11 Binnenactiviteiten voor baby's

Even geen inspiratie om je baby binnen vier muren te entertainen? Geen probleem, hier is het Pampers team to the rescue! Met veel leuke dingen om samen te doen en het gezellig te houden. Want binnenblijven hoeft zeker niet saai te zijn, met een vleugje fantasie kan het zelfs een avontuur zijn! Tip: je hoeft heus niet elk moment vol te plannen, maar deze lijst is handig voor als je even niet weet wat te doen met je kleintje.

De meeste baby's gaan kruipen tussen de 7 en 10 maanden. Om je kind te stimuleren kun je de volgende spelletjes uitproberen.

Speeltjes

Zorg voor speelgoed dat bewegen aanmoedigt en helpt de spieren van je kleintje te versterken. 

1. Spiegel

Baby's kijken heel graag naar hun eigen spiegelbeeld, dus houd een kinderspiegel in zijn buurt en trek die vervolgens snel weg. Zet dan de spiegel tegen een muur of het meubilair en stuur hem in die richting.

2. Zachte, stuiterbal

Dit eenvoudige speeltje is geweldig bij tal van aan kruipspelletjes, dus houd er 1(of 2) bij de hand. 

3. Trekspeeltje

Trek dit speeltje langzaam over de vloer en laat je baby het proberen te pakken. 

Spelletjes

Geef je kind complimentjes tijdens het spelen, om het kruipen interessant te houden. Met deze activiteiten kun je je baby aanmoedigen om te gaan kruipen.

  1. Doe alsof je een personage bent uit zijn favoriete verhaaltje en achtervolg je kind door het huis. Je baby zal zeker moeten lachen en zijn best doen om uit je bereik te blijven.

  2. Maak een mini-parcours met behulp van kussens, bankkussens en dozen waar je kindje overheen en tussendoor kan kruipen. Doe zelf mee door je te verstoppen achter zo'n obstakel en kiekeboe te spelen.

  3. Ga op de grond zitten met je benen wijd, rol met een bal naar je baby en vervolgens de andere kant op. Hierdoor zal hij alle richtingen oefenen.

  4. Pak het favoriete speelgoed van je baby, verstop het waar hij het direct kan zien en vraag of hij het gaat zoeken. De volgende keer laat je hem het speelgoed verstoppen en ga jij zoeken.

  5. Verspreid verschillende stoffen, bijvoorbeeld bubbelfolie, nepbont en een schuimen vloertegel over de vloer zodat je baby daaraan kan voelen als hij er langs kruipt

Prikkel het gehoor met gewone huishoudspullen

Verzamel een lege (schoenen)doos en verschillende objecten uit je huishouden, bijvoorbeeld een houten lepel, een pantoffel, ... Laat je kleintje experimenteren met de klanken van de verschillende voorwerpen op de doos. Let op dat de voorwerpen veilig zijn, niet scherp bijvoorbeeld en je baby dus niet in gevaar kunnen brengen.

Haal de goochelaar in jezelf naar boven

Baby's vormen een gemakkelijk publiek, laat hen zien hoe de deurbel werkt of laat hen kennis maken met de wereld van lichtschakelaars. Dagelijkse handelingen voor jou, maar magie voor je baby.

Promoveer het raam tot televisietoestel

Ga samen met je baby veilig achter het raam zitten. Benoem en wijs dingen aan die je uit het raam kunt zien, een vogel in de lucht, een bus die voorbijrijdt of de boomhut van de buren. Als je je kleintjes aandacht eenmaal hebt, zul je zien hoe leuk je kleintje het vindt om samen nog meer dingen buiten te benoemen.

Tijd voor een feestje!

Zet de muziek aan en dans met je baby. Als je kleintje al staat of stapt, is dit leuk, maar je kan ook zittend of zelfs liggend je beste dansmoves tonen!

Voorlezen

Neem eens uitgebreid de tijd om je baby voor te lezen. Zelfs wanneer je kind de woorden nog niet (allemaal) begrijpt, is dit goed. Voor de taalontwikkeling, maar ook  voor jullie band samen. Praat eens met verschillende stemmetjes en praat en harder of zachter. Zo hou je de aandacht van je kleintje zeker vast.

Reis rond de wereld in je woonkamer

Is je baby al wat ouder en houdt hij/zij van kruipen, klimmen en ontdekken? Bouw dan een mini parcours met kartonnen dozen, tunnels, stoelen, kussens en dekens. Daag je kleintje vervolgens uit om er onder, door en boven te klauteren. Wees voorzichtig met hoogtes en hoekjes!

Bouwen én afbreken

Wat is er leuker dan een toren bouwen van blokken of dozen? De toren afbreken! Houten speelgoedblokken zijn leuk, maar je kan gerust ook aan de slag door doosjes te vullen met krantenpapier en die te stapelen...

Rollen en dollen

Gewoon een beetje rollen met een bal naar elkaar kan voor je baby al een hele ervaring zijn. Als je kleintje iets groter is, kun je met verschillende balletjes rollen. Vraag je kind dan eens om ‘de bal met de sterretjes' te rollen of ‘de rode bal' te rollen. Zo wordt zelfs het simpelste balspelletje nog leerzaam ook.

De klassieker: kiekeboe

Verstop je gezicht achter je handen of een doekje en maak je baby aan het lachen wanneer je jezelf terug tovert. Extra punten voor wie gekke bekken trekt!

Snoezelbox

Maak een doos met allemaal verschillende stofjes en laat je baby daar met zijn handjes doorheen woelen. Dan voelt je kind het verschil tussen zachte, ruwere gladde en bewerkte stoffen. Goed voor de tastzin!

De truc van het verstopte speelgoed

Overlaad je baby niet telkens met bergen speelgoed, maar geef geleidelijk aan speelgoedjes en neem er af en toe een paar weg. Zo hou je je baby's interesse vast en geef je telkens iets ‘nieuws' om mee te spelen.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies