24 weken zwanger

24 weken zwanger: je baby

Als je baby naar zijn borst zou kunnen kijken, zou hij zijn eerste anatomieles krijgen. De huid van je kleintje is nog steeds dun en transparant, dus je kunt de bloedvaten, botten en organen eronder zien. Zijn huid zal in de volgende maanden dikker worden tot het ondoorzichtig is.

Ook zitten de ogen van je baby nog steeds dicht, maar alle delen van zijn ogen zijn aanwezig, waaronder het netvlies, dat zich in de komende maand verder ontwikkelt. De iris, het gekleurde gedeelte van het oog, bevat nog steeds geen pigment.

De ogen van je kleintje zullen in de komende maanden kleur krijgen, hoewel de kleur pas definitief wordt na de geboorte.

embryoimage-week24-700

24 weken zwanger: jouw symptomen

Vanaf nu moet je goed uitkijken voor signalen van vroegtijdige bevalling. De meest voorkomende symptomen zijn menstruatieachtige krampen, een verandering in vaginale afscheiding, een doffe pijn in je onderrug, samentrekkingen van de baarmoeder, druk op je bekken (alsof de baby erop drukt) of vruchtwater dat uit je vagina lekt of vloeit.

Veel van deze klachten, zoals rugpijn of milde samentrekkingen, kunnen natuurlijk gewoon een van de gebruikelijke ongemakken van zwangerschap zijn. Let goed op de signalen van je lichaam, als de symptomen vaak voorkomen of niet verdwijnen nadat je wat water of sap hebt gedronken en een uurtje bent gaan liggen, bel dan direct je verloskundige. Houd er ook rekening mee dat je meteen medische hulp nodig hebt als er vruchtwater uit de vagina vloeit of lekt.

Ook de vader verandert tijdens de zwangerschap, hoewel die veranderingen fysiek minder zichtbaar zijn dan die van jou. Misschien probeert je partner nu een andere look uit - hij laat misschien een baard of snor groeien, of kiest een nieuw kapsel - of begint hij nieuwe activiteiten om zich voor te bereiden op deze wonderbaarlijke maar soms ook beangstigende fase in het leven.

Het wordt nu tijd om over deze veranderingen te praten en te bespreken hoe het ouderschap jullie relatie zal beïnvloeden.

Volgens deskundigen: Door je groeiende buik moet je waarschijnlijk wat aanpassingen doen achter het stuur.

"Zorg ervoor dat het heupgedeelte van de autogordel onder je buik gaat, dicht tegen de botten van je heupen", zegt Dr. Suzanne Dixon. "De schouderriem moet boven je buik van de schouder naar de heup gaan, niet eroverheen."

24 weken zwanger: Jouw Checklist

  • Zorg dat je vroegtijdige weeën kunt herkennen

  • Neem onmiddellijk contact op met je huisarts als je vocht verliest via je vagina

  • Praat met je partner over jullie nieuwe rol als ouders en welke invloed dit heeft op jullie relatie

  • Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips.

Beheer Cookies