidelijk is wat de oorzaak precies is.

Beheer Cookies