27 weken zwanger: symptomen en psychische veranderingen

27 weken zwanger: je baby

Na vier maanden gesloten te zijn geweest, kunnen de oogleden van je baby weer openen. Samen met het feit dat het visuele deel van zijn hersenen actief is en de meeste oogstructuren voltooid zijn, betekent dit dat je kleintje de wereld om hem heen, hoe beperkt ook, kan zien. Hij kan geen objecten onderscheiden, maar hij kan wel licht en schaduwen zien.

Door aandacht te besteden aan zijn bewegingen in je lichaam, krijg je een goed beeld van hoe je baby de dag (en nacht!) doorbrengt. Net als baby's in de armen van hun moeder valt jouw kleintje in slaap door schommelen. Je dagelijkse activiteiten voelen voor jou wellicht niet als schommelen, maar het vruchtwater is zo’n zacht kussen voor je baby dat hij alleen maar een zacht wiegen voelt, waardoor de kans groot is dat hij overdag slaapt.

Dit kan 's nachts anders zijn wanneer je gaat liggen om te rusten. Opeens is hij wakker en klaar voor een feestje!

Je kleintje krijgt er in de komende maand 450 gram bij. Deze week heeft hij al een lengte van 24 cm, gemeten van kruin tot romp, en weegt hij ongeveer 900 gram, ongeveer de grootte van een koolraap. Hoewel hij snel groeit, zijn zijn hersenen en longen nog onderontwikkeld.

embryoimage-week27-700

BABYNAAMTOOL

Babynaamtool icoon

Babynaamtool

Filter op geslacht:

Meisjes

Jongens

Unisex

Filter op thema:

Oudheid

Babynamen Beroemdheden

Bijbelse namen

Eigenzinnig

27 weken zwanger: jouw symptomen

Je borsten zullen continu veranderen tijdens de zwangerschap (en ook daarna). Waarschijnlijk zijn je borsten nog wat gegroeid sinds ze in het eerste trimester begonnen op te zwellen. Veel vrouwen merken dat de areola, het donkere deel van de borst rondom de tepel, ook verandert.

In het eerste trimester werd je areola waarschijnlijk wat donkerder. Nu kan de donkere, gepigmenteerde huid zich buiten de areola uitstrekken. Dit wordt de tweede areola genoemd, die de helft van je borst kan bedekken! Niemand weet precies waarom dit gebeurt, maar veel deskundigen denken dat de donkerder geworden huid een soort herkenningspunt is voor je baby om je tepel te vinden tijdens de borstvoeding. Het is een tijdelijk verandering die tot 12 maanden na de bevalling zichtbaar kan blijven.

Net als de meeste zwangere vrouwen heb je waarschijnlijk erg levendige, zelfs bizarre dromen zodra je indommelt: Je bevalt van een volwassen zoon. Je bevalt van… een nest katjes! Je pasgeboren baby opent zijn mond en zegt: "Ik hou van je, mama."

Rare dromen zijn heel normaal.

Je droomt mogelijk niet alleen over je zwangerschap en je baby. Veel vrouwen geven aan dat hun dromen tijdens de zwangerschap bestaan uit wilde avonturen en vreemde gebeurtenissen. Wat is er aan de hand?

De dramatische dromen tijdens je zwangerschap kunnen worden veroorzaakt door de extra hormonen die door je lichaam stromen. Of het kan gewoon een manier zijn waarop je hersenen omgaan met al de gedachten en emoties die je nu overspoelen. Wat de oorzaak ook is, geniet van je bruisende nachtelijke escapades en neem ze niet al te serieus!

Van de deskundigen: Voor twee eten betekent niet dat je twee keer zoveel moet eten! Dit is vooral belangrijk als het gaat om voedingsstoffen, zoals eiwit.

"Om te helpen voldoen aan de eiwitbehoefte van jou en je baby tijdens de zwangerschap, moet je 'kwaliteitseiwitten' eten", zegt gediplomeerd verpleegkundige en expert Margaret Comerford Freda. En als je de neiging krijgt om te eten is 'groener' wellicht de gezondere en betere keuze. Freda waarschuwt wel: "De meeste dierlijke eiwitten zijn kwaliteitseiwitten, terwijl de meeste plantaardige eiwitten dat niet zijn."

27 weken zwanger: Jouw Checklist

  • Bedenk of je gebruik wilt maken van een doula of bevallingscoach

  • Door de extra hormonen kun je meer dramatische of levendige dromen hebben

  • Bekijk de mogelijkheden voor kraamzorg en hulp tijdens de eerste weken na de bevalling

  • Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips.

Beheer Cookies