Zwangerschap per maand: 4 maanden zwanger

Het is nogal wat, vier maanden zwanger. Er staan grote mijlpalen op de kalender en het eindpunt van de zwangerschap komt steeds meer in zicht.

Maandelijkse zwangerschapssymptomen: vier maanden zwanger

Al hoef je ze misschien niet allemaal af te vinken, in de vierde maand van je zwangerschap zijn er een aantal veel voorkomende zwangerschapssymptomen, zoals:

 • Gewichtstoename

 • Jeukende huid rond je buik en borsten

 • Zwangerschapsstriemen of striae

 • Moeilijke ademhaling

 • Trek

 • Brandend maagzuur en indigestie

 • Meer energie

 • Spataderen

 • Veranderingen in huidpigment

Als je vier maanden zwanger bent, heb je weinig last van vervelende symptomen. Veel zwangere vrouwen hebben nu de energie om de babykamer in te richten, boodschappen te doen, op reis te gaan en andere voorbereidingen te treffen.

20 weken echo

Tijdens de echo in week 20 checkt je zorgverlener of alles in orde is met jou en je baby.

Als je dit wil, kun je bij de echo vragen naar het geslacht van je kleintje. Of je er nu voor kiest om daar bij de echo al achter het geslacht te komen of pas bij de geboorte, waarschijnlijk begin je rond deze tijd al na te denken over potentiële babynamen. Kijk eens naar onze Pampers Babynaamtool; je kunt verschillende opties instellen om bij een leuke en passende naam uit te komen.

Deze echo is pijnloos, niet schadelijk en zo gepiept. Er wordt een koele gel op je buik gesmeerd en met een speciaal apparaatje worden via deze gel geluidsgolven opgevangen die omgezet worden naar een 3D beeld. Je kunt de contouren van je baby live op een scherm naast het bed zien.

Vier maanden zwanger: veranderingen van binnen en buiten

Je baby's ontwikkeling: Hoewel je baby nog heel klein is, begint hij al unieke kenmerken te ontwikkelen, zoals vingerafdrukken, wenkbrauwen, wimpers en misschien zelfs al een beetje haar op z'n kruintje.

Je baby kan af en toe zelfs de hik hebben of gapen — het is hard werk, al dat groeien.

Veranderingen in je lichaam: in de vierde maand van je zwangerschap, ongeveer tussen week 18 en 20, kan het zijn dat je je baby voor de eerste keer voelt bewegen. Het lijkt een beetje alsof er vlinders in je buik rondfladderen. Wat een fijn gevoel!

Het kan zijn dat je meer moeite hebt met ademen, dit komt doordat je baby steeds groter wordt en tegen je longen begint te drukken. Deze druk zal blijven toenemen totdat je baby vlak voor de geboorte in gaat dalen.

Je buikje zal wat beter zichtbaar zijn en het kan vaker voor gaan komen dat mensen zich afvragen (of aan je vragen) of je soms zwanger bent.

Bij sommige vrouwen wordt het hoofdhaar dikker of donkerder, of krijgen ze meer zichtbare haartjes op hun gezicht vanwege de veranderende hormoonhuishouding.

Vierde maand zwanger: checklist

 • 20 wekenecho: Tegen week 20 ben je halverwege de zwangerschap en is het tijd voor deze belangrijke echo. Lees je van tevoren goed in, zodat je weet wat je kunt verwachten.

 • Geslacht: Als je het geslacht van je baby wilt weten, denk er dan ook over na of je dit al aan mensen wilt vertellen of dat je daarmee wilt wachten

 • Ga vast op zoek naar positiekleding: Hoewel je misschien nog geen officiële positiekleding nodig hebt als je vier maanden zwanger bent, kan het zijn dat je broeken een beetje strak gaan zitten. Ga online en in de winkel vast rondkijken naar leuke positiekleding.

 • Omgaan met gezonde trek: Ook al heb je wat meer trek dan voorheen, probeer je aan een gezond zwangerschapsdieet te houden. In plaats van twee keer zoveel te eten kun je beter het advies van je zorgverlener opvolgen en dagelijks een klein beetje meer gezonde voeding aan je dieet toevoegen.

 • Ga op vakantie: Maak optimaal gebruik van het feit dat je buik nog niet zo in de weg zit en je wat meer energie hebt in het tweede trimester. Je kunt alvast wat grotere klussen wegwerken of een ontspannende vakantie boeken. Als dit je eerste kindje is, dan zou het wel een tijdje kunnen duren voor je weer samen wat alleen kunt doen, zonder de baby erbij.

 • Meld je aan voor meer zwangerschapstips.

Beheer Cookies