Vingerspelletjes en kinderliedjes voor baby's

Samen liedjes zingen

"Naar bed, naar bed, zei Duimelot"

Naar bed, naar bed, zei Duimelot. (raak duim aan) Eerst nog wat eten zei Likkepot. (raak wijsvinger aan, en zo verder) Waar zal ik het halen zei Lange Lot. Uit grootvaders kastje zei Ringeling. Dat zal ik verklappen zei 't Kleine Ding. (kietel hem overal)

Zing dit speelliedje terwijl je je baby verschoont. Raak elke vinger aan, vanaf de duim tot de pink. Wanneer je bij "verklappen" komt, kietel je je baby overal. Hij zal het geweldig vinden.

"Visje, visje"

(Traditioneel, Nederland)

Visje, visje, in het water (teken rondjes op de buik van je baby) Visje, visje, in de kom. Visje, visje, kan niet praten... Visje, visje, draai je om! (kietel je kindje)

Je pasgeboren baby zal dit rijmpje geweldig vinden, omdat het eindigt met kietelen. Begin met het tekenen van denkbeeldige cirkels op het buikje van je pasgeboren baby, terwijl het visje 'zwemt in het water'. Schud nee wanneer je zingt dat het visje "niet kan praten" en kietel je baby wanneer je het visje vraagt om om te draaien.

"Duveltje uit de doos"

(Traditioneel, Verenigde Staten)

Duveltje (bedek je ogen) Zit zo stil. Wil je spelen? Ja, dat wil ik! (gooi armen omhoog)

Baby's houden van dit uitbundige kiekeboespelletje. Laat je baby zien hoe hij zijn ogen moet bedekken en zeg de eerste regels op met een lage stem om sfeer te creëren. Gooi vervolgens je handen omhoog als je de laatste regel roept. Je baby zal het leuk vinden om in spanning af te wachten - om vervolgens verrast te worden met een uitbundige beweging!

"Berend Botje ging uit varen"

(Traditioneel, Nederland)

Berend Botje ging uit varen (beweeg heen en weer) met zijn scheepje naar Zuidlaren. De weg was recht, de weg was krom, nooit kwam Berend Botje weerom!

Je baby doet jou zoveel mogelijk na - ook het "bootje varen." Ga op de grond zitten met je baby op schoot met zijn gezicht naar je toe. Zorg ervoor dat je zijn nek en hoofd ondersteunt.

Beweeg heen en weer, op het ritme van het liedje. Wissel het tempo af voor een snel of langzaam bootreisje. Maak gebruik van het simpele ritme door je eigen tekst te verzinnen. Jullie zullen er allebei om giechelen.

"Ouwe Harm die had een farm"

Ouwe Harm die had een farm, hi-a-hi-a-ho! En op die farm had hij een kip, hi-a-hi-a-ho! Met een tok tok hier en een tok tok daar. Hier een tok, daar een tok overal een tok tok. Ouwe Harm die had een farm, hi-a-hi-a-ho!

Na elk couplet kun je een nieuw dier introduceren, zoals koe ("boe, boe"), varken ("knor, "knor"), kat ("miauw, miauw") enz.

Dit liedje is zo pakkend dat het voor de baby lijkt alsof hij echt meezingt. De geluiden die je maakt zijn leuk en de woorden helpen je baby de namen van dieren te leren. Zing het onderweg naar de dierentuin of boerderij, en maak de geluiden ook als je de bijbehorende dieren ziet. Je kind zal de vertrouwdheid van het liedje erg leuk vinden.

"In de maneschijn"

In de maneschijn, in de maneschijn, klom ik op een trapje naar het raamkozijn. Maar je waagt het niet, nee, je waagt het niet, zo doet een vogel en zo doet een vis. En zo doet een duizendpoot, die schoenenpoetser is En dat is één en dat is twee, en dat is dikke, dikke, dikke tante Kee. En dat is recht en dat is krom, en zo draaien wij het wieleke nog eens om, rom-bom.

"Schommelen"

Schommelen, schommelen, schommelen. De kindjes zijn aan het schommelen. Heen en weer, op en neer.  Ja we schommelen nog een keer!

Wat is nu leuker dan een liedje waar je op mee kunt bewegen? Zet je baby op je schoot met zijn gezicht naar je toe. Houd hem onder zijn armen vast, en laat het schommelen beginnen. Dit spelletje is vooral geschikt voor oudere baby's bij wie de nekspieren sterk genoeg zijn om het hoofd te ondersteunen.

Leren en groeien

Door middel van muziek leert je baby auditieve vaardigheden, die van groot belang zijn voor de taalontwikkeling en later voor de leesvaardigheid. Door gedurende de dag liedjes te zingen, help je je baby te reageren op de geluiden, toonhoogtes en patronen van taal, en deze te herkennen.

Je ontwikkelt zo ook een sterke emotionele en sociale band met je kind. Vingerspelletjes, beweegrijmpjes en simpele liedjes met herhalingen zijn belangrijk voor de taal- en geheugenontwikkeling van een baby, omdat hij leert voorspellen en woorden en betekenissen verbinden aan gedrag.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies