28 weken zwanger: symptomen en psychische veranderingen

28 weken zwanger: je baby

Vorige week opende je baby zijn ogen voor de eerste keer in vier maanden en begon hij licht en schaduwen te zien. Als je in deze week een helder licht schijnt tegen je buik, kan hij zijn ogen openen en zich afkeren van het licht!

Het zicht van je kleintje is niet het enige zintuig dat al werkt. De golfpatronen van zijn hersenen geven aan dat ze op geluiden in de omgeving reageert. Wat registreert hij? Het geluid van je stem, het grommen van je maag als je honger hebt, zelfs geluiden buiten je lichaam.

Zijn hersengolven laten nu ook verschillen zien tijdens het slapen. Deze slaapcycli worden duidelijker en meer uitgesproken naarmate hij dichter bij de uitgerekende datum komt.

Dit is een belangrijke fase in de ontwikkeling van de longen van je baby. Bloedvaten worden door beide longen heen gevormd en, wanneer hij zijn eerste hap lucht neemt, zullen zijn longen de zuurstof opnemen en naar deze vaten sturen om het zuurstofrijke bloed door zijn lichaam te laten circuleren.

Je baby begint nu ook een oppervlakte-actieve stof aan te maken die ervoor zorgt dat de luchtblaasjes in zijn longen niet aan elkaar vastkleven. Hierdoor kan je baby normaal ademhalen na de geboorte. De bronchiën beginnen ook te rijpen en op te delen in steeds kleinere takken.

embryoimage-week28-700

BABYNAAMTOOL

Babynaamtool icoon

Babynaamtool

Filter op geslacht:

Meisjes

Jongens

Unisex

Filter op thema:

Oudheid

Babynamen Beroemdheden

Bijbelse namen

Eigenzinnig

28 weken zwanger: jouw symptomen

Naarmate je zwangerschap vordert, kunnen zich zwangerschapsstriemen vormen op je huid, vooral op je buik. Je kunt deze roze, rode of witte strepen ook krijgen op je heupen, borsten, billen en dijen.

Er zijn veel crèmes en lotions op de markt die beweren zwangerschapsstriemen te kunnen voorkomen of te voorkomen dat ze zich verspreiden, maar de meeste deskundigen zijn het erover eens dat je niet veel kunt doen om ze te voorkomen.

Leg de schuld bij je genen, als je moeder ze had, krijg jij ze waarschijnlijk ook. Het kan in elk geval geen kwaad om je buik in te smeren met een crème. Zo voorkom je ook dat je huid droog en jeukerig wordt. (Het goede nieuws is dat zwangerschapsstriemen meestal verdwijnen na de geboorte.)

Voel je je onhandig? Door het verschuiven van je zwaartepunt én door je losse gewrichten kan het zijn dat je wat vaker dan gewoonlijk tegen tafels aanloopt of over je eigen voeten struikelt. Helaas kun je hier weinig aan doen. Zorg voor platte schoenen en doe het rustiger aan, mensen hebben hier begrip voor!

Van de deskundigen :Je bent waarschijnlijk al een tijdje niet meer misselijk, maar je kunt nu twee verschillende buik-gerelateerde irritaties krijgen: brandend maagzuur en indigestie. Waarom nu?

"Tijdens de zwangerschap vertraagt het hele gastro-intestinale systeem", vertelt expert en gediplomeerd verpleegkundige Margaret Comerford Freda. "Als gevolg daarvan ontspannen de spieren van de maag en de slokdarm, waardoor de spijsverteringzuren in je slokdarm en mond terechtkomen."

Eet kleine, frequente maaltijden om je maagzuren op een optimaal niveau te houden en zorg ervoor dat je rechtop zit als je eet! Echter, als het probleem te groot wordt, aarzel dan niet om contact op te nemen met je verloskundige.

28 weken zwanger: Jouw Checklist

  • Gebruik crème of lotion op jeukende huid

  • Laat je hakken in de kast en draag alleen platte schoenen om struikelen en vallen te voorkomen

  • Bepaal wie je bij de bevalling wilt hebben

  • Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips.

Beheer Cookies