25 weken zwanger

25 weken zwanger: je baby

De huid van je baby is nog steeds dun, gerimpeld en bleek, maar hij wordt iedere dag iets dikker dankzij het vet en de spieren die hij aanmaakt. Op dit moment ontwikkelen zich kleine bloedvaten, zogeheten haarvaten, onder de huid van je kindje die een roze tint geven.

In deze periode ontwikkelt de hersenschors van je kleintje zich in lagen. De meeste actie wordt nog steeds bestuurd door andere hersengebieden die zich al veel eerder hebben ontwikkeld. De menselijke hersenschors is de meest uitgebreide hersenstructuur van het dierenrijk en geeft ons de mogelijkheid om na te denken, te plannen en op complexe manieren te voelen.

embryoimage-week25-700

25 weken zwanger: jouw symptomen

Lijkt het alsof je organen worden weggedrukt? Dat komt omdat je baarmoeder nu bijna zo groot is als een voetbal. Ze loopt van je schaambeen tot een punt halverwege je navel en je borstbeen (het punt waar je ribben samenkomen) en heeft een doorsnede van ongeveer 25 centimeter.

De constante neiging om te plassen werkt mogelijk ook op je zenuwen. Sterker nog, het is een van de meest irritante uitdagingen van een zwangerschap. Je bent nog maar net terug van de wc en nu moet je alweer!

Hoewel dit soms behoorlijk lastig kan zijn, moet je er toch voor zorgen dat je je blaas leegt zodra je daartoe aandrang voelt. Infecties aan de urinewegen komen veelvuldig voor tijdens de zwangerschap en ze kunnen ontstaan of erger worden door niet op tijd of niet volledig te plassen.

Een van de symptomen van een infectie aan de urinewegen is de behoefte om vaak te moeten plassen. Een ander is dat je voelt dat je moet gaan - net of je echt dringend moet gaan - maar er komt niets uit. Het kan zijn dat je een branderig gevoel of pijn voelt als je plast, of je urine kan een onaangename geur hebben. Als je deze symptomen hebt, bel dan meteen je huisarts. Urineweginfecties zijn eenvoudig te genezen, maar kunnen problematisch worden als ze niet worden behandeld.

Van de deskundigen: Kan je partner 's nachts niet slapen omdat je snurkt?

"Het is een veelgehoorde zwangerschapsklacht", zegt expert en gediplomeerd verpleegkundige Elaine Zwelling. "Het toegenomen oestrogeen in je lichaam zorgt voor opstoppingen en kan snurken veroorzaken." Probeer te stomen om je bijholten vrij te maken, of probeer een nasale strip!

25 weken zwanger: Jouw Checklist

  • Laat je bloedwaarden controleren op tekenen van zwangerschapsdiabetes

  • Wees bedacht op tekenen van een blaasontsteking, iets dat vaak voorkomt tijdens de zwangerschap

  • Plan je zwangerschaps- en ouderschapsverlof

  • Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips.

Beheer Cookies