22 weken zwanger: symptomen en lichamelijke veranderingen

22 weken zwanger: je baby

Je baby kan zelfs zijn voorhoofd fronsen, alsof hij een lastig probleem wil oplossen. En nu krijgt hij zelfs wenkbrauwen om het mee te doen! Deze fijne haartjes hebben, net als de haartjes op zijn schedel, nog geen pigment, ze zijn helemaal wit. Zijn oogleden zijn ook al helemaal ontwikkeld, maar tot 28 weken zitten ze nog volledig dicht.

Rek- en strekoefeningen zijn momenteel waarschijnlijk het populairste spelletje voor je baby. Nu zijn armen en benen hun juiste verhoudingen hebben bereikt, oefent hij heftig met schoppen, buigen en het ineenslaan van zijn handjes. Over zijn handjes gesproken, zijn nagels bedekken zijn vingertoppen nu volledig, net zoals bij jou. En ze blijven doorgroeien.

Ook al heeft je baby nu een lengte van meer dan 24 cm, hij weegt maar zo'n 370 gram, ongeveer de grootte van een papaya. Hij heeft op dit moment slecht 1% lichaamsvet. Maar dat duurt niet lang! Vanaf dit moment zal hij lagen vet krijgen die helpen om lichaamswarmte te produceren en vast te houden. Het vet van je kleintje is vergelijkbaar met jouw extra vet tijdens de zwangerschap. Het heet bruin vet en wordt in energie omgezet om jullie allebei in evenwicht te houden.

embryoimage-week22-700

22 weken zwanger: jouw symptomen

Ondanks de pijntjes die je zo nu en dan voelt, is dit een erg leuke fase van je zwangerschap! Je buik is nu groot genoeg om je echt zwanger te voelen en de rest van de wereld weet dit nu ook. (Maar je bent nog niet zo dik dat je moeite hebt om uit een stoel te komen of je veters te strikken.) Je ochtendmisselijkheid is waarschijnlijk voorbij en je trek is weer terug, en hoe! Geniet vooral van deze periode.

Over het algemeen voel je je misschien wel goed, maar we worden allemaal wel eens ziek. Als een verkoudheid of de griep je te pakken heeft, meld dit dan onmiddellijk aan je verloskundige. Neem alleen medicijnen die door een deskundige zijn goedgekeurd.

Om zo snel mogelijk te herstellen moet je extra veel drinken en regelmatig eten. We hebben allemaal al gehoord (van dokters én grootmoeders) over de geneeskracht van kippensoep. Het is warm, vloeibaar en voedzaam, alles wat je nodig hebt als je ziek bent. Het is niet erg voor je baby als je enkele dagen minder goed eet, maar je zult sneller genezen als je je naar behoren voedt.

Van de deskundigen: Je voelt wellicht wat pijn in het bekken naarmate je zwangerschap vordert.

"Pijn aan de symfyse - het gewricht in het midden van je schaambeen - is vrij normaal tijdens de zwangerschap", vertelt expert en gediplomeerd verpleegkundige Elaine Zwelling. "Zwangerschapshormonen maken je gewrichten losser, zodat je bekken kan spreiden tijdens de bevalling. Dit verhoogt de flexibiliteit, maar kan ook pijn veroorzaken!"

22 weken zwanger: Jouw Checklist

  • Neem geen medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn zonder eerst te overleggen met je huisarts

  • Geniet van deze laatste paar weken dat je nog gemakkelijk uit een stoel kunt opstaan en je zelf je veters kunt strikken

  • Plan de inrichting en de boodschappenlijst voor de kinderkamer

  • Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips.

Beheer Cookies