38 weken zwanger: symptomen en psychische veranderingen

38 weken zwanger: je baby

Je baby is nu voldragen, zelfs al zijn er nog twee weken te gaan voor de uitgerekende datum. De meeste baby's worden binnen twee weken voor of na de uitgerekende geboortedatum geboren. Je zult dus waarschijnlijk bevallen in de komende vier weken!

Dit hoeft niet te betekenen dat je met alles moet stoppen en wachten tot de bevalling gaat beginnen. Je kleintje kan ook beslissen dat hij nog een tijdje blijft zitten.

Terwijl jij de tekenen voor bevalling in de gaten houdt, verliest je baby lanugo, de fijne haartjes die maandenlang op zijn lichaam hebben gezeten. Hij heeft misschien nog wat op haar schouders, voorhoofd of nek als hij wordt geboren. Hij zal ook de meeste, zo niet alle, vernix hebben verloren. Dit is de romige wasachtige substantie die zijn huid beschermde tegen het vruchtwater.

En wat gebeurt er met de verloren vernix en lanugo? Een deel eindigt in de darmen van je baby, in het meconium. Meconium is de groen-zwarte, teerachtige substantie die de eerste ontlasting van je baby is nadat hij is geboren. Het bestaat ook uit dode cellen, vruchtwater en afvalstoffen uit de lever, alvleesklier en galblaas van je baby. De nieren van je baby filteren ook wat afvalstoffen, maar ze zullen niet volledig functioneren tot na de geboorte.

embryoimage-week38-700

BABYNAAMTOOL

Babynaamtool icoon

Babynaamtool

Filter op geslacht:

Meisjes

Jongens

Unisex

Filter op thema:

Oudheid

Babynamen Beroemdheden

Bijbelse namen

Eigenzinnig

38 weken zwanger: jouw symptomen

Naarmate je baby groter wordt, oefent hij meer en meer druk uit op je blaas, die nu ongeveer zo plat is als een pannenkoek. Je gaat waarschijnlijk vaker naar de wc dan je ooit voor mogelijk hield!

Hoe vervelend dit ook lijkt, je moet water blijven drinken om je vochtgehalte op peil te houden. Houd een grote fles water bij de hand zodat je minder vaak naar de keuken hoeft te lopen (en je energie kunt sparen voor je wc-bezoeken).

Het is nu tijd om je notities van de zwangerschapscursus nog even te doorlopen en te beslissen in welke positie je wilt bevallen. Sommige vrouwen kiezen ervoor om rechtopstaand weeën op te vangen, terwijl andere vinden dat dat gemakkelijker gaat op handen en voeten. Weer anderen brengen veel tijd door in een schommelstoel.

Het helpt als je de verschillende posities nu uitprobeert, het kan zijn dat jij en je partner niet meer alle mogelijkheden herinneren als de grote dag daar is.

Heb je al een kinderzitje voor in de auto? Als dat niet zo is, ga onmiddellijk naar de winkel! Je moet een kinderzitje in je auto hebben gemonteerd om je baby veilig (en wettelijk) van het ziekenhuis naar huis te kunnen vervoeren.

Onthoud dat slechts 5 procent van alle baby's op de uitgerekende datum wordt geboren, dus dit is echt iets wat op voorhand moet worden gepland.

Van de deskundigen:Je hebt misschien geen honger als de bevalling eenmaal begint, maar als dat wel zo is, kies dan voor iets lichts. "Sommige vrouwen ervaren misselijkheid, veroorzaakt door hun pijnmedicatie of door de intensiteit van de bevalling. Als hun maag vol is, kan de misselijkheid leiden tot braken", zegt deskundige en gediplomeerd verpleegkundige Elaine Zwelling. "Je kunt het beste vetvrij snacken, zodat het snel kan worden verteerd, zoals eenvoudige pasta, toast en heldere bouillon."

38 weken zwanger: Jouw Checklist

  • Blijf veel water of andere vloeistoffen drinken om niet uit te drogen

  • Probeer de verschillende bevallingsposities uit

  • Installeer het stoeltje voor de baby in de auto

  • Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips.

Beheer Cookies