36 weken zwanger: symptomen en psychische veranderingen

36 weken zwanger: je baby

Je baby vindt het heerlijk om je te horen lezen en zingen. Sterker nog, onderzoek toont aan dat pasgeborenen liever de stem van hun moeder horen dan andere stemmen. Onderzoek toont ook aan dat baby’s de voorkeur hebben voor een liedje dat voor hen werd gespeeld toen ze in de baarmoeder zaten.

Als je dit nog niet hebt gedaan, is het nog niet te laat om ermee te beginnen! Kies dagelijks een moment om je favoriete cd te draaien, je favoriete lied te zingen of om je baby een verhaal voor te lezen. Hij is dol op deze momenten samen, of hij nu in de baarmoeder zit of in je armen ligt.

Het hoofd van je baby is speciaal ontworpen om de reis te maken via de baarmoederhals en het bekken. De botten in zijn schedel zitten nog niet aan elkaar, deze losse constructie maakt zijn hoofd zeer vormbaar, zodat het door het geboortekanaal kan zonder nadelige gevolgen voor een van jullie. Deze botten groeien gedurende het eerste levensjaar langzaam aan elkaar.

embryoimage-week36-700

BABYNAAMTOOL

Babynaamtool icoon

Babynaamtool

Filter op geslacht:

Meisjes

Jongens

Unisex

Filter op thema:

Oudheid

Babynamen Beroemdheden

Bijbelse namen

Eigenzinnig

36 weken zwanger: jouw symptomen

Vanaf nu tot de bevalling zul je heel vaak een bezoek brengen aan je verloskundige. De meeste zorgverleners willen je vanaf de 36e week elke week zien, zodat ze kunnen uitkijken naar voortekenen van de geboorte.

Je verloskundige zal ook je bloeddruk meten en controleren of je urine geen eiwitten bevat. Hoge bloeddruk en eiwit in de urine kunnen tekenen zijn van pre-eclampsie, een complicatie tijdens de zwangerschap die gevaarlijk kan zijn voor jou en voor je baby.

Je baarmoeder is nu duizend keer groter dan normaal. En ze komt tot aan je ribben, waardoor ademen lastiger wordt, maar dat heb je inmiddels vast gemerkt.

Je bent inmiddels bijna 11 tot 14 kilo aangekomen. En de volgende vier weken zul je waarschijnlijk nog enkele kilootjes aankomen. Toch komen sommige vrouwen helemaal niet meer aan in de laatste maand van hun zwangerschap

Je baarmoeder is echter misschien niet het enige lichaamsdeel dat uitdijt. Zelfs als je tot nu toe geen last hebt gehad van oedeem (de medische benaming van een zwelling die wordt veroorzaakt door overtollig vocht), kan het zijn dat je in de laatste maand van je zwangerschap meer vocht vasthoudt. Neem, indien mogelijk, even de tijd om enkele minuten met je voeten omhoog of om op je linkerzij te liggen. Deze houdingen stimuleren de bloedsomloop, zodat het vocht uit je ledematen verdwijnt.

Let op: door minder te drinken neemt het oedeem niet af! Je moet nog steeds acht glazen water per dag drinken om afvalstoffen door je nieren te laten verwijderen, om je ontlasting te bevorderen en om je bloedvolume op peil te houden.

36 weken zwanger: Jouw Checklist

  • Blijf zingen, lezen en praten met je baby

  • Plan wekelijkse afspraken met je arts of verloskundige

  • Rust wanneer mogelijk, bij voorkeur met je voeten omhoog

  • Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips.

Beheer Cookies