23 weken zwanger: symptomen en psychische veranderingen

23 weken zwanger: je baby

Nu dat de botjes in zijn oortjes harder zijn geworden, kan je baby jou horen en verkiest hij jouw stem over andere geluiden. Verwen hem dagelijks met lezen, praten of zingen. Als je het raar vindt om tegen je buik te lezen, denk eraan dat hoe meer je baby jouw stem hoort, hoe beter hij jou zal kennen als hij wordt geboren!

Het omringende vruchtwater is voor je baby de perfecte plek om uit te groeien tot een gezonde pasgeborene. De zoute vloeistof houdt hem warm, beschermt hem tegen infecties en is veerkrachtig genoeg om zijn ontwikkelende lichaam te oefenen. Nu bevat het vruchtwater ongeveer een halve liter vloeistof en wordt iedere drie tot vier uur ververst.

embryoimage-week23-700

23 weken zwanger: jouw symptomen

Als je je nog niet hebt ingeschreven voor een zwangerschapscursus, doe dat dan nu, want lessen zijn snel vol. De meeste programma's zijn bedoeld om in de 32e week van de zwangerschap te beginnen. Het is een goed idee om je in te schrijven voor een cursus die minstens enkele weken voor de geplande geboortedatum eindigt, voor het geval dat je kleintje beslist om vroeger dan gepland te verschijnen.

In dit stadium van je zwangerschap moet je ervoor zorgen dat je genoeg ijzer krijgt. IJzer is nodig voor de productie van rode bloedcellen, die zuurstof voor jou en voor je baby helpen circuleren.

Veel vrouwen hebben lichte bloedarmoede voor ze zwanger raken, en 20 procent van de vrouwen wordt behandeld voor bloedarmoede door ijzertekort tijdens de zwangerschap. Enkele (vaak bijna onmerkbare) symptomen van bloedarmoede zijn vermoeidheid, zwakte, ademtekort of flauwvallen.

Om bloedarmoede door ijzertekort te behandelen, ga op zoek naar voedingsmiddelen met meer ijzer! IJzerrijke etenswaren zijn rood vlees, suikerstroop, linzen en bladgroenten zoals spinazie en kool. De meeste vrouwen moeten ook extra ijzer nemen, dat gewoonlijk wordt toegediend als onderdeel van een prenatale vitamine.

Het is belangrijk dat je verloskundige bij elk prenataal bezoek je bloeddruk meet. De bloeddruk kan tijdens de zwangerschap iets hoger liggen vanwege de grotere hoeveelheid bloed en de kracht waarmee je hart zich samentrekt. Zorg ervoor dat je bloeddruk op een goed niveau is, zodat jij en je baby gezond zijn voor het derde trimester.

Van de deskundigen: Nu dat de zwangerschap te zien is, maak je je wellicht druk of je buik ergens tegenaan komt.

"De baarmoeder en het vruchtwater zijn een prachtige kussen voor je foetus", zegt expert en gediplomeerd verpleegkundige Margaret Comerford Freda. "Maar als je je zorgen maakt, kun je het beste contact opnemen met je verloskundige."

23 weken zwanger: Jouw Checklist

  • Lees je baby voor, praat met je baby, zing voor je baby

  • Zorg ervoor dat je voldoende ijzerhoudende voeding eet

  • Probeer met een kussen tussen je knieën te slapen om je onderrug extra steun te geven

  • Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips.

Beheer Cookies