30 weken zwanger: symptomen en psychische veranderingen

30 weken zwanger: je baby

De ontwikkeling van de hersenen van je baby is verbazingwekkend. Tot nu toe was het oppervlak glad. Deze week beginnen de hersenen een duidelijk gerimpelde verschijning te krijgen. Deze rimpels worden convoluties genoemd en zorgen ervoor dat de hersenen meer hersencellen kunnen bevatten. Altijd een goede zaak!

Tegelijkertijd verdwijnen andere dingen, zoals lanugo, het ultrafijne haar dat het lichaam van je baby bedekte (hoewel hij misschien nog flarden ervan heeft op zijn rug en schouders).

Goed eten is enorm belangrijk in het derde trimester omdat je baby rechtstreeks van jou voedingsstoffen opneemt om zijn interne voorraad op te bouwen en om aan te komen. Het calcium uit de melk die je drinkt, gaat rechtstreeks naar de bouw van zijn botten en het ijzer uit je prenatale vitamines en ijzerrijke voedingsmiddelen verhoogt zijn ijzer totdat hij 6 tot 9 maanden oud is.

Eiwitten zijn ook heel belangrijk in deze laatste maanden, omdat ze zorgen voor een gezonde celgroei in het lichaam van je baby.

embryoimage-week30-700

BABYNAAMTOOL

Babynaamtool icoon

Babynaamtool

Filter op geslacht:

Meisjes

Jongens

Unisex

Filter op thema:

Oudheid

Babynamen Beroemdheden

Bijbelse namen

Eigenzinnig

30 weken zwanger: jouw symptomen

De bovenkant van je baarmoeder komt nu ongeveer 10 centimeter boven je navel uit. De huid van je buik raakt uitgerekt en kan gaan jeuken dit is heel normaal.

Probeer je buik te masseren met een vochtinbrengende lotion. En hoewel de verleiding groot is, probeer niet te krabben, dit maakt de jeuk alleen maar erger. Ook je armen, benen, vingers en tenen kunnen gaan jeuken. Dezelfde regel is van toepassing. Naast het verzachten van de jeuk zorg je voor je huid als geheel, en dat is goed.

Dit is ook het moment om op zoek te gaan naar een kinderarts, huisarts of verloskundige voor je baby. Je zult veel meer vertrouwen hebben in je zorgverlener als je nu de tijd neemt om een weloverwogen keuze te maken. Anders moet je nog snel een keuze maken in het ziekenhuis nadat je al bevallen bent!

Het is belangrijk dat je iemand vindt waar je je goed bij voelt, je zult hem of haar heel vaak zien, vooral tijdens het eerste levensjaar van je baby. Vraag aanbevelingen bij je vrienden en neem de tijd om elke kandidaat te bezoeken.

Van de deskundigen: Ben je al gaan shoppen voor je kleintje?

"Wanneer je zijn wieg aan het samenstellen bent, besteed extra aandacht aan hoe de lakentjes passen", zegt expert en gediplomeerd verpleegkundige Linda Jonides. "Loszittende lakens kunnen gevaarlijk zijn voor je baby en verstikkingsgevaar veroorzaken."

30 weken zwanger: Jouw Checklist

  • Zorg voor voldoende calcium, ijzer en proteïne voor de ontwikkeling van je baby

  • Masseer je jeukende buik met lotion; krabben maakt het alleen maar erger

  • Oefen de technieken die je tijdens de zwangerschapsgymnastiek hebt geleerd

  • Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips.

Beheer Cookies