26 weken zwanger

26 weken zwanger: je baby

Deze week beginnen de neusgaten van je baby te openen. Zo kan hij oefenen met ademen met behulp van zijn spieren en longen. Hij kan natuurlijk geen lucht inademen, dus in plaats daarvan 'inhaleert' en 'exhaleert' hij vruchtwater. Tegen de tijd dat hij wordt geboren, is hij een pro!

Je baby oefent ook een paar voedingsspieren, zijn lippen en mond. Zijn zuigreflex is zo sterk dat als zijn hand voor zijn gezicht zweeft, hij op zijn duim of vingers zal zuigen. Echo's tonen vaak baby's in de baarmoeder die op hun duimen zuigen. Sommige baby's worden zelfs geboren met zuigblaren op hun vingers, duimen, lippen of handen! Zuigen is slechts een van de meer dan 70 reflexen die je baby zal hebben wanneer hij wordt geboren.

Grijpen is nog een van die vele reflexen. Als je je vinger laat vastpakken door een pasgeborene, zul je versteld staan van de kracht van zijn grip. Je baby is dit dus nu aan het oefenen. Zijn favoriete trekspeelgoed is zijn navelstreng, waar hij graag aan rukt en trekt, maar je hoeft geen zorgen te maken! De navelstreng kan wel wat hebben.

embryoimage-week26-700

BABYNAAMTOOL

Babynaamtool icoon

Babynaamtool

Filter op geslacht:

Meisjes

Jongens

Unisex

Filter op thema:

Oudheid

Babynamen Beroemdheden

Bijbelse namen

Eigenzinnig

26 weken zwanger: jouw symptomen

Vergeet niet dat je baby van hetzelfde bord eet als jij, dus let op wat en hoe vaak je eet!

Je moet ook goed eten voor je eigen gezondheid. Een lage bloedsuikerspiegel kan je duizelig, wankel en moe maken. Regelmatig een kleine maaltijd eten helpt je bloedsuiker op gelijk niveau houden. Neem als je op pad gaat altijd kleine snacks mee zoals fruit of yoghurt, zodat je niet ineens zonder een voedzaam tussendoortje komt te zitten.

Veel vrouwen vragen zich af of het wel een goed idee is om scherp gekruid voedsel te eten tijdens de zwangerschap. Er bestaat geen eenduidig antwoord op deze vraag. Als je van gekruid eten houdt en je kunt er goed tegen, ga er dan gewoon mee door. Maar als je voedsel uitprobeert waar je niet aan gewend bent, kan je maag van streek raken, of je zwanger bent of niet. Wees dus voorzichtig met culinaire avonturen.

Van de deskundigen: "Als je zwangerschap geen verhoogd risico heeft, kun je waarschijnlijk werken tot je uitgerekende datum", zegt expert en gediplomeerd verpleegkundige Margaret Comerford Freda.

Toch zijn er maatregelen die je elke dag moet nemen om comfortabel te blijven, zoals regelmatig je voeten omhoog leggen om de doorbloeding te bevorderen en zwelling te beperken.

26 weken zwanger: Jouw Checklist

  • Let op wat je eet en hoe vaak je eet

  • Zorg dat je altijd kleine snacks, zoals fruit of yoghurt, bij je hebt.

  • Schrijf je bij het plaatselijk ziekenhuis in voor je bevalling

  • Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips.

Beheer Cookies