11 weken zwanger

11 weken zwanger: je baby

Het hart van je kleintje is al wekenlang verwoed aan het kloppen, maar je arts of verloskundige kan het geluid maar net horen met een Doppler. Jij zult het ook kunnen horen!

Het hart van een foetus slaat tweemaal zo snel als je eigen hart, ergens tussen 120 en 140 slagen per minuut. (Maak je geen zorgen als de verloskundige de hartslag nog niet kan horen. Misschien ligt de foetus in een positie waarin het geluid wordt gedempt.)

Net als de meeste vrouwen vind je het snelle geklop van het hart van je kleintje waarschijnlijk het leukste deel van elk bezoek aan de verloskundige. Naast het ontwikkelen van een hartslag heeft het hart zich ontwikkeld tot een orgaan-in-wording met vier kamers, hoewel sommige tussenwanden pas na de geboorte helemaal af zullen zijn.

Je kleintje is sinds afgelopen week ook behoorlijk gegroeid! Het hoofd van de foetus neemt bijna de halve lichaamslengte in beslag. Hieraan kun je zien hoe snel de hersenen groeien. (Genie in de maak!)

De laatste paar weken heeft zich een dunne laag huid rond het lichaam van de foetus gevormd. Nu ontwikkelt een gespecialiseerde laag zich geleidelijk tot wat de vinger- en teennagels zullen worden.

embryoimage-week11-700

11 weken zwanger: jouw symptomen

Sommige deskundigen vinden dat trek in specifiek eten een teken is waarmee je lichaam je vertelt wat het nodig heeft. Anderen vinden van niet. Niemand weet precies waarom, maar er bestaat geen twijfel over dat op een bepaald moment van haar zwangerschap, bijna elke zwangere vrouw trek heeft in iets specifieks. Geef niet slaafs toe aan deze eetlust, maar negeer hem ook niet, vooral niet als je zin hebt in iets gezonds!

Als je zwanger bent, heb je 80 tot 100 milligram Vitamine C per dag nodig. Vitamine C helpt je foetus om nieuwe cellen te bouwen en gezonde botten en tanden te ontwikkelen. Als je trek hebt in sinaasappelen, is dat goed voor iedereen! Het eten van sinaasappelen en andere citrusvruchten is een uitstekende manier om je dagelijkse behoefte aan vitamine C te vervullen. Andere goede bronnen zijn papaja, aardbeien en broccoli.

Na je eerste prenatale bezoek zal je verloskundige verschillende bloedtesten doen. Een van deze testen zal bepalen of je een specifiek eiwit - de resusfactor - op je rode bloedcellen hebt. Het probleem ontstaat als blijkt dat jij resusnegatief bent en de vader resuspositief is, want deze combinatie kan je kind resuspositief maken. In dat geval kan het zijn dat jouw lichaam antistoffen aanmaakt tegen het resuspositieve bloed van de foetus, een situatie die ernstige gevolgen kan hebben voor je baby.

Om dit te voorkomen krijg je dan tussen de 28e en 29e week een injectie met een substantie (Rhogam) die de rode bloedcellen die eventueel in jouw bloedsomloop terechtkomen neutraliseert. Soms krijg je ook een prikje na de geboorte om toekomstige zwangerschappen te beschermen.

Van de deskundigen: Als je regelmatig naar de zonnebank gaat, zet deze gewoonte dan niet zomaar voort als je zwanger bent!

"Uit minstens één onderzoek is gebleken dat langdurige blootstelling aan UV-straling tijdens de zwangerschap kan leiden tot een tekort aan foliumzuur bij de moeder," waarschuwt deskundige en gediplomeerd verpleegkundige Elaine Zwelling.

Foliumzuur speelt als voedingsstof een cruciale rol in het voorkomen van ruggenmergproblemen bij de foetus, dus je zult genoegen moeten nemen met een lichter tintje!

11 weken zwanger: Jouw Checklist

  • Zorg dat je ten minste 85 milligram vitamine C per dag binnenkrijgt

  • Verzamel informatie over borstvoeding en alles wat je moet weten over pasgeboren baby's

  • Stel een cadeaulijst samen

  • Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips.

Beheer Cookies