6 weken zwanger: symptomen en lichamelijke veranderingen

6 weken zwanger: je baby

Deze week vindt een belangrijke mijlpaal plaats! De neuraalbuis, die zich vorige week begon te vormen, begint zich nu te sluiten over wat later het ruggenmerg van je baby zal worden.

Hoewel het embryo er nog steeds een beetje uitziet als een klein kikkervisje, vormen zich plooien van weefsel aan de bovenkant, en deze zullen zich uiteindelijk vormen tot de kin, wangen en kaak van je kleintje. De delen die zich tot de ogen en de neus zullen vormen beginnen al op te komen en de binnenste oorstructuur wordt naar binnen geduwd.

De hartbuis, die zich vorige week heeft gevormd, zet zijn ontwikkeling voort en groeit geleidelijk tot vier primitieve kamers en begint te kloppen als een kleine trommel.

Andere belangrijke organen, zoals de nieren en de lever, beginnen ook vorm te krijgen. De longen bestaan elk uit een enkele buis, en beginnen een soort zakjes te worden - ze moeten nog veel groeien voordat ze lucht kunnen doorstromen!

embryoimage-week06-700

6 weken zwanger: jouw symptomen

De veranderingen die je lichaam ondergaat tijdens het begin van de zwangerschap kunnen spannend maar ook uitdagend zijn. Vergeet niet dat elk symptoom een reden heeft. Het kan zijn dat je borsten tintelen of gevoelig zijn als gevolg van een snellere bloedstroom, je lichaam is al druk bezig ze voor te bereiden op de borstvoeding. Zorg ervoor dat je een goed ondersteunende beha draagt, zelfs 's nachts als dat helpt.

Het kan ook zijn dat je constipatie ondervindt als gevolg van het hormoon progesteron, dat het darmkanaal doet vertragen. Doe daarom regelmatig aan lichaamsbeweging en eet een evenwichtig dieet, liefst met vezelhoudende voedingsmiddelen zoals fruit, groente en granen. En drink meer water! Probeer minstens acht glazen per dag te drinken.

Ongeveer 70 procent van de zwangere vrouwen heeft last van ochtendmisselijkheid, met name gedurende het eerste trimester. Misselijkheid wordt veroorzaakt door hCG, het zwangerschapshormoon dat direct na de bevruchting vrijkomt.

Van de deskundigen: "Het hormoon dat jouw misselijkheid veroorzaakt, kan ook hoofdpijn veroorzaken," stelt deskundige en gediplomeerd verpleegkundige Elaine Zwelling. "Hoofdpijn tijdens de zwangerschap kan ook worden veroorzaakt door vermoeidheid, spanning, honger en fysieke of emotionele stress."

6 weken zwanger: Jouw Checklist

  • Draag als je last hebt van gevoelige borsten een ondersteunende beha, ook 's nachts

  • Drink veel water, eet vezelrijk voedsel en beweeg regelmatig om verstopping te voorkomen

  • Bestrijd ochtendmisselijkheid met kleinere maaltijden, kruidenthee of ijskompressen

  • Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips.

Beheer Cookies