13 weken zwanger

13 weken zwanger: je baby

De foetus heeft nu alle belangrijke lichaamsstructuren gevormd en dus kunnen de organen aan het werk: De lever scheidt gal af, de alvleesklier produceert insuline en de nieren vormen urine om afvalstoffen af te voeren.

De urine komt in het vruchtwater terecht. De darmen van je baby, die gedeeltelijk in de navelstreng hebben gezeten, hebben zich nu teruggetrokken in de buik omdat er genoeg ruimte voor is vrijgekomen.

Er ontstaan spierlagen in het darmkanaal en dus zal het spijsverteringsstelsel binnenkort ook op gang komen!

In de volgende maanden zal het lichaam groeien en meer in proportie komen. Wanneer je baby geboren wordt, is het hoofd slechts een kwart van je baby's totale lengte.

embryoimage-week13-700

13 weken zwanger: jouw symptomen

Veel vrouwen beschrijven de volgende paar maanden als de mooiste periode van hun zwangerschap. De ongemakken van het eerste trimester - vermoeidheid, misselijkheid en frequent plassen - zijn al heel wat verminderd en je hebt nu eindelijk de kans om te genieten van je zwangerschap. Veel vrouwen voelen tijdens dit tweede trimester zelfs een golf van energie!

Je hebt vast wel eens gehoord dat zwangere vrouwen "stralen". Je buik zal verder gaan groeien en je zult je eindelijk echt zwanger gaan voelen.

Een van de redenen waarom je je zwanger voelt is misschien omdat je wat zwaarder wordt rond je middel. Je broeken zitten nu waarschijnlijk een beetje strak, maar het is nog te vroeg om positiekleding te gaan dragen, vooral als dit je eerste zwangerschap is, maar de leuke ruimzittende positie-outfits waar je een oogje op had zullen comfortabeler zitten. Wat je ook kiest, kleed je voor comfort - kies voor loszittende broeken, tops en jurken.

13 weken zwanger: Jouw Checklist

  • Ga op zoek naar comfortabele, stijlvolle positiekleding

  • Geniet van het begin van het tweede trimester, als je meer energie hebt en minder misselijk bent

  • Bedenk of je het grote nieuws met meer familieleden en vrienden wilt delen

  • Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips.

Beheer Cookies